Despre evoluția Karpatia Horse Show, acum la a 8-a ediție, dar și despre Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova, unde are loc concursul hipic, ne povestește în interviul de mai jos Irina Bossy-Ghica, moștenitoarea domeniului și o mare iubitoare de cai,.
Karpatia Horse Show, ediția a opta. Ați parcurs ceva drum până aici. Vă mai amintiți începutul? Ce i-a convins pe români să vină în număr mare la Florești?
Începuturile au fost șovăitoare, dar nu anevoioase ! Îmi amintesc când am ajuns la Florești în prima zi a competiției, nu mi-a venit să cred ! « Suntem în Elveția », mi-am spus. Domeniul fusese transformat într-un adevărat teren de concurs complet, îngrijit, cu iarba tunsă, cu limitele marcate net și cu decoruri rafinate. În 2014 încă nu aveam mașinile adecvate pentru a întreține și aranja Domeniul, pe care le-am achiziționat între timp. Dar, pentru această ocazie, se făcuseră eforturi imense și rezultatul mi s-a părut incredibil. Eram foarte mândră de ceea ce realizase echipa care se ocupase cu organizarea. Ne-a ajutat, bineînțeles, Federația Internațională Ecvestră (FEI), cu designerii de parcurs, arbitrii, veterinarii și toți experții veniți din țări cu veche tradiție hipică. Și ceea ce ne-a stârnit o și mai mare mândrie a fost în primul rând faptul că toți acei experți s-au minunat de cadrul spectaculos pe care îl avem la Florești pentru un concurs complet, cu măreața ruină a Micului nostru Trianon, dar, mai ales, că ne-au dat aprecieri foarte favorabile pe grila de evaluare a competiției la sfârșitul acesteia, ceea ce ne-a permis să trecem direct la categoria 3 stele la a două ediție, în 2015.
Înainte de această a doua ediție, am fost la Concursul complet de 4 stele de la Badminton, în Anglia, cea mai prestigioasă competiție de concurs complet din lume, creată în 1949. Unde, bineînțeles, totul era absolut perfect și rodat pâna la cele mai mici detalii, dar nu am găsit că suntem la o distanță de ani-lumină față de aceste standarde. Patru stele era nivelul maxim pentru o competiție de concurs complet, dar din 2019 s-a decis ca toate nivelele să avanseze cu o stea, maximum situându-se deci la 5 stele, așa încât la Florești avem acum 4 stele. Trebuie să precizez că nu există decât 6 competiții de 5 stele în toată lumea și că două dintre ele au loc în Anglia, dintre care cea de la Badminton.
Am asistat la cea mai selectă și distinsă competiție de concurs complet, evenimentul hipic care atrage cel mai numeros public din lume. Această experiență unică ne-a dat o idee despre ceea ce trebuie să fie un concurs complet nu numai ca nivel de dificultate, dar și ca organizare, marketing, sponsoring, comercializare, etc., pe care lucrăm în fiecare an să le îmbunătățim, având în minte modelul pe care l-am văzut. Și poate asta i-a convins și-i convinge în continuare pe români să vină în număr din ce în ce mai mare la Florești. Această exigență pe care o avem de a ramâne într-un registru de eleganță, de sobrietate, de calitate și de estetică – toate în rezonanță cu splendidul cadru al Domeniului Cantacuzino de la Florești. Un eveniment cu adevărat unic în România pe care ne străduim să-l păstrăm la acest nivel.
În ce stare este Palatul Cantacuzino de pe Domeniu și există șanse să atrageți fonduri europene pentru a-l reda circuitului turistic?
Mi se pune această întrebare în fiecare an și din păcate răspunsul meu este același: starea palatului Cantacuzino se degradează în mod îngrijorător și nu avem deocamdată nici o speranță de a obține fonduri europene, deoarece, managerul, Agenția de dezvoltare regională (ADR) Muntenia Sud, de care aparținem, a decis, la începutul actualului ciclu bugetar de șapte ani (2021-2027), că ONG-urile private, ca Fundația noastră, NU sunt eligibile pentru fondurile destinate restaurării monumentelor istorice. Este singura din cele 8 ADR din România (a căror funcție este distribuirea fondurilor europene), care a luat această decizie. Decizie ce nu poate fi anulată de nici o altă instanță, deoarece aceste unități administrative sunt independente și discută direct cu Comisia Europeană în ceea ce privește alegerea beneficiarilor acestor fonduri. Toate celelalte ADR au deschis apelul la proiecte pentru fondurile destinate restaurării monumentelor istorice tuturor entităților autorizate, deci inclusiv ONG-urilor private.
Aceasta este o poziție constantă a ADR Sud-Muntenia, care nu s-a modificat nici în acest nou ciclu bugetar. Cu toate acestea, noi organizăm din ce în ce mai multe evenimente pe Domeniu, care atrag un public numeros. Poate acest public va putea influența în vreun fel guvernul României pentru a ne permite să accesăm fonduri europene cât mai urgent pentru a începe lucrările. Există fonduri în PNRR sau chiar fonduri guvernamentale care ne-ar putea veni în ajutor măcar pentru a consolida și proteja această măreață ruină, admirată de toți cei care o vizitează. Este un edificiu emblematic și unic nu numai în Muntenia, dar și în România. Face parte nu numai din patrimoniul cultural al României, ci și al Europei, fiind replica celebrului castel Trianon de la Versailles.
Elegantă și rafinament. Atât pe teren, cât și în tribune. Asta înseamnă sportul ecvestru. Cum îi vedeți pe cei care vin pe Domeniu? Sunt adaptați competiției?
Cred că publicul a înțeles că vrem să-i oferim un eveniment de o ținută excepțională și de un nivel ridicat. Și am constatat că pe parcursul a acestor șapte ani de când organizăm competiția, comportamentul vizitatorilor s-a schimbat: sunt mai disciplinați – nu mai traversează pista când organizatorii o închid cu o sfoară pentru a pregăti trecerea cailor – aruncă din ce în ce mai puține gunoaie pe jos și unii din ei mi-au spus chiar și că nu le place când sunt prea mulți comercianți în jurul arenei și a tribunelor. Apreciază faptul că acest eveniment este o competiție elegantă, unde întotdeauna la microfon se aude muzică de calitate sau vocea comentatorilor competiției – în româna și engleză.
De unde interesul crescând al românilor pentru cai? Sunt din ce în ce mai mulți călăreți, apar cluburi de călărie, copiii adoră aceste animale. Vedeți Karpatia Horse Show și peste 10 ani încă existând?
Dacă ceea ce spuneți este adevărat, înseamnă că ne-am atins, în parte, scopul: să trezim interes pentru echitație și cai, să încurajam apariția de cluburi de călărie și să familiarizăm copiii cu acest animal nobil și fidel.. În timpul regimului comunist nu existau călăreți decât în cluburile armatei și ale Securității. După 1989 acestea au dispărut și călăreții români aproape au dispărut și ei din palmaresul Jocurilor Olimpice. Actualmente, nu avem în România decât unu sau doi călăreți de Concurs Complet la nivel internațional. Sperăm să creăm noi generații de campioni și multe cluburi de călărie pentru a putea concura din nou la competițiile internaționale cu sportivi de înalt nivel la această disciplină. Bineînțeles că ne dorim să continuăm edițiile Karpatia Horse Show și peste 10 ani. Vrem să atragem cât mai mulți călăreți din alte țări pentru a se întrece cu tinerii care vor fi formați și antrenați în țara noastră, luând ca model și țările imediat vecine ca Bulgaria și Ungaria.