Bistrițenii au la dispoziție ceva mai mult de 14 zile pentru ași exprima voința în ceea ce privește o serie de propuneri venite din partea lor, pentru care municipalitatea a inițiat un proiect de bugetare participativă. Proiectele depuse de societatea civilă, de cetățenii municipiului Bistrița pot fi votate online, termenul limită fiind 20 noiembrie 2023. O săptămână va dura centralizarea voturilor, iar proiectele alese de bistrițeni vor fi publicate în ordine descrescătoare a numărului de voturi acumulate.
Votul asupra proiectelor are loc online, pe platforma dedicată. Prin regulament se dă fiecărei persoane posibilitatea de a vota patru proiecte, dintr-un cont personal.
Petrus Italus Trust (Alianța pentru Patrimoniul Bistrițean)
Petrus Italus Trust (Alianța pentru Patrimoniul Bistrițean) a propus restaurarea porților istorice din centrul Bistriței, unele aflate în stare de degradare, altele fiind restaurate necorespunzător.
Proiectul urmărește reabilitarea de imobile/părți componente ale acestora, cu valoare istorică, arhitecturală, culturală – 481.593 lei
„Petrus Italus Trust a mobilizat comunitatea și apoi Primăria să restaureze 28 de porti istorice. Am co-finantat și recepționat opt dintre ele și Primăria are pe rol înca 20. La intervale regulate porțile sunt curățate de adoptatori sau de proprietari, salvându-se astfel moștenirea școlii de tâmplărie și feronerie săsești din Bistrița, unică în Europa Centrală.
Dacă tot ne-am apucat de muncă, eu zic să o și terminăm. Am identificat înca 19 de porți dispărute sau înlocuite cu porți hidoase din materiale industriale. Am incercat sa ne imaginam cum ar arăta aceste porți de oraș neiubit dacă ar fi înlocuite cu porți noi, confecționate tradițional, din lemn și feronerie manuală, pe schițele modelelor existente în tradiția arhitecturală care ne-a lăsat moștenire Bistrița istorică. Am săpat prin arhive, am bătut orașul, ne-am lasat inspirati de portile restaurate de noi si am pus in photoshop cum ar arata inainte si dupa interventie. Mai jos veti vedea patru exemple de acest tip.
Cetățenii Bistriței pot cere Primăriei prin bugetare participativă să pună capăt acestei situații triste pentru viața noastră cotidiană și jenante în raport cu cei care ne vizitează“, au detaliat reprezentanții organizației, citați de Observator BN.
Proiecte propuse
Pasajul Verde – Alei, trotuare, zone pietonale, spații verzi, plantare de arbori, arbuști și gard viu, locuri de joacă pentru copii, iluminat public pietonal și velo, mobilier urban ”smart”, în cartierele de locuințe – 250.000 lei.
Accesul persoanelor cu dizabilități motorii și vizuale în monumentul istoric Biserica Evanghelică din municipiul Bistrița – Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației (îmbunătățirea căilor de acces, creșterea gradului de accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități, sisteme de supraveghere video, etc.) – 32.000 lei.
Amenajare permanentă traseu pentru alergare, drumeție și nordic walking – Amenajarea de zone și achiziția de echipamente și facilități pentru agrement (Pădurea Schullerwald, Dealul Dumitrei, zona antenei, fostele Cetăți) – 35.000 lei.
Cursa spre Olimpiadă 2028 – Primul traseu OCR omologat de 100 m din România – 472.587 lei
Obiectivele procesului de bugetare participativă
Obiectivele procesului de bugetare participativă vizează implicarea cetățenilor în proiectele orașului.
1. Creșterea nivelului de dialog și colaborare dintre cetățeni și administrația publică;
2. Ajustarea politicilor publice la nevoile și așteptările cetățenilor, pentru a îmbunătăți calitatea vieții în municipiul Bistrița;
3. Creșterea gradului de asumare și co-creare a procesului de dezvoltare urbană de către cetățeni;
4. Consolidarea democrației prin participarea cetățenilor la un exercițiu de luare a unor decizii care privesc întreaga comunitate;
5. Creșterea transparenței în activitatea decizională a administrației publice locale;
6. Generarea și cultivarea atitudinii democratice.