Îi spunem în multe feluri răchiei, în funcţie de arealul geografic: pălincă, ţuică, jinars, horincă, rachiu, şliboviţă, cu unele diferenţe, dar toate având un numitor comun. Sunt distilate de prune, în special, fără să punem mai prejos alte fructe ce, în urma fermentaţiei şi a distilării în alambicuri de curpru, fac deliciul meselor şi evenimentelor tradiţionale. Dacă includem şi distilatele din cereale fermentate sau din vin, gama se diversifică.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin anunță că Festivalul Răchiei, ediția a XXII-a, va avea loc duminică, 8 octombrie, în stațiunea Băile Herculane.
Managerul CJCPCT Caraș-Severin, Dan Mirea lansează invitaţia la Festivalul răchiei
„Anunțăm iubitorii folclorului bănățean și producătorii răchiei din Banatul de Munte că îi invităm cu bucurie, împreună cu Direcția Agricolă, să ni se alăture și în acest an, conform tradiției.”, spune managerul CJCPCT Caraș-Severin, Dan Mirea.
Succesul atâtor ediţii e o premisă pentru larga participare pentru care se pregătesc organizatorii, ca de fiecare dată.