Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Timișoara, oraș portuar? Da, după 65 de ani s-a redeschis punctul de frontieră de pe Bega

Sursă foto: Ecluze pe Bega

La Timișoara, devenită pentru trei zile oraș portuar, au ajuns opt ambarcațiuni sârbe, după ce au parcurs Bega în cadrul unui proiect transfrontalier. Au trecut 68 de ani de la ultima cursă navală de pasageri care a legat România și Serbia pe calea apei, iar sfârșitul de săptămână 22-24 septembrie a marcat reluarea acestei legături unice între cele două țări.

Canalul Bega  a devenit neîncăpător pentru cele opt ambarcațiuni sosite din Serbia sâmbătă, 23 septembrie. Parcurseseră 30 de kilometri, iar acest lucru a fost posibil în urma demersurilor făcute de Consiliul Județean Timiș. Împreună cu Inspectoratul Teritorial de Poliție de Frontieră Timișoara și ABA Banat, instituțiile au reușit deschiderea punctului de trecere a frontierei pe canalul Bega.

Peisaj în mișcare face parte din proiectul cultural Ecluze pe Bega. Acesta propune utilizarea în totalitate a canalul navigabil, pe toată lungimea sa, până la vărsarea în Tisa.

Sursă foto: Ecluze pe Bega

Alin Nica, Președintele Consiliului Județean Timiș se bucură de reușită

„Timișoara are tot ce îi trebuie pentru a deveni port! Pentru prima dată în aproape 70 de ani, opt ambarcațiuni din Serbia sunt ancorate în Timișoara! Parcurgerea celor 30 de kilometri de canal românesc a fost posibilă datorită proiectului “Repararea infrastructurii de navigatie a canalului Bega” finanțat prin Programul INTERREG IPA Romania Serbia”,a spus președintele CJ Timiș, Alin Nica, citat de Debanat.ro.

Timișoara poate redeveni oraș portuar

Amplasarea geografică a Timișoarei a permis ca, pentru aproape 300 de ani, navigația să fie o constantă în peisajul economic și socio-politic al orașului. Primul pas fusese făcut în 27 mai 2023, în jurul orei 20.00, când ambarcațiunea Vulpea, componentă a proiectului Circumeuropa, a trecut frontiera cu Serbia.

Prin proiectul transfrontalier România-Serbia, finanțat de Uniunea Europeană, s-a refăcut infrastructura de navigație pe Bega.  A fost necesară refacerea completă a ecluzei de la Sânnmihaiu Român şi repararea a două ecluze din Serbia, de la Srpski Itebej şi Klek.

„Circulația pe Bega a devenit o certitudine! În urma demersurilor Consiliului Județean Timiș, alături de partenerii de proiect și cu sprijinul Poliției de Frontieră, o ambarcațiune cu un echipaj de patru persoane va naviga după mai bine de 60 de ani, pe canalul Bega și va trece frontiera în Serbia. Ea va înconjura pe apă Europa și va reveni la Timișoara la sfârșitul anului. Acest lucru este posibil în urma implementării proiectului Repararea infrastructurii de navigație a Canalului Bega de către Consiliul Județean Timiș, împreună cu ABA Banat, Secretariatul Provincial al Provinciei Vojvodina și Vode Vojvodine. Valoarea proiectului este de 13 milioane de euro”, au transmis cei de la CJ Timiș, citați de Adevărul.

Sursa foto: Ecluze pe Bega

De la Timișoara la Srpski Itebej și înapoi la Timișoara

Vineri, 22 septembrie, a pornit din Timișoara, de la orele 12, ambarcațiunea Pelicanul, parcurgând aproximativ 5 ore până la Otelec, în Serbia. La Otelec, în zona portului, a fost pusă la dispoziția turiștilor canotca Timișoara pentru plimbări de agrement. Ea a fost construit în luna iulie de elevii Școlii Babel, ajutați de maestrul marangoz Viorel Gheorghe, de la Asociația  Ivan PatzaichinMila 23. 

De la Otelec, sâmbătă, 23 septembrie, Pelicanul s-a îndreptat spre Srpski Itebej. S-au întors cu toții, ambarcațiuni din Serbia și Pelicanul  în centrul Timișoarei, la pontonul D’arc pe Mal, seara, pentru un concert de rock susținut de trupe din Serbia și România.

Rămâne de văzut dacă inițiativa derulată va duce la redefinirea Timișoarei ca oraș portuar.

Proiectul Ecluze pe Bega / Conexiuni culturale face parte din Programul cultural național ”Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.



Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Investiția de la stațiile CAS din două județe este cofinanțată de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

Apă Someș își face șase centrale fotovoltaice. Proiect de 5 milioane €

Articolul următor

Care sunt regulile pentru a ține post intermittent

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Bistrița-Năsăud, Mureș, Sălaj și Cluj 2024
The Voices of Business Awards Sibiu, Alba și Hunedoara 2024
The Voices of Business Awards Bihor, Satu Mare și Maramureș 2024
Citește și:
Investiții
Infrastructură
Turism
Educație
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share