Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Semn bun pentru producătorii de uleiuri esențiale: Parlamentul European recunoaște specificul acestor produse

Parlamentul European recunoaște specificul uleiurilor esențiale, astfel că producătorii de uleiuri esențiale pot răsufla ușurați, cel puțin deocamdată. În cadrul sesiunii plenare de astăzi, 4 octombrie 2023, de la Strasbourg, Parlamentul European a recunoscut locul special pe care îl ocupă producția de uleiuri esențiale în UE. Ele vor trebui tratate diferit față de produsele petrochimice.

Pe piață există atât uleiuri esențiale de grad terapeutic, obținute prin distilare la abur, cu diferite concentrații, uleiuri obținute prin presare la rece, dar și uleiuri obținute prin extracție cu solvenți, extracție cu dioxid de carbon, extracție pe bază de grăsimi, filtrare și altele. Atunci când extracție se face pe bază de solvenți, nu se obțin uleiuri esențiale, ci uleiuri absolute. Produsele petrochimice la care face referire documentul au doar arome sintentice asemănătoare celor naturale, iar prețul lor este foarte mic, constituind o atracție pentru cei ce nu cunosc diferențele dintre diversele tipuri de uleiuri.

Decizia a fost întâmpinată cu ușurare de către întregul sector, trimițând un semn de încurajare înaintea negocierilor tripartite. Plenul Parlamentului European a oferit o clarificare binevenită pentru sectoarele agricole și cosmetice, cu decizia de aprobare a raportului privind propunerea de revizuire a regulamentului privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și amestecurilor (CLP), prin integrarea unor prevederi specifice pentru uleiurile esențiale și alte produse naturale pentru regulile de clasificare.

Clasificarea e importantă

Importanța unei clasificări adecvate a uleiurilor esențiale și naturale în conformitate cu regulile de clasificare CLP a fost esențială pentru a evita forțarea producătorilor agricoli să abandoneze cultivarea culturilor de uleiuri esențiale. Acum Parlamentul European va putea negocia un text în care uleiurile esențiale să fie tratate diferit față de petrochimicele în clasificarea substanțelor potențial periculoase.

Reguli adaptate pentru uleiuri esențiale

Textul deja votat în comisia ENVI, decurge dintr-un acord la care s-a ajuns. Acesta vizează luarea în considerare a unor reguli adaptate pentru uleiurile esențiale și alte extracte naturale conform articolului 5.3. (A). Modificarea care protejează abordarea actuală a clasificării mai multor substanțe constitutive (MOCS), va avea un impact pozitiv asupra a mii de fermieri și lucrători sezonieri, aflați în principal în statele membre care produc ulei de trandafiri, lavandă, lămâie sau bergamotă, precum Bulgaria, Spania, Franța sau Italia.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Produsele Mirdatod, apreciate la ”Bucharest Food Expo”

Articolul următor

La Atelierele FILIT pentru traducători, Transilvania are doi reprezentanți din cei trei români invitați

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share