Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Senatul României a spus NU cărnii cultivate

Sursă foto: Depositphotos

În ședința de luni, 23 octombrie 2023, Senatul României a adoptat propunerea legislativă nr. 494/2023, Legea cărnii și a produselor din carne. Printre altele, textul adoptat de corpul legiuitor definește carnea potrivit Anexei 1 a Regulamentului 853/2004 al Parlamentului European: „Carne înseamnă părți comestibile din animale, inclusiv sânge”. Proiectul legislativ este, astfel, o dovadă de susținere a crescătorilor din România.

„Prezenta lege reglementează sectorul cărnii și al produselor procesate pe bază de carne, cu privire la denumirea produselor, prezentarea, etichetare și comercializarea acestora, urmărind în principal sănătatea populației, satisfacerea necesităților de consum ale tuturor categoriilor de consumatori, respectarea condițiilor de igienă și informarea corectă a consumatorilor.

Articolul 5, aliniatul 1 stipulează în mod explicit respingerea producerii, comercializării și utilizării cărnii cultivate în România. Așadar, cel puțin deocamdată, la noi în țară nu vom avea produse cu conținut de carne sintetică.

„Comercializarea cărnii sintetice obținută în laborator din celulele de la animale este interzisă pe piața internă. Prevederile aliniatului (1) se aplică și produselor culinare din alimentația publică la prepararea cărora s-a utilizat carnea sintetică”.

Nerespectarea prevederilor articolului 5 constituie contravenție și va fi pedepsită cu amendă de la 200.000-300.000 lei, precum și cu interzicerea desfășurării activității, până la închiderea activității operatorului economic.

Urmează ca legea să fie supusă dezbaterii în Camera decizională.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

O educație nutrițională corectă, un viitor sănătos pentru copiii noștri

Articolul următor
Cinci cadre didactice de la Universitatea de Științe Agricolă și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj au fost incluse în Top World Ranking of Scientists 2%.

Cinci cadre didactice de la USAMV Cluj, printre cei mai citați oameni de știință

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share