Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

„Ziua gastronomiei și a vinului românesc”, marcată în Cetatea Oradea

Vernisajul expoziției, festivitatea de decernare a premiilor Concursului internațional de artă fotografică „Via, vinul și bucuria de a trăi” și lansarea albumului omonim de duminică, 8 octombrie 2023, s-a încheiat cu o masa festivă oferită de Restaurantul Meridian Zero și o degustare de vinuri oferite de Crama Corbuț.

Bucatele tradiționale au fost pregătite cu mult gust de către Chef Dan Pop.

 „Pentru această seară am pregătit niște preparate mai tradiționale. Și am început cu o pasta de jumări făcută în casă, o salată de vinete, o salată de icre, o fasole bătută cu ceapă. La felul principal vă invit să serviți un mușchiulet de porc împănat cu slănină și usturoi, învelit în bacon. Niște cartofi părgăliți cu ceapă și boia afumată. Mai avem un stufat de miel cu spanac și gălbiori. Ca desert, am pregătit tășcuțe cu prune și cirighele”, a punctat Chef Dan Pop meniul pregătit de „Ziua gastronomiei și a vinului românesc”.

Bucatele alese au fost stropite cu vin din belșug de la Crama Corbuț.

„Să nu uitați că relația dintre trup și suflet este vinul. Pentru că vinul este singura băutură pe care poți să o bei în sănătatea altuia, fără să ți-o ruinezi pe a ta. Și vinul este singura băutură care lasă femeia frumoasă și după ce-l bea”, a specificat Dorin Popa, proaspăt onorat cu Colanul de Aur și Diploma de Onoare, cea mai înaltă distincție a Federației Internaționale a Confreriilor Bahice din Paris, premiu oferit pentru prima data în România.

 

Vinuri alese de la Crama Corbuț

După cei doi a venit rândul lui Dan Corbuț să povestească despre vinurile sale deosebite.
„Sper ca și eu cu vinurile care le-am adus în seara asta să mă ridic la nivelul acestor bunătăți pe care Dan le-a pregătit și îl felicit pentru gustul pe care l-a dat în seara asta la această mâncare, pe care o aveți în farfurii. Vinurile pe care le aveți în seara asta în pahare sunt vinuri de la Cramă Corbuț, o cramă care este situată localitatea Diosig. Diosig, care zic eu că este capitala vinului în județul Bihor și este localitatea care din punctul meu de vedere, și numai al meu, are cea mai mare tradiție în a a face vin în județul Bihor. Suntem o zonă renumită pentru vinurile albe în special. Avem norocul să avem un teroir acolo care ne favorizează din punctul de vedere a acidității. Și avem niște vinuri albe cu aciditate ridicată, adică vinuri proaspete, vinuri fresh, vinuri care cred eu că se potrivesc foarte bine să le consumați vara fără fără a le dilua cu apă, apă minerală. Sunt vinuri ușoare, vinuri cu un alcool până în 12,5% maxim, vinuri care aduc o  prospețime și o aromă în pahar, care sper să se asocieze foarte bine cu mâncarea pe care dumneavoastră o aveți azi în farfurie. În același timp, aveți un roze foarte proaspăt, un roze fresh, cu o aciditate foarte ridicată, care, probabil, va fi bun de consumat peste vreo doi-trei ani. Neavând unul mai bătrân, am adus un roșu mai tânăr, care sper să fie pe placul dumneavoastră în seara asta”, și-a prezentat, cu modestie,  Dan Corbuț, vinurile oferite în cadrul „Zilei gastronomiei și a vinului românesc”.

Acesta a felicitat-o pe Patricia Știrbu, președintele Summit Agro România, Bulgaria, Adria și Republica Moldova, pentru felul în care încearcă să ajute Oradea și Bihorul prin implicarea sa în astfel de evenimente .

În completarea celor spuse de Dan Corbuț, Dorin Popa a precizat că roze-ul de la Crama Corbuț a fost declarat Cel mai bun roze din România la Concursul „Povești cu vinuri românești”. din acest an. Iar vinul roșu 2017 a fost declarat Cel mai bun roșu din România la producătorii mici și medii la același concurs.

„Crama Corbuț este cea mai frumoasă cramă boutique din România, și va fi, nu peste multă vreme, cea mai frumoasă cramă de oeno-turism din România. Am văzut proiectul și are toate datele pentru a deveni cea mai frumoasă cramă”, a dezvăluit Dorin Popa.  

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Campusul universitar al Consorțiului Regional pentru Învățământ Dual Vest Timișoara are contract de finanțare de peste 20 milioane euro

Articolul următor

S-a emis ordinul de execuție pentru Centura Beiuș, Etapa II

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share