Obiectivul propus UE de Copa şi Cogeca este de 0 % miere falsificată până în 2030. Motivul este evident, în magazine ajunge un produs care nu are aproape nimic în comun cu produsul apicol atât de valoros.
Aproape jumătate din mierea importată astăzi în Europa dă semne de falsificare, iar tendința este în creștere. Dacă nu se face nimic, experții din Grupul de lucru Copa-Cogeca Miere estimează că UE ar putea pierde 5 milioane de colonii melifere până în 2030. Dar, acesta nu este un deznodământ inevitabil și există soluții, în specială dacă se decide Comisia Europeană să întreprindă acțiuni concrete, se spune într-un comunicat.
Situația nu trebuie să rămână așa și UE poate acționa! Uniunea Europeană trebuie să își întărească normele la controale și să impună etichetarea originii mierii, cu procentul aferent. Consumatorii au nevoie de mai multă transparență și informații mai clare despre procente. Acesta este un punct de plecare esențial pentru a pune capăt fraudei, alături de alte măsuri pe care apicultorii le-au explicat în detaliu deja.
Ce s-a constatat?
Comisia Europeană are impulsul necesar pentru a acționa acum și a revizui Directiva privind mierea. Într-un mesaj video, Copa şi Cogeca demosntrează că apicultorii europeni propun Comisiei Europeni și o foaie de parcurs cu obiective precise: reducerea falsificării la jumătate până în 2027 față de cifrele din analiza din martie 2023, în vederea eliminării pe deplin a mierii falsificate de pe piața europeană până în 2030.
Membri Copa şi Cogeca în România
Copa reprezintă la nivel european interesele a peste 22 milioane de agricultori şi familiile acestora. Cogeca apără interesele cooperativelor europene agroalimentare, forestiere şi pescăreşti.
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare este membră a acestei organizaţii de anvergură la nivel european, prin Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industrie Alimentară şi Servicii Conexe. Îi stă alături Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal.
Copa și Cogeca reprezintă vocea unită a agricultorilor și a cooperativelor agricole din Uniunea Europeană. Împreună, se asigură că agricultura UE este durabilă, inovatoare și competitivă, oferind siguranță alimentară unui număr de cinci sute de milioane de persoane din ansamblul Europei.