Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Centrul de Studii Est-Asiatice va fi inaugurat de Universitatea de Vest din Timișoara

Sub genericul Săptămâna culturii japoneze, Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), o comunitate deschisă dialogului intercultural și promovării valorilor științifice și artistice internaționale, va organiza în perioada 3-4 noiembrie 2023 o serie de evenimente care vor culmina cu inaugurarea Centrului de Studii Est-Asiatice.

În prezența Excelenței Sale, Ambasadorul Japoniei la Bucureşti, Hiroshi Ueda, şi a Conf. univ. dr. Cătălina Ancuţa, prorector UVT responsabil cu strategia de relaţii internaţionale și diaspora, va fi inaugurat Centrul de Studii Est-Asiatice al Universității de Vest din Timișoara. Evenimentul va avea loc vineri, 3 noiembrie 2023, începând cu orele 10.00, la sediul UVT situat pe str. Paris nr. 1.  Instituția își propune să reprezinte o platformă de promovare a proiectelor și inițiativelor de cercetare, a conferințelor academice și publicațiilor științifice, a oportunităților de life-long learning în zona limbilor, literaturilor și culturilor est-asiatice. Inaugurarea acestui centru are loc în contextul demarării, în acest an academic, a primei specializări universitare autorizate de Limba și literatură japoneză din zona de vest a țării, la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a UVT.

Conferință susținută de Ambasadorul Japoniei la Bucureşti

Manifestările vor continua cu o conferinţă a domnului ambasador Ueda (sediul UVT, V.Pârvan. nr. 4, amfiteatrul A01, începând de la ora 11.30) şi cu prezentarea programului de burse pentru studenţi internaţionali al Ministerului Educaţiei, Culturii, Sporturilor, Ştiinţei şi Tehnologiei din Japonia (sediul UVT, V.Pârvan. nr. 4, amfiteatrul A01, începând de la ora 14).

Sâmbătă, 4 noiembrie, la sediul UVT din bd. V. Pârvan (holul principal de la parterul sediului principal UVT, începând de la ora 10.30), Secţia Culturală a Ambasadei Japoniei în România, în parteneriat cu Centrul de Studii Est-Asiatice al Universităţii de Vest din Timişoara, cu colaborarea Centrului Cultural Japonez al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca va organiza ateliere de shodō (caligrafie) şi origami (împăturirea hârtiei), care vor fi urmate de o demonstraţie şi un atelier de tōsenkyō (aruncarea evantaiului).

Dansuri tradiționale japoneze la Centrul de Studii Est-Asiatice

Programul zilei de sâmbătă se va încheia cu două dansuri tradiţionale în stilul Nihon buyo, interpretate de doamna Cristina Şendroiu (Aula Magna „Ioan Curea” UVT, începând de la ora 13), şi de vizionarea filmului japonez „Samā firumu ni notte” (Un film de vară, 2020), în regia şi scenariul lui Matsumoto Sōshi (Aula Magna „Ioan Curea” UVT, începând de la ora 13.30). Publicul va fi invitat să se apropie de contextul cultural al fimului de către conf. univ. dr. George Șipoș, de la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie.

Săptămâna culturii japoneze  de la Timişoara se încadrează într-un set mai amplu, naţional, de evenimente care au loc anual în România şi care au drept scop promovarea în ţara noastră a culturii japoneze.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea

„Săptămâna culturii japoneze va marca la Timișoara un moment inaugural de mare interes, la Universitatea de Vest din Timișoara: lansarea Centrului de Studii Est-Asiatice de la UVT, în atmosfera deosebită creată de noul spațiu al clădirii istorice restaurate de la strada Paris, un spațiu distinct și un reper al orașului în care vor avea loc tot mai multe evenimente și întâlniri cu bogat conținut științific și artistic. Îi mulțumim Excelenței Sale, Ambasadorului Japoniei la Bucureşti, Hiroshi Ueda, pentru onoarea de a ne fi alături în acest moment inaugural, pentru un parteneriat de viitor orientat spre dezvoltarea studiilor japoneze, benefic generațiilor de studenți și cercetători care vor vizita acest centru”, a spus rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.

Accesul la toate activitățile care au loc la Universitatea de Vest din Timișoara în cadrul acestui eveniment este gratuit.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
După succesul și impactul generat de WSCM la București, creatorii Untold pregătesc anul acesta trei experiențe pentru sezonul sărbătorilor de iarnă și organizează două târguri de Crăciun, unul la București, două la Cluj-Napoca.

Untold organizează trei târguri de Crăciun, în două orașe

Articolul următor

FOTO-VIDEO: Noi planuri de dezvoltare și proiectele anului 2024 în Oradea premiate la Gala The Voices of Business

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share