Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Începe Timișoara 2023. Celebrarea orașului. Weekendul 6-8 octombrie va fi pe Bega

Start Timișoara 2023. Celebrarea orașului!  Finalul de săptămână cuprins între 6-8 octombrie 2023 este rezervat celebrării orașului – Capitală Europeană a Culturii. Toți cei ce iubesc Timișoara sunt asteptați pe traseu de explorare a programului cultural Timișoara 2023, de-a lungul râului Bega. Vor redescoperi astfel conexiunea pe apă și pe maluri între cartierele Timișoarei.

Râul care străbate orașul este o resursă fantastică de transformare urbană, și totodată un martor tăcut al tuturor schimbărilor petrecute de-a lungul timpului. Identitatea urbană a Timișoarei este dată în mare măsură de Bega în diversele ei ipostaze: canal navigabil, peisaj natural și cultural. Celebrarea orașului urmărește redescoperirea unor legături pierdute între locuitorii Timișoarei și lumea lor naturală, înțelegerea râului ca valoare, nefolosită încă, pentru oraș, și experimentarea schimbărilor aduse de evenimentele culturale.

Pe parcursul celor 3 zile, organizatorii își dau întâlnire cu publicul în Uszoda. De acolo, în amonte și în aval, cu toții vor redescoperi bucuria de a fi împreună pe firul viu al apei. Arte, arhitectură, biodiversitate, educație, sport, urbanism, gastronomie și un nou sentiment al comunității în jurul apei care străbate orașul.

EpilepSee la Timișoara 2023. Celebrarea orașului

Sub genericul Artist talk, în Pavilionul Riverside din Parcul copiilor va avea loc de vineri până duminică, între orele 10:00-18:00, o acțiune organizată de Bogdan Munteanu.

„Prin evenimentul EpilepSee ne propunem să continuăm aducerea în spațiul public a acestei afecțiuni, prin discuții cât mai deschise cu putință și prin împărțirea gratuită a Kitului Epi (sacoșe + semne de carte + stickere). Materialele au fost realizate pe durata proiectului Epi. Semn de prim ajutor și ajută la normalizarea dialogului despre epilepsie, precum și pentru educația sanitară – acordarea primului ajutor în cazul unei crize generalizate” spun organizatorii.

Conferința Teatrul ca spațiu public

Vineri, 6 octombrie, între orele 16:00-19:00, la Faber, iubitorii teatrului vor putea participa la conferința Teatrul ca spațiu public. Vor vorbi Florian Malzacher (dramaturg & curator, Germania),  Edit Kaldor (regizor & dramaturg, Olanda), Arkadi Zaides (coregraf & performer, Israel).

Evenimentul face parte din Celebrating Trouble. Choreographic Convention, 4-8 octombrie, un festival dedicat artelor performative și multidisciplinare. Accesul este gratuit.

Dezbaterea Science & Wine

La Universitatea Politehnica Timișoara, Bd. Mihai Viteazu, nr. 1 va avea loc sâmbătă, 7 octombrie, între orele 19:00-21:00, dezbaterea Science & Wine, organizată deLiga AC. Accesul la eveniment este gratuit și se face pe bază de înscriere.

Participanții la Science and Wine vor putea audia prezentări ale unor cadre didactice ale Universității Politehnica Timișoara în care subiectele științifice vor fi abordate pentru publicul larg. Ateliere de storytelling, proces de mentorat, cercetători care vor explica pe înțelesul publicului nespecializat concepte din domeniul lor de activitate. Evenimentul o aduce în fața publicului pe drd. Andreea Simici, cercetătoare în cadrul Facultății de Arhitectură și Urbanism. Lucrarea ei de doctorat are ca subiect recuperarea sensibilității civice şi sentimentul de apartenenţă la instituţii publice participative prin intermediul unor acţiuni în spaţiul public.

Are spațiul public o dimensiune educațională? Cum poate spațiul public să fie un instrument de învățare? Cum se pot coagula comunități în jurul spațiului public? Participanții vor participa la discuții pe marginea subiectului, însoțite de o degustare de vin. Vinurile vor fi oferite de Cramele Recaș, iar selecția este special concepută pentru fiecare tematică în parte.

Acțiunile care se vor derula sunt numeroase și diverse, reflectând viața și orientarea culturală a Timișoarei în anul ei de celebrare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Două noi documentare din „Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri” au avut premiera la Cinema Victoria

Articolul următor

O macara cu abur construită în 1938 va fi restaurată

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share