Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Grupul Iulius pregătește 600 de arbori pentru proiectul de la Carbochim

O „pădure" cu 600 arbori și 100.000 de plante decorative este planul Iulius pentru grădina ce va fi creată prin proiectul de reconversie urbană propus în zona Carbochim din Cluj-Napoca.

O „pădure” cu 600 arbori și 100.000 de plante decorative este planul Iulius pentru grădina ce va fi creată prin proiectul de reconversie urbană propus în zona Carbochim din Cluj-Napoca.

“Peste 600 de arbori maturi, precum platani, tei, castani, arțari roșii, stejari piramidali, ginkgo biloba, carpeni și metasequoia, cu înălțimi ce ating chiar și 13 m, sunt reuniți într-o pepinieră de aclimatizare a acestora.

Mica „pădure” este pregătită pentru noul parc ce se va crea în cadrul demersului de reconversie urbană prin care platforma Carbochim se va transforma într-un amplu proiect mixed-use, ce deschide acea parte din Cluj către întreaga comunitate.

Concomitent, va fi păstrată și vegetația existentă în arealul industrial, dar și cea de pe malul Someșului (amenajat în cadrul proiectului), în funcție de posibilitatea recuperării, așa cum reiese din studiile dendrologice realizate.

Cadrul natural creat prin noile zone verzi ce vor fi amenajate, de 5 ha, va fi completat cu peste 100.000 de plante de diferite dimensiuni. Investiția în proiectul de reconversie urbană este a companiei Iulius și se ridică la jumătate de miliard de euro, fiind în etapa de avizare”, conform reprezentanților Iulius.

Aceștia au precizat că, de câteva luni, peste 600 de arbori de mari dimensiuni se adaptează condițiilor locale de mediu și climă, într-o pepinieră găzduită de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj, în cadrul Stațiunii de Cercetare Horticolă (SCH).

“Oaza verde este deja parte din viața orașului, găzduind o serie de evenimente, cele mai recente fiind concertele Pop-up Jazz Club, prilej pentru comunitatea clujeană să admire arborii impozanți într-un cadru artistic, așa cum se întâmplă de obicei în parcurile Iulius.

Exemplare impresionante de platani, tei, ginkgo biloba, castani, stejari piramidali, arbori de cauciuc, carpeni, arțari, duzi, arborele Iudei, liriodendron și metasequoia au fost selectați cu mult timp înainte, individual, pentru rezistența și capacitatea de adaptare a speciilor, aspectul lor și spectacolul de culoare pe care îl oferă în fiecare anotimp”, potrivit conducerii Iulius.

„Sunt arbori maturi, de dimensiuni foarte mari, astfel încât beneficiile viitoarei grădini să poată fi comparabile cu cele ale unor parcuri cu o durată de viață deja îndelungată. Metasequoia sunt printre cei mai «vârstnici» arbori din pepinieră, având până la 60 de ani, iar cei mai «tineri» sunt carpenii, de 13 ani.

Arțarii sunt impresionanți, cu greutăți între 9 și 11 t, iar platanii ajung până la 1,4 m circumferință. Stejarii, arțarii, metasequoia ajung în prezent la înălțimi și de 13 m”, a declarat Călin Revnic, inginer horticol al Iulius, care coordonează pepiniera.

“Copacii în proces de aclimatizare sunt plantați după o tehnică ce permite transplantarea în orice anotimp (air pot), fiind prevăzuți cu sistem de irigații automatizat și beneficiind de tratamente fitosanitare, fertilizări și tăieri de întreținere.

O echipă de șase oameni se ocupă de îngrijirea copacilor care vor înfrumuseța zonele verzi de peste 5 ha ce vor fi amenajate prin proiectul mixed-use propus pentru reconversia fostei platforme industriale, care va oferi continuitate parcurilor deja existente în zonă – Feroviarilor și Armătura.

Pepiniera este găzduită de SCH – USAMV, un parteneriat ce are ca obiectiv transferul de experiență către viitorii profesioniști în domeniu”, conform Iulius.

„Este un demers nou și pentru noi, inclusiv la nivel tehnologic. Suntem o platformă de învățare, având zilnic studenți în practică de la diferite specializări, cum sunt horticultura sau peisagistica, iar faptul că au posibilitatea să urmărească și să cunoască acest demers, care implică arbori de dimensiuni foarte mari, dar și un proces tehnologic avansat, reprezintă o oportunitate unică.

Nu știu ca lucrări similare de transplantare, de o asemenea anvergură, să mai fi fost realizate în zona noastră. Așadar, acest demers mi se pare unul lăudabil, pentru că, la final, va rezulta un parc «la cheie», unde ne vom putea bucura chiar la momentul înființării de aceste plante deosebite”, a declarat biologul Lukacs Lehel, director al SCH-USAMV.

“Grădinile urbane sunt marca proiectelor de regenerare urbană realizate de Iulius, prin lucrări complexe, pentru optimizarea zonelor publice oferite comunității. Sunt copaci plantați și crescuți de la o generație la alta.

Sunt aduși de la pepinierele din străinătate pentru că la noi nu se găsesc arbori atât de dezvoltați și de numeroși, iar pentru a crea parcuri de la zero, care să pară, chiar de la inaugurare, că sunt acolo dintotdeauna și să contribuie la sustenabilitatea zonei, este nevoie de astfel de copaci”, a adăugat Revnic.

“Cadrul natural va fi completat cu 100.000 de plante de diferite dimensiuni, selectate pentru a susține biodiversitatea zonei și a asigura o vegetație constantă indiferent de anotimp, în proiectul propus pentru reconversia platformei Carbochim (fabrica își continuă activitatea în alte locații, modernizate și optimizate).

Noul parc va însemna și păstrarea unui procent cât mai mare din vegetația existentă în arealul platformei industriale, dar și din cea de pe malul Someșului, pentru a păstra caracterul cât mai natural în demersurile de implementare a culoarului  verde-albastru al orașului, conform studiilor dendrologice realizate în acest sens.

Până în prezent, Iulius a dezvoltat grădini urbane de amploare în proiectele mixte din Iași, Timișoara și Cluj-Napoca, însă spațiile verzi și copacii sunt prezenți inclusiv în proiectele de dimensiuni mai mici. 13 ha de grădini urbane, amenajate cu 80.000 de copaci și arbuști, însumând investiții inițiale ce depășesc 18 milioane euro.

Sunt spații care aduc natura printre oameni și care au devenit zone de atractivitate, pentru că aici se îmbină relaxarea cu numeroase evenimente în aer liber, accesibile tuturor: concerte, festivaluri, competiții sportive, proiecții cinematografice, spectacole de teatru, târguri”, potrivit conducerii Iulius.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Spania este marea câștigătoare a categoriei de 4* a Concursului Complet Internațional Karpatia Horse Show, ce a avut loc între 22-24 septembrie, pe Domeniul Cantacuzino din Florești, Prahova prin cuplul călăreț-cal, Carlos Diaz Ferandez și Toraje.

Spania, câștigătoarea Concursului Complet Internațional CCI 4* la Karpatia Horse Show

Articolul următor

Richard Clayderman va concerta la Oradea FestiFall  - Ziua Oradiei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share