Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Apă Someș își face șase centrale fotovoltaice. Proiect de 5 milioane €

Investiția de la stațiile CAS din două județe este cofinanțată de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.
Prima centrală de acest fel va fi instalată la stația de epurare din Someșeni | Foto: CAS

Compania de Apă Someș (CAS) Cluj-Napoca a semnat contractul de finanțare pentru proiectul de instalare a primei sale centrale electrice fotovoltaice.

Investiția de la stațiile CAS din două județe este cofinanțată de Uniunea Europeană din Fondul de Coeziune, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. Valoarea a contractului de finanțare este de 23,4 milioane de lei, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.

„Vorbim despre o sumă importantă de bani pe care am obținut-o din fonduri europene. Odată cu implementarea acestui proiect vom reuși să reducem poluarea mediului înconjurător și să optimizăm costurile”, a spus Alin Tișe, președintele Consiliul Județean (CJ) Cluj.

Investiția vizează construirea unor centrale electrice fotovoltaice în șase locații în cadrul unor obiective administrate de CAS în județele Cluj și Sălaj. Acestea sunt stația de epurare Cluj-Napoca, uzina de apă Florești, stația de captare-tratare Bologa, ce deservește zona Huedin, stațiile de epurare Zalău, Dej, Gherla.

Energia electrică generată cu ajutorul centralelor electrice fotovoltaice va contribui în mod direct la reducerea consumului de electricitate din surse convenționale pentru asigurarea producției, cu impact mai redus asupra mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Operatorul regional de apă în cadrul căruia CJ Cluj deține calitatea de acționar majoritar utilizează extensiv și alte modalități de producere a energiei regenerabile, prin microhidrocentrala de la Tarnița, precum și prin producerea de energie electrică și termică din biogazul rezultat din procesul de epurare.

Noile lucrări, care vor valorifica potențialul solar, vor contribui la obținerea independenței energetice a CAS prin producerea de energie verde din resurse regenerabile pentru consumul propriu, reducând cheltuielile cu energie electrică.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Primele 5.000 de abonamente Early Bird la Untold Dubai vor fi puse în vânzare pe 3 octombrie, la prețuri speciale.

Untold mizează pe 280.000 de participanți la primul său festival din Dubai

Articolul următor

Timișoara, oraș portuar? Da, după 65 de ani s-a redeschis punctul de frontieră de pe Bega

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share