Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Vom avea din nou zahăr de Premium Luduș

Fabrica de zahăr Premium Luduș SA își va reîncepe activitatea de producție aproape de finalul lunii septembrie 2023. Aprovizionarea cu primele cantități de sfeclă de zahăr a demarat deja, primii fermieri au intrat deja pe poarta fabricii cu recolta acestui an.

Grupul francez Tereos a vândut în primăvara acestui an fabrica de zahăr Luduș Mihaelei Neagu (45%), beneficiarul Best Achiziții și a fabricii de zahăr Bod, din județul Brașov și de Mihail-Daniel Matache (54%), printre altele, un prosper proprietar de restaurante și baruri.

Capacitatea actuală de procesare a sfeclei de zahăr este de 3400 tone, care a fost deja contractată din județele Cluj, Mureş, Sibiu, Alba, Braşov şi Bistriţa-Năsăud.

Daniel Preda, liderul sindical Premium Luduș

„Veştile sunt bune, deja a început să sosească sfecla în fabrică, de astăzi se intră în ture şi pe mâine se preconizează că se începe tăierea la sfeclă, tăierea însemnând că începe procesul tehnologic de extracţie. Începem producţia în aceste zile, au fost semnate contracte cu transportatorii şi, din câte am înţeles, anul acesta se va primi o cantitate recoltată de pe circa 3400 de hectare. Sfecla e foarte, foarte frumoasă, e bună, are conţinut bun de zahăr. La momentul actual suntem în jur de 160 de persoane angajate, din care 120 suntem permanenţi, restul este personal sezonier”, a declarat presei, marţi, liderul sindical Daniel Preda, citat de Adevărul.

Anul acesta, APIA a înregistrat aproximativ 8400 ha cultivate cu sfeclă de zahăr. Pentru perioada 2023-2027, suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul cuplat la sfecla de zahăr este 20.000 ha, cu un cuantum indicativ planificabil de 900 euro/ha, în anul 2023.

„Din punctul nostru de vedere, al angajaţilor, cantitatea e mică, mai ales că ultima campanie a fost în anul 2021, când Tereos a anunţat că se retrage şi, dacă nu se găseşte un cumpărător pentru fabrică, o vor închide sau o vor demola. Cultivatorii mari de sfeclă s-au reorientat spre alte culturi, dar o parte au revenit anul acesta. Sperăm ca de anul viitor să fie mai mulţi şi să se cultive mai multă sfeclă”, a spus, potrivit Econimica, Daniel Preda.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Castelul Teleki din Posmuș își trăiește a doua viață

Articolul următor

USAMV Cluj-Napoca, la Noaptea Cercetătorilor Europeni vine cu propuneri atractive

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share