Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Un președinte de bancă fericit. Primește dividende de 8 milioane de euro

Dividendul brut pe acțiune este de 1,13 lei, iar printre beneficiari se află și antreprenorul Horia Ciorcilă, președintele BT Cluj, care deține un pachet de 4,59% din capitalul social

Banca Transilvania (BT) a decis să acorde dividende de 900 de milioane de lei către acționari din rezervele de profit din 2022 și 2021, conform deciziei adunării generale din septembrie.

Dividendul brut pe acțiune este de 1,13 lei, iar printre beneficiari se află și antreprenorul Horia Ciorcilă, președintele BT Cluj, care deține un pachet de 4,59% din capitalul social, potrivit Goldring. Astfel, Ciorcilă va beneficia de peste 40 de milioane de lei. 

234 de milioane de lei din suma totală vor merge către fondurile de pensii private Pilon II, care dețin în total 26% din acțiunile BT. Societatea bancară urmează să își publice situațiile financiare pentru primele nouă luni ale anului în 10 noiembrie. BT a ajuns la o capitalizare bursieră de 17,8 miliarde de lei la Bursa de Valori București.

BT a fost listată pe piața reglementată a BVB în 1997, fiind prima bancă românească de la bursa locală. Prima emisiune de obligațiuni emisă de BT, de 285 milioane euro, se tranzacționează din 2018 și are scadență în iunie 2028. Emisiunile de obligațiuni vor fi folosite de BT pentru îndeplinirea cerințelor MREL.

De la listarea BT și până la 16 iulie 2023, investitorii au realizat 1,5 milioane de tranzacții cu 14 miliarde de acțiuni, cu o valoare de 26 miliarde de lei. Luând în calcul și dividendele distribuite de companie în acești ani, investiția realizată în acțiunile BT a adus un randament de 64% de la listare până în prezent.

BT este cea mai tranzacționată companie la BVB. A fost inclusă în indicele BET în anul 2000, indicele principal al pieței, dar și în alți opt indici. BT s-a numărat și printre primii doi emitenții care au îndeplinit criteriile pentru a fi incluse în indicii FTSE All-Cap în 2020, odată cu promovarea României la statutul de piață emergentă de către furnizorul global de indici FTSE Russell.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Proiectul 20HyGrid. Delgaz Grid a testat cu succes funcționarea rețelei de oțel cu amestec de hidrogen și gaze naturale, în localitatea Gornești, județul Mureș

Articolul următor
FIX este cel mai mare program național de incubare a ideilor inovatoare oferit tinerilor din Cluj-Napoca, având vârsta cuprinsă între 16 și 26 ani. Maria Metz – CEO al NTT DATA Romania, și Emil Petru - COO, au participat la gala de închidere a programului FIX, ediția 2023.

NTT DATA Romania finanțează viitorii antreprenori ai Clujului

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share