Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Băile Neptun din Herculane intră în analiză în cadrul proiectului regional „RE”

Proiectul „Băi, biserici gotice și case ale minerilor: revitalizarea patrimoniului cultural construit de către tineri”, prescurtat „ Proiectul RE” a obținut o finanțare europeană de 188000 euro. Cei trei parteneri din proiect sunt Asociația Locus din Timișoara, asociația Idrija 2020 + ID20 din Slovenia și asociația Gotická cesta din Slovacia. 

Asociația Locus și-a propus salvarea Băilor Neptun și a altor clădiri de patrimoniu din stațiunea Băile Herculane. După încheierea școlii de vară Baia de Arhitectură V, desfășurată cu entuziasmul voluntarilor, membrii asociației au obținut o finanțare împreună cu alte două asociații din Slovenia și Slovacia. Proiectul de 188.000 de euro, dintre care 40.000 euro au fost accesați de către Asociația Locus, va consta din trei studii de caz și cercetări în trei situri: o casă a minerilor din secolul al XIX-lea din Idrija (Slovenia), Băile Neptun din secolul al XIX-lea din Băile Herculane (România) și biserica Sf. Ladislau din secolul al XIII-lea din Kameňany (Slovacia).

Proiectul regional vizează trei clădiri recunoscute la nivel internațional pentru valorile lor de patrimoniu European (sit încadrat în Mondial UNESCO, sit inclus in Lista 7 Cele mai Periclitate Situri de patrimoniu cultural din Europa Nostra în 2022 și sit ce a primit Marca Patrimoniului European). Acestea se confruntă cu un viitor incert din cauza incapacității sectorului patrimoniului cultural de a conduce revitalizarea lor, au spus reprezentanții asociației Locus. 

Proiectul RE

Reprezentanții Locus au avut recent o întâlnire la Herculane cu partenerii de proiect, asociațiile Idrija 2020 + ID20 și Gotická cesta. Finanțarea europeană va sprijini realizarea a trei studii de caz și cercetări pe fiecare sit în parte și organizarea a trei școli de vară pentru tinerii profesioniști.  „Proiectul RE“, un proiect multianual care se desfășoară timp de doi ani până la sfârșitul anului 2024.

Proiectul „Băi, biserici gotice și case ale minerilor: revitalizarea patrimoniului cultural construit de către tineri”, prescurtat „RE: Proiect”, este un proiect multianual care se întinde pe o perioadă de doi ani până la sfârșitul anului 2024. A fost obținut din apelul Europa Creativa, program european stabilit pentru promovarea industriilor creative. 

Ce spus cei de la Locus?

„Weekend-ul trecut am fost la Herculane alături de reprezentanții asociațiilor Idrija 2020 + ID20 și Gotická cesta într-o vizită de studiu și de organizare a proiectului pentru care am câștigat finanțare din partea Uniunii Europene. Dincolo de prezentarea stațiunii Băile Herculane și a patrimoniului cultural care definește arealul istoric, am avut și sesiuni de lucru prin care am făcut schimb de bune practici și am început organizarea școlilor de vară din anul 2024.

Proiectul este organizat în jurul a trei clădiri emblematice de patrimoniu din Europa: o casă a minerilor din secolul al XIX-lea din Idrija (Slovenia), Băile Neptun din secolul al XIX-lea din Băile Herculane (România) și biserica Sf. Ladislau din secolul al XIII-lea din Kameňany (Slovacia). Toate cele trei clădiri au fost recunoscute la nivel internațional pentru valorile lor de patrimoniu European (sit încadrat în Mondial UNESCO, sit inclus in Lista 7 Cele mai Periclitate Situri de patrimoniu cultural din Europa Nostra în 2022 și sit ce a primit Marca Patrimoniului European), dar care se confruntă cu un viitor incert din cauza incapacității sectorului patrimoniului cultural de a conduce revitalizarea lor“, au informa reprezentanții asociației Locus.

Reactivarea Ansamblului Băile Neptun

Asociația Locus îmbină fericit teoria cu practica. Acțiunile din cadrul școlii de vară sunt dublate de o platformă dedicată studenților la Arhitectură.

Reactivarea clădirii monument istoric Baia Neptun presupune un amplu proiect de restaurare și reconversie, dezvoltat prin intermediul unei abordări multidisciplinare și transversale între diverse domenii precum arhitectura, restaurarea, proiectarea structurilor, turism, cultură și artă, cât și cea a turismului balnear. Proiectul este construit având în vedere atât nevoile orașului stațiune Băile Herculane și a comunității sale locale, cât și a comunității temporare și anume turiștii.

Oana Chirilă, președintele Asociației Locus

„Suntem bucuroși să ne putem continua munca pe două niveluri diferite, unul care se concentrează direct pe șantier, pe Băile Neptun, prin extinderea studiilor noastre asupra fațadei și ornamentelor care sunt de mare valoare și, de asemenea, continuând să creăm o platformă unde tinerii profesioniști în domeniu și studenții pot învăța despre diferite tehnici de conservare ale acestor ornamente. Vom scana 3D fațada Băilor Neptun, vom inventaria toate ornamentele și vom elabora un memoriu pe care îl vom preda Primăriei Băile Herculane. De această dată, efortul nostru depășește granițele țării noastre prin cooperarea cu alte două ONG-uri de la care avem multe de învățat și sperăm ca experiența lor în acest domeniu să fie transmisă tinerilor care vor participa la activitățile pe care le organizăm“, a declarat Oana Chirilă, președintele asociației.

Proiectul sprijină și promovează conceptul de guvernanță participativă, reactivarea Băilor Neptun are în vedere două tipologii de abordări, una bottom-up prin implicarea publicului larg și a voluntarilor în dezvoltarea proiectului, și o abordare top-bottom, prin implicarea specialiștilor din diversele domenii integrate. Caracterul inovator al proiectului este definit de integrarea principiului de guvernanță participativă și a valorilor europene de dezvoltare durabilă a patrimoniului, sub tutela unui grup de tineri arhitecți.

Asociația  Locus

Asociația Locus este o organizație non guvernamentală care are ca scop salvarea și promovarea patrimoniului cultural, arhitectural, urbanistic și natural de pe teritoriul României. Asociația este membru în organizația europeană Europa Nostra.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Se lucrează la poduri pe Centura Sânmartin - drumul ce leagă Oradea de Băile Felix

Articolul următor

Expo ,,La Cânepa”, ediția a-III-a, în weekend la Era Park Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share