Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Săptămâna Gastronomiei și Vinului Mureșean

„Mâncarea nu e doar gust și iubire, este și o formă de cultură. Ne naștem într-o limbă, ne naștem și într-o gastronomie și cred că datorăm și gastronomiei, și culturii, și părinților noștri acest respect, această iubire”, spunea Cezar Ioan, unul din inițiatorii proiectului de lege ce stabilește ca prima duminică din luna octombrie să fie Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului Românesc.

 

Gastronomia, resursă turistică

Restaurantul Orobianco din Târgu Mureș a găzduit, în data de 4 octombrie, o degustare de produse locale tradiționale. Evenimentul a fost organizat de către Asociația Educație pentru Europa în colaborare cu Consiliul Județean Mureș și a constituit punctul culminant al celei de-a treia ediții a Săptămânii Gastronomiei și Vinului Mureșean, care s-a derulat în perioada 4 septembrie – 4 octombrie.

Inițiativa Asociației Educație pentru Europa și-a propus și de această dată promovarea obiceiurilor, produselor culinare tradiționale și rețetelor specifice alături de vinurile locale, cu scopul descoperirii componentelor culturale ce au alimentația și mâncarea, în general, ca element de bază.

”Săptămâna Gastronomiei și Vinului Mureșean este un proiect derulat de Asociația Educație pentru Europa în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș și a ajuns la a treia ediție. Și anul acesta vedete au fost preparatele extrem de rafinate gătite din produse locale, în special carne de vită, și asezonate cu vinuri produse în două crame mureșene, Crama Liliac și Crama Sântu. Mulțumim pe această cale partenerilor noștri, Orobianco Ristorante, cotidianului Zi de Zi și revistei Transilvania Business, precum și tuturor colaboratorilor care au fost alături de noi”, a declarat Marius Morar, reprezentant al Asociației Educație pentru Europa.

Ideea proiectului Săptămânii Gastronomiei și Vinului Mureșean decurge din dorința de alăturare la inițiativele menite să scoată gastronomia românească din umbra marilor tradiții gastronomice ale lumii. Chefi celebri români aduc în prim-plan bucate tradiționale, pe care le reinterpretează, le conferă o notă de modernitate și, cu un plating spectaculos, ne invită să descoperim savori străvechi înveșmântate în straie noi. Și pe plan local, chefii mureșeni pot da o notă de modernitate mâncărurilor tradiționale și, de ce nu, să ofere turiștilor ce ne vizitează plaiurile o surpriză plăcută.

Astfel, sunt puse în valoare resursele turistice de patrimoniu local, care, împreună cu gastronomia, pot crea o nouă valență turistică atractivă.

 

Orobianco Ristorante, gazdă ideală

Pentru al treilea an consecutiv, degustarea de produse locale tradiționale a fost găzduită de Orobianco Ristorante din Târgu Mureș, etalon al industriei ospitalității mureșene, a cărei activitate este coordonată de către Roberto Ghincea, nume recunoscut și foarte apreciat în domeniul HoReCa.

”Sunt onorat să particip la organizarea unei Gale a Gastronomiei și Vinului Mureșean, o lăudabilă inițiativă care ne provoacă pentru al treilea an consecutiv să găsim noi tematici gastronomice din arealul târgumureșan”, a declarat Roberto Ghincea, care pe toată durata serii a fost atent la cel mai mic detaliu, alături de echipa de la Orobianco Ristorante, astfel încât evenimentul să se desfășoare în condiții impecabile.

 

Preparate rafinate și vinuri alese

Gazda momentului culminant al Săptămânii Gastronomiei și Vinului Mureșean a făcut apoi a scurtă prezentare a meniului propus celor peste 60 de invitați ai evenimentului: ”Anul acesta pentru început am pregătit de la tradiționalele specialități crud-uscate la noblețea brânzeturilor maturate care spre mândria noastră pot ține piept marilor producători internaționali. Pentru felul principal am ales mușchi de vită și antricot maturat de la animale crescute strict în ferme locale, preparatelele au fost pregătite în fața celor peste 60 de invitați, o alegere curajoasă, dar plină de satisfacție. La desert s-a pregătit plăcintă cu brânză de vaci și stafide, respectiv plăcintă cu măr și scorțișoară. Dar totuși să nu uităm de vinuri, care au armonizat cu delicioasele preparate și au făcut ca seara să fie una cu adevărat completă! Pentru vinul alb am ales Potir, un cuvee agreabil pe care vă invit să îl descoperiți la fel și Crama Sântu-Poarta Sufletului și cu siguranță veți fi plăcut impresionați, vinul rose a fost un Pinot Noir de la Crama Liliac, iar pentru vinul roșu am ales Liliac Red Cuvee, vinuri de asemenea cu o mare rezonanță în zona iubitorilor de vin.”

Nu în ultimul rând, Roberto Ghincea a transmis un mesaj atât organizatorilor, cât și participanților la ediția din 2023 a Săptămânii Gastronomiei și Vinului Mureșean: ”În concluzie, se poate și din arealul local! Felicitări lăudabilei inițiative a Asociației Educație pentru Europa, sprijinită de Consiliul Județean Mureș! Vă așteptăm și cu alte ocazii la Orobianco Ristorante pentru a vă bucura de experiențe unice!”.

Alex TOTH

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

CFR introduce în circuit 37 de trenuri electrice de viteză

Articolul următor

Centru de arte performative, sală de spectacole, concepte de young entertainment și design family-friendly, în proiectul de reconversie urbană a platformei industriale Carbochim

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share