Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Electrocentrale Paroșeni își va continua activitatea

Electrocentrale Paroșeni, compania producătoare de energie electrică situată în localitatea Jiu-Paroșeni, Hunedoara și aflată în portofoliul Complexului Energetic Hunedoara a fost pornită în cursul zilei de miercuri, 8 noiembrie. Administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, Cristian Roșu a declarat a doua zi că termocentrala Paroșeni va continua să funcționeze și după 2032. Mai mult, se vehiculează intenția de a se construi un grup energetic pe gaz. 

Termocentrala are o putere instalată de 150 MW și folosește drept combustibil huila exploatată în valea Jiului. Minele din cadrul Complexului Energetic Valea Jiului produc aproximativ 400 tone de huilă zilnic. Termocentrala Paroșeni are nevoie de peste 2000 de tone de huilă pentru o zi de funcționare la întreaga capacitate.

Noul Complex Energetic Valea Jiului, pe structura Complexului Energetic Hunedoara, mai puțin termocentrala de la Mintia ar putea deveni funcțional până în prima jumătate a lunii ianuarie 2023.

Cristian Roșu dă speranțe minerilor

„Niciodată nu s-a pus în discuţie închiderea Termocentralei Paroşeni. Nicio discuţie la Ministerul Energiei nu a avut acest subiect. Dimpotrivă, s-a discutat despre continuarea activităţii şi după anul 2032 prin construirea unui grup pe gaz care va fi paralel cu grupul pe cărbune. Toate lucrările care se vor face la minele din Valea Jiului vor duce la scoaterea unei cantităţi de cărbune care va trebui neutralizat”, a explicat, într-o conferinţă de presă, la Petroşani, reprezentantul CEH, citat de Agerpres.

Eusebiu Durbacă susține activitatea de la Paroșeni

Eusebiu Durbacă, proaspătul director general al Complexului Energetic Valea Jiului își dorește ca producerea de energie să fie una generatoare de venituri. El se alătură astfel sindicaliștilor care poartă discuții pentru ca termenul de închidere a minelor Lonea și Lupeni să fie prelungit.

„Eu am alt plan. Eu mă gândesc să fac o depozitare de cărbune la termocentrală. Am și discutat în acest sens cu directorul de la termocentrală să-și pregătească instalațiile. Eu aș vrea, în momentul în care pornim termocentrala, să mergem minim cinci zile, să profităm de un preț, să luăm un preț bun și să facem niște bani. Îmi amintesc acum un an de zile ce ar fi însemnat să avem o cantitate de cărbune și să producem energie la preț de 2000 lei pe megawatt, cam ce sumă de bani era”, spune Eusebiu Durbacă.

Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele

„Prelungirea activității a plecat de la solicitarea noastră, cu argumente, când a fost domnul ministru la noi la sediu, că datorită unor lucrări întârziate de punere în siguranță, lucrări care nu s-au efectuat din cauza lipsei de personal, pentru că știm cu toții, aproximativ doi ani de zile s-a lucrat la Lupeni și Lonea pe trei schimburi iar de încă aproximativ doi ani se lucrează pe două schimburi, tehnic aceste lucrări nu pot fi executate în termenul impus, adică 2026. Noi am cerut atunci 2029. Discuțiile la Bruxelles au fost că aceste lucrări ar putea fi extinse până în 2028”, a declarat, Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele.

De ce atâta grabă?

Ministerul Energiei a precizat în ceea ce privește minele Lupeni și Lonea termene de închidere care sunt deja depășite. „S-a constat că este necesară prelungirea termenelor de închidere subterană astfel: EM Lonea până la finele anului 2020, EM Lupeni până la data de 30 iunie 2021. România și-a asumat, prin ordonanța decarbonizării că extracția de lignit și huilă va continua exclusiv pentru producerea de energie, și asta doar până la sfârșitul ui 2030. Conform ordonanței, lucrările de punere în siguranță a zăcământului de huilă în aceste mine trebuie terminate până la 31 decembrie 2024. Pentru 2025-2026 sunt prevăzute lucrări de închidere definitivă și ecologizare a terenurilor.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Emag, cel mai mare comerciant online din România, a raportat vânzări de Black Friday de 731 de milioane de lei şi 600.000 de cumpărători.

Sălajul, Clujul și Bistrița au depășit Bucureștiul de Black Friday

Articolul următor

Construcții Erbașu și asociații au realizat 70% din Centura Sânmartinului

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share