Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Investițiile Transgaz, Romgaz și OMV Petrom, dezvăluite la Sibiu

Organizat de Transgaz la Sibiu, la Congresul Central-European al Gazelor Naturale (CCEGN) este un excelent prilej de a sublinia importanța dialogului dintre autoritățile locale și companiile de utilități publice.
Daniela Cîmpean a anunțat investiția Transgaz în conducta de transport Orlat – Gura Râului – Păltiniș. | Foto: CJ Sibiu

Noile zăcăminte din Marea Neagră și Buzău, dar și viitoarea conductă de gaze spre stațiunea Păltiniș sunt câteva dintre proiectele prezentate.

“Organizat de Transgaz la Sibiu, Congresul Central-European al Gazelor Naturale (CCEGN) este un excelent prilej de a sublinia importanța dialogului dintre autoritățile locale și companiile de utilități publice. 23 localități din județ au accesat programul național de investiții Anghel Saligny pentru introducerea sau extinderea rețelelor de gaz metan.

Anul viitor, Transgaz va începe lucrările la conducta de transport gaz metan Orlat – Gura Râului – Păltiniș. CCEGN permite schimbul de informații între specialiștii industriei de profil pe tema exploatării echilibrate și sigure a rezervelor de gaz metan din Europa Centrală, de Sud-Est și Balcani”, a declarat Daniela Cîmpean, președinte al CJ Sibiu.

Conducerea Transgaz a asigurat că România va face față unei ierni chiar dacă va fi geroasă, iar locuitorii vor beneficia de preţuri subvenţionate la gaze şi energie electrică timp de încă un an şi jumătate. Măsura plafonării se menţine pentru a asigura stabilitatea tarifelor pentru populaţie şi consumatorii industriali, cu toate că acum preţurile de pe piaţa energiei sunt în scădere. Transgaz are stocată o cantitate de gaz de 3 miliarde mc, 96% din capacitatea totală de înmagazinare.

 

Speranțe la Marea Neagră și Caragele

Prima destinație a gazelor care se vor extrage din Marea Neagră este România, a precizat Lucian Petrescu, director transport și dispecerizare al companiei OMV Petrom, conform Economica.net. “În funcție de situația de la momentul respectiv, balanța de producție și consum, vom vedea dacă va fi un exces de gaze sau nu”. Oficialul OMV Petrom a explicat că în lipsa resursei din Rusia, importurile și gazul dinspre Neptun Deep vor veni dinspre sud, ceea ce va pune la încercare capacitățile Transgaz.

Primele gaze din Marea Neagră vor fi extrase în 2027, însă cantitatea de 8 miliarde mc prevăzută anual nu va fi suficientă pentru consumul din România, fiind în continuare nevoie de importuri, a atenționat Ion Sterian, director general al Transgaz.

OMV Petrom (operatorul) și Romgaz dețin câte jumătate din proiect, investiția lor fiind de 4 miliarde de euro pentru o producție de 100 miliarde mc, timp de 10 ani. Neptun Deep se întinde pe 7.500 kmp, la 160 km de țărm, și include zăcămintele Domino și Pelican Sud.

Directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, a anunțat săparea a șase sonde de adâncime și trei contingente în localitatea Caragele (județul Buzău), operarea zăcământului fiind prevăzută pentru încă doi ani. Proiectul este privit ca unul prioritar de către Romgaz, fiind alocate sume în bugetul de investiții al companiei. Rezervele de gaze de la Caragele sunt estimate la 30 miliarde mc.

 

Teme energetice “fierbinți”, dezbătute la Sibiu

Transgaz a organizat CCEGN în perioada 27-29 septembrie, la hotelul Hilton din Sibiu, fiind invitaţi directori din industria energiei din România, Bulgaria, Ucraina, Austria, specialişti din energie, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi centrale şi ambasadori.

Printre teme s-au numărat incertitudinea geostrategică pe piața europeană de energie; diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale și a rutelor de transport în Europa Centrală, de Sud-Est (ECSE) și Balcani; consolidarea securității energetice europene; finanțarea investițiilor în dezvoltarea infrastructurii gaziere din ECSE; optimizarea proceselor din industria energetică prin utilizarea noilor tehnologii digitale; hidrogenul ca vector energetic pe termen lung și la scară largă; piața GNL în ECSE și Balcani.

Reprezentanţi ai administraţiei din şapte judeţe au dezbătut tema investiţiilor în infrastructura gazieră națională – vector de dezvoltare sustenabilă a comunităților locale. Judeţul Sibiu a fost reeprezentat de prefectul Mircea Creţu. La eveniment au participat 150 de invitați din țară și străinătate. Programul CCEGN a mai cuprins o cină de bun venit și un program artistic.

Transgaz a primit licența de organizare a evenimentului din partea Slovak Gas and Oil Association. În calitate de operator de transport și sistem, compania se implică activ la nivel național și european prin proiectele de investiții strategice implementate pentru dezvoltarea infrastructurii gaziere, asigurarea și consolidarea securității energetice.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Explorarea urbană cu buget redus - cum sa descoperi un oraș nou fără a sparge banca

Articolul următor

Brățara de fitness Fitbit Charge 6 a fost lansată de Google

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share