Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Sălăjeanul Flavius Lucăcel duce Transilvania frumuseții la București

Artistul vizual și dramaturgul Flavius Lucăcel revine la București cu o nouă expoziție intitulată Transilvania frumuseții. Joi, 16 noiembrie 2023, de la orele 10:00, expoziția curatoriată de Daniel Săuca se va deschide la Galeria Cuhnia a Centrului de Cultură Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului Mogoșoaia. Vernisajul expoziției va avea loc duminică, 19 noiembrie 2023, orele 13:00.

Sursele de inspirație și materialele folosite sunt exclusiv rurale. Fiu al satului Aluniș din județul Sălaj, Lucăcel s-a adăpat de la izvorul folcloric extrem de bogat și de nuanțat al acestei zone., învățând tainele pietrei de la tatăl său. Nostalgia locurilor natale, a vremurilor apuse și a oamenilor pe care i-a întâlnit se împletesc toate în lucrările sale. Ferestre cărora artistul le inserează pânze, fragmente textile degradate, destinate uitării și focului, sunt salvate și primesc o nouă viață, straturi de culoare, secvențe pline de viață, care animează privirea și sufletul.

„Alunişul avea oameni foarte faini, acum s-au cam dus. Şi nu e doar asta, s-a cam pierdut tot farmecul, nu  mai au poveşti frumoase. Nu ştiu ce le lipseşte, dar oamenii aceia erau în copilăria mea plini de viaţă şi de poveşti incredibile, cu tâlc. Erau plini de bun simţ, dar şi de umor” îmi mărturisea el în cadrul unui interviu .

Transilvania frumuseții

„Patria pictorului Flavius Lucăcel este Transilvania. O poți privi prin ferestrele sufletului. La fel cum Transilvania se arată, pe fereastră, ca zestrea femeii măritate. Transilvania e și «Fecioara despletită», «Noaptea nunții», «Zâmbetul mamei» ori «Florile bunicii». Frumusețea vieții cu rost. Amintirea femeilor care au rostuit viața satului transilvănean. Prea multe din casele din Transilvania lui F. Lucăcel sunt astăzi pustii. Satul copilăriei e părăsit. Mai trăiește doar în «Amintirile mamelor». Pictorul ne adună în imaginara azi «Casă de oaspeți». Aici mai trăiesc țoalele, ștergurile, tot ceea ce au lucrat vieți la rând femeile satului. Transilvania e și frumusețea acestor lucruri de mână, pe care artistul le transfigurează într-un amurg blând, precum «Silvaniile scufundate». De pe «Cărările satului» de altădată vine spre noi lumina frumuseții și a bunătății. Din Valea Vaserului până la Râpa Roșie, din Runcu Salvei până în Apuseni, din Valea Someșului până în Valea Arieșului, din Țara Silvaniei până în Țara Lăpușului…”, spune curatorul expoziției, Daniel Săuca, manager al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

Flavius Lucăcel

Gheorghe Traian Lucăcel, pseudonim literar și artistic: Flavius Lucăcel, (n. 26 august 1968, Aluniș, județul Sălaj), este un artist complet. Pictor, poet, dramaturg cu peste zece volume de teatru publicate în română, engleză, franceză și maghiară, multe dintre acestea fiind premiate și/sau puse în scenă ca spectacole de teatru ori spectacole-lectură, a fost nominalizat la Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă a anului 2015 („Singurătatea pietrelor”). Din 1998 organizează și participă la numeroase expoziții de artă personale și colective din țară și străinătate.

Expoziția va rămâne deschisă publicului până pe data de 31 decembrie 2023 și poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 9:00-17:00. Parteneri în organizarea expoziției sunt Consiliul Județean Sălaj, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Asociația
culturală „CreArt”, Editura Școala Ardeleană. Parteneri media: Agerpres, Radio România Cultural, Radio Trinitas, Trinitas TV, Modernism.ro, Amos News, Timpul, Roportal, Onlinegallery.ro, Propagarta și Evenimentemuzeale.ro.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Din 15 noiembrie, programări online la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor

Articolul următor

Castelul Bethlen din Bahnea a fost restaurat și inaugurat

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share