Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Castelul Teleki din Posmuș își trăiește a doua viață

Activitățile organizate la Castelul Teleki din localitatea bistrițeană Posmuş dovedesc utilitatea investițiilor pentru restaurarea și conservarea complexului. Castelul se află pe raza comunei Şieu, la aproximativ 30km de Bistrița și atrage interesul turistic și cultural prin numeroase activități.

Monumentul istoric în stil baroc datează de la mijlocul secolului al XVIII-lea, iar satul a intrat în proprietatea familiei Teleki cu aproximativ un secol înainte. Cel mai cunoscut membru al familiei a fost Mihaly Teleki, cancelar al principelui Mihai Apafi I.

Pentru restaurarea, conservarea și introducerea obiectivului în circuitul muzeal național a fost fost accesat în 2017 un contract cu finanţare europeană. A fost utilizat Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiţii 5.1. Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural. Valoarea totală a proiectului a fost de aproximativ 22 milioane de lei, 98% din necesar fiind reprezentat de fondurile nerambursabile obținute.

Accesul publicului la Castelul Teleki din Posmuş, monument istoric de mare valoare arhitectonică, este organizat din 2022, prin intermediul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud. Reprezentative pentru ceea ce înseamnă memoria culturală a județului, muzeele din spațiul rural, aflate în subordinea Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, constituie o parte importantă a patrimoniului cultural național. Spațiile muzeale amenajate în castele și case tradiționale, au devenit, după intervenții de restaurare, conservare și reabilitare, locuri în care literatura, arta și istoria se îmbină armonios. Muzeele recompun și promovează povești ce reconstruiesc trecutul și îl înzestrează cu semnificații și valori.

Noaptea muzeelor la sate în Bistrița-Năsăud

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud a aprins lumina cunoașterii și a interesului pentru marele public în cadrul acțiunii naționale Noaptea muzeelor la sate. Evenimentele s-au desfășurat simultan la Centrul Multicultural “Castel Teleki”, Posmuș, Muzeul Memorial “Ion Pop Reteganul”, Reteag, Casa Tradițională de pe Văile Țibleșului amenajată și donată de Episcopul Macarie Drăgoi, Spermezeu, Muzeul Literar “Teodor Tanco”, Monor, Muzeul “Cuibul Visurilor”, Maieru, Muzeul Memorial “Liviu Rebreanu”, Liviu Rebreanu, Muzeul Memorial “George Coșbuc”, Coșbuc, Muzeul “Casa Săsească”, Livezile, Muzeul Etnografic și al Mineritului Rodna.

Vară la Castelul Teleki

Sfârșitul de august a adus pentru acest castel un festival efervescent, cu participare largă. Art Cast Teleki Festival , la a doua sa ediție, s-a desfășurat în 2023 cu ateliere de artă, atelier de gastronomie locală, expoziții, vânătoare de comori pentru cei mici, proiecții de filme și concerte.

Pe întreg parcursul festivalului a fost organizat târgul Produs în Bistrița-Năsăud cu degustări de produse locale și vinuri din arealul viticol Lechința.

O descendentă a familiei Teleki la festival

Descendenta familiei Teleki, Felicie de Gerando – T. (Brunszvik- Teleki- de Gerando/ Teleki Blanka) a vizitat Castelul Teleki din Posmuș, cu ocazia Art Cast Teleki Festival.
„Felicit Consiliul Județean Bistrița-Năsăud pentru proiectul cultural minunat. Castelul este o poveste reală. Mă simt onorată să fiu aici și să văd ce eveniment frumos a organizat Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud, alături de alți oameni deosebiți. Să știți că urmăresc cu drag pagina Castelului și o să mai revenim în această oază de basm“ a spus Felicie de Gerando – Teleki.

Satul Posmuş făcea parte din comitatul medieval Cluj, raionul Teaca. Posmuș este parte componentă a comunei Şieu, iar prima sa atestare documentară a fost în anul 1228.

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

EXPO REAL to highlight solutions for the real estate industry

Articolul următor

Vom avea din nou zahăr de Premium Luduș

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share