Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Turiștii străini dau buzna în Cluj. Mai mulți cu 45% față de anul trecut

În iulie 2023, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (SPT) au însumat 73.567, potrivit Direcției Județene de Statistică (DJS).
Numărul în creștere al turiștilor europeni se reflectă și în activitatea de pe aerogara din Someșeni | Foto: Aeroportul Cluj

Numărul turiștilor din străinătate sosiți în județul Cluj a urcat foarte mult față de primele șapte luni din 2022.

În iulie 2023, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (SPT) au însumat 73.567, potrivit Direcției Județene de Statistică (DJS). Comparativ cu iulie 2022, sosirile în SPT au crescut cu 0,4%, iar față de iunie 2023, cu 10,4%.

Din numărul total de sosiri, în iulie 2023, cele ale turiștilor români în SPT cu funcțiuni de cazare au reprezentat 76%, iar ale străinilor, 24%. Înnoptările înregistrate în SPT, în iulie 2023, au însumat 139.084, cu 3,2% mai multe decât în iulie 2022 și cu 17,7% mai multe decât în iunie 2023.

Durata medie a șederii, în iulie 2023, a fost de 1,9 zile/turist. Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare, în iulie 2023, era de 36% pe total SPT, în scădere cu 0,4 puncte procentuale față de iulie 2022.

În primele șapte luni ale anului, la nivelul județului au fost cazați 390.993 turiști, din care 75.710 străini (19,4% din total). Comparativ cu aceeași perioadă din 2022, numărul străinilor a crescut cu 45,9%. În ceea ce privește străinilor în SPT, cea mai mare pondere au deținut-o cei din Europa (82,8% dintre străini).

Sosirea unui turist într-o SPT cu funcțiuni de cazare se înregistrează când o persoană este trecută în registru pentru a fi găzduită una sau mai multe nopți. În fiecare SPT  se consideră o singură sosire pe turist, indiferent de numărul de înnoptări rezultate din șederea sa neîntreruptă.

Înnoptarea reprezintă intervalul de 24 de ore, începând cu ora hotelieră, pentru care o persoană este înregistrată în evidența structurii de cazare turistică și beneficiază de găzduire în contul tarifului aferent spațiului ocupat, chiar dacă durata de ședere efectivă este inferioară intervalului menționat.

Sunt incluse și înnoptările aferente paturilor instalate suplimentar (plătite de turiști). DJS a prezentat doar datele de la SPT cu peste 10 locuri pat. Indicele de utilizare netă a capacității SPT în funcțiune se calculează prin raportare numărului de înnoptări realizate la capacitatea de cazare în funcțiune, din perioada respectivă.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
TeraPlast va adopta accelerat și pe scară largă soluții de digitalizare, în acord cu strategia la nivel de grup.

TeraPlast și-a instalat robot de la UiPath. Digitalizează 80% din logistică

Articolul următor

Secţia de Cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba a fost modernizată

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share