Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Două noi documentare din „Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri” au avut premiera la Cinema Victoria

Cinema Victoria din Timișoara a fost gazda unei duble premiere. Parte integrantă a proiectului Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri, documentarele prezentate în 4 octombrie 2023 au făcut sală plină. Au fost peliculele cu numărul opt și nouă din această frumoasă inițiativă. 

Cele două documentare, intitulate Licori în Cetate și Să curgă bere pe Bega!, au fost primite cu entuziasm și aplauze. După proiecție, a avut loc și o discuție interactivă cu numeroși protagoniști prezenți în cele două documentare.

Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri e un proiect în care Adriana Babeți, alături de o echipă minunată, explorează istoriile uitate, neștiute, dar impresionante, ale Timișoarei și îi aduce în atenția publicului pe unii dintre oamenii deosebiți ai locului. Miercuri, 4 octombrie, la Cinema Victoria a avut loc premiera documentarelor cu numărul opt și nouă: „Să curgă bere pe Bega!” și „Licori în cetate”.

Să curgă bere pe Bega

Documentarul a dezvăluit câteva surprize despre berea băută la Timişoara şi în împrejurimi. Au fost prezentate de la berea mănăstirească de acum aproape 1000 de ani, până la Casa femeilor cu bărbaţi beţivi. De asemenea, au avut mare succes poveştile mai puţin cunoscute despre fabrica de bere a oraşului, dar și cele despre berea craft din zilele noastre. Oameni surprinzători care spun aceste poveşti, și locuri nebănuite care depun mărturie despre ele, așa a fost realizat documentarul despre berea timișorenilor.

Licori în cetate la Cinema Victoria

Licori în cetate este o scurtă istorie a bătăliilor care au înfierbântat spiritele (dar şi spirtoasele) aici, la Timișoara, de peste trei secole. Pe de o parte, producătorii și negustorii de alcooluri, iar pe de alta, frontul temperanței, ba chiar al abstinenţei. Pe de-o parte, chefliii, dar şi scriitorii şi artiştii; pe de altă parte, Asociația Femeilor cu Bărbați Bețivi, Asociaţia bunilor templieri, revista Abstinența și Asociația Alcoolicilor Anonimi. Toate, premiere absolute pe teritoriul actual al României (şi nu numai). Oare cine câștigă războiul?

Scurtmetrajele de la Cinema Victoria au avut durata de o oră și au fost urmate de o discuție cu Adriana Babeți și invitații săi: Sandra Hirsch (istoric), Borco Ilin (scriitor) și Mugur Ciumăgeanu (psiholog).

Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri

Acest proiect comun al Casei de Cultură a Municipiului Timișoara și al Universității de Vest din Timișoara este finanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.

Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul Inside Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Meron, primul brand de cafea de specialitate din România care ajunge la Paris Fashion Week

Articolul următor

Începe Timișoara 2023. Celebrarea orașului. Weekendul 6-8 octombrie va fi pe Bega

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share