Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ziua Mondială a Inimii cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca

Ziua de 29 septembrie este dedicată la nivel mondial sănătăţii. Este Ziua Mondială a inimii. Putem privi acest organ vital din multe perspective. Una ne aduce zâmbetul pe buze, prin faptul că începe să bată la patru săptămâni de la concepție și continuă să bată neîncetat pe tot parcursul vieții. Cealaltă ne îngrijorează, căci la fiecare 30 de minute, un român suferă un infarct miocardic. 

Cu acestă ocazie, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a transmis câteva gânduri şi sfaturi pacienţilor şi aparţinătorilor, celor sănătoşi şi celor deja bolnavi.

 Ziua Mondială a Inimii, 29 septembrie, reprezintă o bună ocazie de conștientizare a pericolului pentru sănătate reprezentat de bolile cardiovasculare, dar și o evidențiere a aportului profesioniștilor domeniului în lupta cu provocările aduse de această patologie.

Informaţii utile de Ziua Mondială a Inimii

SCJU Cluj pune la dispoziția pacienților două secții de specialitate, Secţia Clinică Cardiologie 1 şi Secţia Clinică CardiologieII Intervenţională, având în compunere Unitatea de Supraveghere şi Terapie Avansată a Cardiacilor Critici şi Laboratorul de Cardiologie Intervenţională și un ambulatoriu, acoperind aproximativ 30% din cazurile de specialitate din județ. În cifre, activitatea celor două secții în ultimul an, însemnă 2969 pacienți tratați pe spitalizare continuă, 1113 tratamente intervenționale.

Investigaţii numeroase la Ambulatoriul de Specialitate Cardiologie

Reprezentanţii SCJUCJ  au informat, că din datele statistice reiese în ultimul an, un număr de 6366 pacienți  investigați în Ambulatoriul de Specialitate Cardiologie. Spaţiul a fost renovat recent și dotat cu aparatură de ultimă generație. Aparatul de diagnostic și individualizare a pacienților hipertensivi din dotarea ambulatoriului este unicat în această parte a țării.

Secția Clinică Cardiologie Intervențională

Secţia Clinică de Cardiologie Intervenţională reprezintă singurul centru din zonă în care se formează specialiști în cardiologie intervențională și gestionează cu succes două programe naționale de sănătate. Unul este Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut. Acesta oferă pacienților posibilitatea să beneficieze de tratament prin procedeul angioplastiei primare. Al doilea este Programul de dilatări coronariene şi arteriale periferice.

Statistică tristă pentru România

România ocupă locul 1 în Europa ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori, faţă de media UE de 44 la 100.000 de locuitori. Bolile cardiovasculare reprezintă astfel cauza numărul 1 de deces în ţara noastră, cu 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional. La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct.

Ce spun specialiştii de Ziua Mondială a Inimii?

Specialiștii cardiologi consideră că există factori de risc pentru boala cardiovasculară care nu pot fi controlați, printre care vârsta și moștenirea genetică. În schimb, pot fi controlați alți factori de risc, precum fumatul, inactivitatea, obezitatea, colesterolul ridicat, diabetul de tip 2 și, desigur, stresul.
Mai mult decât atât, pentru sănătatea inimii este necesar să ne informăm corect și complet, să fim consecvenți unui stil de viață sănătos și să apelăm întotdeauna la specialiști atunci când avem nevoie de sprijin calificat.

Arc peste timp

În 2016 am realizat un interviu cu Profesorul Dr. Dan Olinic, inima cea mare de la Cardiologia Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca. Alături de el a fost şi Şeful de lucrări Călin Homorodean. Tocmai fusese achiziţionat un angiograf nou, cu sprijinul financiar al Ministerului Sănătății. Costase 2.916.000 lei și avea garanție completă timp de 10 ani, cu piese de schimb incluse. Mai sunt trei ani din garanţia angiografului, iar valoarea sa va putea fi măsurată, dar nu în costurile necesare fiecărei intervenţii, ci în numărul de vieţi salvate. Până la urmă, Ziua Mondială a inimii este despre viaţă şi efortul de a fi preţuită.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Festivalul Răchiei îşi cheamă participanţii pentru a 22-a oară la Băile Herculane

Articolul următor
Producătorul de lactate Bonas a înregistrat o urcare de 42% a vânzărilor în primul semestru al anului, datorată exclusiv volumelor. Avea creșteri pe toate segmentele: hipermarketuri (+99%), terți (+49%), magazine proprii (+39%).

Bonas invadează hipermarketurile. Vânzările în marile magazine s-au dublat

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share