Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cine plătește cina romantică? București – bărbatul, Ardeal – cel care invită

Platforma de rezervări Bookingham a vrut să afle percepția românilor când vine vorba de o cină romantică în oraș.
Platforma de rezervări a vrut să afle percepția financiară a românilor față de o cina romantică | Foto: Bookingham

Locuitorii orașelor mari din Transilvania consideră că persoana care face invitația la o asemenea cină trebuie să achite nota de plată.

Platforma de rezervări Bookingham a vrut să afle percepția românilor când vine vorba de o cină romantică în oraș. Aceasta a cercetat ce sumă ar fi acceptabilă pentru o masă în doi și cine ar trebui să plătească nota. Răspunsurile au fost analizate în funcție de sex, oraș, statut marital și stare ocupațională.

“Societatea modernă promovează egalitatea în toate aspectele, inclusiv când vine vorba de nota de plată la o cină romantică. Tot mai multe femei susțin că vor să își achite partea.

Ba chiar se simt deranjate când bărbații nu le acceptă banii. Fiind mame și modele pentru copiii lor, se explică aceeași atitudine prezentă și la generația Y (cei născuți în anii 1980-1990).

Deși sunt tot mai frecvente cuplurile care împart nota la restaurant, opinia generală continuă să fie că bărbații trebuie să achite nota în întregime. Un studiu al Money Magazine arată că 78% dintre oameni sunt de această părere. Bărbații au fost mai predispuși decât femeile să răspundă astfel”, conform Bookingham.

Principalele concluzii ale studiului național:

  • Chiar și majoritatea bărbaților (52%) care nu au un loc de muncă cred că ei ar trebui să achite masa la restaurant
  • Cele mai multe femei (43%) consideră acceptabilă suma de 100-200 lei pentru o cină romantică. Cei mai mulți bărbații (35%) văd mai potrivită suma de 200-300 lei.
  • Cei mai mulți bucureșteni (41%) sunt dispuși să dea 200-300 lei pe o cină, în timp ce majoritatea clujenilor (58%) ar da 100-200 lei.
  • În București e mai frecvent să plătească el (34%); în Cluj, majoritatea respondenților (37%) spun că plătește cine invită.
  • Doar 1 femeie consideră ar trebui să plătească nota unei cine romantice.

Principiul Dutch: nota se împarte egal

“Cei mai mulți români (34%) consideră că bărbatul trebuie să plătească nota unei cine romantice. Defalcat pe sexe, 39% dintre bărbații respondenți sunt de această părere, respectiv 27% dintre femei. Acest lucru întărește mentalitatea tradițională conform căreia bărbatul trebuie să asigure hrana și căminul.

28% sunt de părere că ar trebui să achite cel care invită și 10% merg pe principiul Dutch, adică nota se împarte în mod egal. 19% au răspuns că plătește oricare, pentru că au banii la comun, iar 8% au spus că fac cu schimbul. Doar 1% dintre românii implicați în studiu sunt de părere că femeile ar trebui să plătească nota la o cină romantică. Dintre aceștia, o singură persoană e femeie.

Din punctul de vedere al statutului marital, cei mai mulți dintre bărbați sunt de părere că ei trebuie să plătească nota indiferent dacă sunt singuri, într-o relație sau căsătoriți. Excepție fac bărbații divorțați sau separați: 42% consideră că această cină ar trebui să fie suportată de persoana care invită.

La polul opus sunt femeile divorțate sau separate. Cele mai multe dintre ele (42%) cred că nota ar trebui să fie plătită de bărbat. Din rândul femeilor căsătorite și al celor care trăiesc cu un partener, 29% afirmă că plătește bărbatul și 29% spun că plătește oricare dintre ei, pentru că au banii la comun”, potrivit cercetării Bookingham.

Banii, principalul motiv de stres

“Majoritatea bărbaților (52%) fără serviciu sunt de părere că ei ar trebui să fie cei care achită cina. Dintre femeile fără loc de muncă, 40% spun că plătește oricare dintre ei pentru că au banii la comun. Un studiu care analizează stereotipurile de gen arată că 64% dintre bărbați consideră că femeile ar trebui să contribuie la notă. 44% spun că nu și-ar mai dori o relație cu o femeie care nu plătește niciodată.

76% dintre ei afirmă că se simt vinovați când acceptă banii iubitei. Aceeași analiză arată că 39% dintre femei și-ar dori ca bărbații să le refuze contribuția la notă; 44% sunt chiar jignite când bărbații se așteaptă ca ele să plătească. Cele mai multe femei (43%) consideră acceptabilă suma de 100-200 lei pentru o cină romantică. Bărbații (35%) văd mai potrivită suma de 200-300 lei

Cei mai mulți români (38%) consideră că 100-200 lei e un preț acceptabil pentru o cină romantică. Mai multe dintre femeile respondente (43%) afirmă aceasta decât bărbați (33%). 34% dintre români sunt de părere că cina ar trebui să fie mai scumpă: 200-300 lei. În acest caz, rolurile se inversează.

Doar 3% consideră normală o notă de plată de peste 500 lei pentru 2 persoane, iar 9% sunt de părere că o cină romantică n-ar trebui să depășească 100 lei. Un studiu realizat de Insider arată că pentru 35% dintre cupluri, principalul motiv de stres sunt banii. Specialiștii spun că ajută discutarea limitărilor fiecăruia și stabilirea de comun acord a sumelor acceptate pentru ieșirile în oraș.

Studiul relevă că nu mai e la modă ca doar bărbatul să plătească. La prima întâlnire, ar trebui să plătească cine face invitația, iar mai apoi se recomandă o discuție deschisă între parteneri. Unii aleg să plătească 50/50, alții fac cu schimbul, iar alții plătesc în funcție de posibilități (dacă există o diferență semnificativă de salariu)”, relevă studiul.

Bucureștenii ar da mai mult

Cei mai mulți bucureșteni (41%) consideră acceptabilă suma de 200-300 lei pentru o cină romantică. Majoritatea clujenilor (58%) sunt de părere că 100-200 lei e suficient. Suma de 100-200 lei pentru o cină romantică e considerată normală și în Brașov, Constanța, Iași, Oradea, Sibiu, Târgu Mureș. Cei mai mulți timișoreni (56%) consideră că e acceptabilă suma de 200-300 lei.

Când vine vorba de achitarea notei de plată, cei mai mulți bucureșteni (34%) sunt de părere că bărbatul trebuie să plătească nota. Aceeași mentalitate e preponderentă și în Iași (40%). Cei mai mulți din Cluj-Napoca, dar și din alte orașe din Transilvania (Sibiu, Brașov, Târgu Mureș), consideră că nu ar trebui să plătească bărbatul, ci persoana care invită.

Studiul Bookingham se bazează pe un chestionar la care au răspuns 500 de români. Rezultatele au fost analizate în funcție de sex, statut marital, stare ocupațională și oraș. Platforma de rezervări își propune să creeze o conexiune mai strânsă între localnici și restaurantele din orașele lor. Prezentă în marile orașe din România, permite rezervarea unei mese prin câteva clicuri.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Aradul, primul municipiu reședință de județ care va avea un inel de centură complet

Articolul următor
Cel dintâi festival organizat în afara României, la Expo City Dubai (ECD) - Emiratele Arabe Unite, de către inițiatorii Untold, suscită deja un interes internațional major

Primul succes al Untold peste granițe. Cerere dublă pentru festivalul din Dubai

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share