Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Astra Film Festival face Sibiul capitală mondială a filmului documentar

Ajuns la cea de-a 30-a ediție, Festivalul Internațional de Film Documentar Astra, pe numele său scurt Astra Film, se va desfășura la Sibiu în perioada 15-30 octombrie 2023. În cifre, festivalul însemnă mai mult de 250 de evenimente. Vor fi proiectate peste 130 de filme realizate în 40 de țări. Filmele vor putea fi vizionate în 15 spații. Vor fi nu mai puțin de 75 de premiere naționale, unele fiind anterior prezentate în festivaluri de renume de la Cannes sau Berlin. În cuvinte și sentimente, Astra Film 2023 înseamnă că pentru o săptămână, capitala mondială a filmului documentar se mută la Sibiu. Mai e prilej de întoarcere în timp spre primele ediții, de bilanț, de planuri noi. Oricum, toamna ține cu iubitorii documentarelor și cu Sibiul. 

„An de an, Astra Film Festival a impus o idee-forță: indiferent de provocări, fiecare moment al vieții trebuie privit cu emoție și bucurie, cu ochii minții și ai sufletului larg deschiși. Este și invitația lansată publicului, odată cu posterul oficial al evenimentului, realizat după un desen al artistului Dan Perjovschi” spun organizatorii.

Astra Film 1993-2023

De 30 de ani, la Sibiu se adună cei ce realizează și admiră filmele documentare. Ceea ce atunci nu părea a fi mare lucru a devenit un festival de mare ținută, care și-a câștigat faima prin selecția excelentă a documentarelor prezentate în cele 29 de ediții de până acum, dar și prin perfecționarea an de an a mecanismului de organizare. Pus sub semnul generos al ASTRA, Asociația Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, festivalul a ajuns la o ediție aniversară.

Prima ediție a fost finanțată cu două remorci cu cartofi

Începând din anul 1993, Astra Film Festival este o prezență neîntreruptă și din ce în ce mai puternică în viața culturală din România, fiind considerat a fi unul dintre evenimentele remarcabile care „promovează cultura și valorile românești în lume și ne definesc ca națiune”.
În cei 30 de ani de istorie a festivalului Astra Film, au venit la Sibiu nume mari ale cinemaului documentar din România și de pe tot globul, făcând din orașul aflat în mijlocul țării o adevărată capitală a filmului de non-ficțiune. Un lucru cu atât mai remarcabil cu cât, pentru a putea fi finanțată, prima ediție a beneficiat de o sponsorizare originală: două remorci cu cartofi.

Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival

„Nu existau mecanisme pentru sprijin financiar sau de altă natură din partea instituțiilor care administrau cultura din România”, își amintește Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival. Chiar dacă finanțarea a fost mereu o mare provocare, festivalul s-a dezvoltat an de an. Chiar a generat, în anul 2009, un festival pentru copii și adolescenți, Astra Film Junior, cel mai complex program de educație prin film.

De la un festival cu televizoare la proiecții full- dome

La primele ediții, filmele au fost proiectate pe televizor. Erau înregistrate pe casete video, pentru că atunci cinematografele erau cuplate la rețeaua de distribuție pe peliculă. „Atunci nici nu contau atât de mult rezoluția sau ecranul mic al televizorului, ci faptul că publicul avea acces la un nou tip de film documentar, care aducea în prim-plan povești despre oameni reali, despre probleme reale ale societății”, a declarat Dumitru Budrala, care își amintește că, la prima ediție, spectatorii au ieșit din sală în timpul unui film a cărui abordare directă au considerat că e inacceptabilă. „Dar realizatorii de film documentar abordează temele care îi preocupă pe ei, chiar și subiecte tabu”, explică Budrala.
Organizatorii festivalului s-au simțit mereu provocați să țină pasul cu schimbarea tehnologiei utilizate în producția cinematografică. Și au fost foarte multe schimbări. S-a trecut, pe rând, de la formatele pe banda magnetică și pe disc, de la U-matic, VHS și Betacam & DigiBeta la MiniDV, DVCAM, Digital8, DVCPro sau DVCProHD, DVD și HDCam la formatele fișierelor digitale și până la DCP (formatul digital agreat în prezent pentru proiecțiile din cinematografe). Chiar dacă România era mereu în urmă față de Europa occidentală, Astra Film Festival s-a aflat întotdeauna în avangarda schimbărilor.

Cinema dome

Piața Mare din Sibiu devine toamna aceasta punctul zero al cinematografiei viitorului, prin intermediul celor două cinemauri tip dome și a unei instalații imersive Infinity Mirror Room, care vor fi instalate în centrul orașului în timpul ediției aniversare Astra Film Festival (15-22 octombrie), eveniment cultural care împlinește 30 de ani. Programul special AFF New Media, este dedicat spectatorilor de toate vârstele, care își doresc să trăiască experiența spectaculoasă a cinematografiei digitale – Concept Art, Augmented Reality. Sunt așteptați spectatori din toată țara, pentru că doar la Sibiu se poate experimenta o incursiune itinerantă de excepție, de la cinemaul clasic de non-ficțiune până la cel imersiv, neconvențional, care folosește cele mai noi tehnologii creative, de la vizionări în sala de cinema clasice, la proiecțiile cross-media 360 de grade.

Competiția ASTRA Film

Patru secțiuni sunt oferite competitorilor din festival: România, Voci emergente ale documentarului, Europa Centrală și de Est și DocSchool.

ROMÂNIA

Ca în fiecare an din istoria de trei decenii a festivalului Astra Film, producțiile selectate pentru Secțiunea competițională România aduc în fața publicului cele mai noi și mai valoroase filme documentare realizate de regizorii români în perioada 2022-2023. Din cele 11 filme selectate, produse în Franța, Luxemburg și România, 6 sunt premiere (patru mondiale și două naționale).

VOCI EMERGENTE ALE DOCUMENTARULUI

 Secțiunea dedicată autorilor aflați pe drumul între debut și consacrare aduce în atenția publicului 9 filme foarte noi (cinci dintre ele vor fi proiectate în premieră națională la Sibiu).

EUROPA CENTRALĂ ȘI DE EST

 În secțiunea în care vom prezenta povești adevărate din spațiul sud-est european am selectat 10 filme, dintre care 7 se vor vedea la Sibiu pentru prima oară în România.

DOCSCHOOL

 Filmul documentar studențesc se bucură și în acest an de o reprezentare spectaculoasă, iar 13 din cele 14 filme documentare aflate în competiție sunt premiere (6 mondiale, 3 internaționale și 4 naționale). Alte câteva zeci de filme vor fi prezentate în cadrul unor programe speciale, cum sunt DokTank – programul de industrie al festivalului, Astra Film Junior – programul de educație prin film documentar, proiecțiile Cinema DOM din Piața Mare și medalioanele dedicate maeștrilor cinemaului documentar.

Despre Astra Film Festival

Festivalul Internațional de Film Documentar Astra Film din Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa, inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentru European Film Awards.
Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, este organizat de Astra Film, CNM Astra și Fundația Astra Film, oferit de Ministerul Culturii – partener strategic, cu sprijinul Consiliul Județean Sibiu, al Centrului Național al Cinematografiei, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu și al Uniunii Cineaștilor. Evenimentul este cofinanțat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu și de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Într-o atmosferă de eleganță diplomatică, a luat cuvântul gazda vernisajului, Patricia Știrbu, președintele Summit Agro România, Bulgaria, Croația, Slovenia, Serbia și Republica Moldova.

Summit Agro susține convergența talentelor fotografice româno-nipone

Articolul următor
Forul județean a finalizat procedura de desemnare a câștigătorului contractului de achiziție publică de servicii financiare în legătură cu emiterea și vânzarea pe piața primară, de obligațiuni de 75,7 milioane €, prin plasament privat.

Contactoare Buzău cumpără acțiunile Sinterom Cluj de la SIF5

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share