Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

O macara cu abur construită în 1938 va fi restaurată

Sursa foto: Acasa în Banat

O macara cu abur putea fi văzută la Muzeul Căilor Ferate din Jimbolia. Ea a fost construită în 1938, iar anul acesta s-a decis restaurarea acestei piese foarte rare de istorie feroviară. În România mai există doar câteva astfel de exemplare, iar prin acest demers, cei ce iubesc trenurile vor putea face o excursie în timp, în Banatul secolului trecut. 

Această macara cu abur a fost construită în 1938, la uzinele Adeltswerke Eberswalde din Germania. Piesa are numărul de serie WMA 65.1, și folosea forța aburului, dar nu pentru deplasare, ci pentru a ridica greutăți. Capacitatea ei este de 65 tone și face parte dintr-o serie de numai 14 exemplare construite între anii 1937-1940.

Acest tip de macarale au fost folosite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cu ajutorul lor se restabilirea circulația pe liniile care dezafectate în urma confruntărilor armate de pe teritoriul țării.

Sursa foto: Asociația Acasă în Banat

Macara cu abur din secolul trecut

„Macaraua s-a aflat în serviciul CFR până la începutul anilor 2000, când a fost trasă pe linie moartă, riscând să fie dusă la fier vechi. Mai mulți pasionați de istoria feroviară au reușit să o salveze și totodată să înființeze un muzeu cu profil feroviar în Gara Jimbolia. Însă de atunci au trecut peste două decenii, timp în care piesa de muzeu s-a deteriorat tot mai mult: vopseaua s-a scorojit, rugina a pătruns tot mai adânc, geamurile cabinei au fost sparte.

Ne-am unit forțele cu Casa de Cultură a Orașului Jimbolia, Primăria Jimbolia și asociația Colț de Banat pentru a organiza o acțiune de voluntariat mai puțin obișnuită. Ne vom aduna sâmbătă, 7 octombrie 2023, la gara Jimbolia pentru a ne ocupa de macaraua istorică. Ne-am propus să o curățăm bine și să o revopsim pentru a o salva de la distrugere și a o face mai atractivă pentru turiștii care vizitează muzeul jimbolian“, au scris pe pagina lor de socializare reprezentanții Asociației Acasă în Banat.

Asocția Acasă în Banat a apelat la bunăvoința  voluntarilor pentru acțiunea de restaurare. Masa de prânz va fi asigurată, la fel și transportul de la Timișoara, în limita locurilor disponibile, pentru cei ce vor să salveze această macara cu abur, au spus reprezentanții asociației.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Începe Timișoara 2023. Celebrarea orașului. Weekendul 6-8 octombrie va fi pe Bega

Articolul următor

Retromobil Club Romania oferă un sfârșit de săptămână memorabil

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share