Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Corina Crețu: “Regiunea Nord-Vest a fost campioana fondurilor europene”

La Zalău, Corina Crețu s-a întâlnit cu prefectul județului, Toma Dari, subprefecții Adriana Sabou și Florin Florian, primarul Ionel Ciunt.
Europarlamentarul român s-a întâlnit cu administratorii locali și județeni din Bistrița-Năsăud | Foto: Corina Crețu

Fostul comisar european pentru politică regională e efectuat o vizită la proiecte cu fonduri UE din județele Bistrița-Năsăud și Sălaj.

La Zalău, Corina Crețu s-a întâlnit cu prefectul județului, Toma Dari, subprefecții Adriana Sabou și Florin Florian, primarul Ionel Ciunt. “Regiunea Nord-Vest a fost campioană în absorbția fondurilor alocate prin Fondul European de Dezvoltare Regională. În cadrul Programului Operațional Regional, încă din perioada de programare 2007-2013, a ajuns până la 90% (407 din cele 452 de milioane de euro alocate).

Am convingerea că și în actualul exercițiu bugetar județul Sălaj și Ardealul se vor clasa în topul celor mai performante strategii de implementare a proiectelor cu fonduri UE. Voi contribui cu toată expertiza și experiența mea pentru îndeplinirea acestui deziderat”.

Grădina Urbană Transilvania, în topul european

În județul vecin, europarlamentarul a avut o întrevedere cu Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.  “Sectoarele principale care reprezintă motorul economiei județului sunt agricultura, silvicultura și industria, în special metalurgică, construcțiile de mașini, electrotehnică. Construcțiile, comerțul, serviciile hoteliere și hoteluri – restaurante sunt activități esențiale în județ.

Doar în perioada 2014-2020, județul a beneficiat de importante proiecte în domenii ca infrastructura rutieră, turism și patrimoniu cultural, infrastructura de apă, eficiență energetică, educație și incluziune socială, de sute de milioane de euro, bani nerambursabili.

În Bistrița-Năsăud avem și orașul Beclean, un model de eficiență administrativă în absorbția fondurilor UE, o dovadă palpabilă a modului în care banii europeni pot schimba, în profunzime, o comunitate care se știe gospodări și care înțelege, foarte pragmatic, beneficiile apartenenței României la Uniunea Europeană”.

Corina Crețu a amintit că a participat alături de primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, la evenimentul EU Regions Week, în cadrul căruia proiectul local Grădina Urbană Transilvania s-a clasat în topul celor mai apreciate de acest gen la nivel european. Există 12 proiecte care se derulează concomitent la Beclean, cu o valoare totală de 60 milioane de euro.

 

În vizită pe șantierul Centurii Beclean

Oficialul european a vizitat șantierul centurii ocolitoare a orașului. “Varianta de ocolire este mai mult decât un proiect important al Becleanului, e obiectivul care va ajuta întreaga regiune să se bucure de fluidizarea traficului.

Administrația locală a orașului Beclean este printre primele din România care implementează un asemenea proiect într-un parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, fiind totodată un proiect de infrastructură mare cu impact regional.

Varianta de ocolire include un pod peste râul Someș și două tronsoane de drum realizând legătura dintre drumurile TransRegio (TR 45) Beclean – Salva și Drumul Expres (DEx 4A) Dej – Beclean – Bistrița, care contribuie la decongestionarea traficului inclusiv pe direcția spre Suceava.

Stațiunea Băile Figa reprezintă nu doar un proiect ambițios al orașului, ci chiar un vis al primarului realizat pe locul unei zone părăsite, un teren mlăștinos, însă ale cărui ape s-au dovedit terapeutice. Acest proiect realizat de la zero a pus orașul Beclean pe harta turistică a României, devenind într-un timp foarte scurt una dintre cele mai populare atracții din zonă”, a rezumat europarlamentarul.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Oferte sigure de angajare la Bursa locurilor de muncă de la Oradea

Articolul următor

Eficiența energetică în construcții - lege, moft sau nevoie fundamentală? Află la nZEB goes Passive 2023!

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share