Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Încă două cartiere din Oradea se vor încălzi cu energie geotermală

Aproximativ 5.000 de locuitori ai cartierelor Ceyrat și Blajovici – O. Goga, respectiv un total 1.600 de apartamente, precum și noua Sala Polivalentă vor beneficia de agentul termic produs de Stația de apă geotermală realizată cu fonduri norvegiene, în imediata vecinătate a sălii polivalente Oradea Arena.

Situată pe strada Făgărașului, stația a fost inaugurată miercuri, 15 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă care a marcat finalizarea „Proiectului de valorificare a energiei geotermale în asociere cu agent termic primar, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în zona sălii polivalente”.

Sursa de finanțare a proiectului este „Programul pentru energie în România”, finanțat prin Mecanismele Financiare SEE și Norvegia  2014‐2021.

Valoarea investiției a fost de 3,8 milioane de euro, din care 1,7 milioane euro reprezintă fonduri nerambursabile, diferența fiind asigurată din fondurile proprii ale municipiului.

Primarul Florin Birta a explicat necesitatea folosirii resurselor regenerabile și importanța acestor investiții pentru oraș.

„Municipiul Oradea pune accent din ce în ce mai mult pe acest tip de proiecte. În proiectul de față, apa geotermală este extrasă prin forajul din incinta Universității; aici, în stație, se prepară agentul termic și tot ceea ce pleacă de aici se reinjectează într-un puț de reinjecție în cartierul Ceyrat – deci nimic nu se aruncă, totul se refolosește. Astfel, toate blocurile din Cartierul Ceyrat, Sala Polivalentă și noile blocuri care se vor construi în zona Octavian Goga vor fi alimentate prin această stație geotermală. Așa cum se știe, avem și alte proiecte legate de apa geotermală, precum Nufărul I Geotermal și Geotermal Ioșia-Sud, proiecte care ne vor face tot mai puțin dependenți de partea de gaz. La finalizarea acestor proiecte, aportul de apă geotermală în rețea va crește de la 5% la 15%”, a declarat Florin Birta.

Sistem unic în România, cu pompe de căldură

Elementul de eficiență energetică a proiectului este dat de utilizarea pompelor de căldură, care permit recuperarea unei călduri suplimentare din apa geotermală.

„Partea de noutate a acestei investiții constă în faptul că avem o eficiență energetică, mărită prin utilizarea unei așa-numite trepte 2 de putere, pompe de căldură care extrag o cantitate suplimentară din apă geotermală, astfel încât apa geotermală intră în stație cu o temperatură de 82 grade Celsius și reușim să o reinjectăm cu 20 de grade Celsius. Este un element de noutate unic deocamdată în România”, a spus managerul de proiect Daniel Ţigan din cadrul Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI).

Scopul investiției este creșterea utilizării resurselor locale de energie regenerabilă geotermală pentru prepararea agentului termic de încălzire și apă caldă de consum, precum şi realizarea de noi capacități de producție a energiei termice  în sistemul de termoficare centralizat SACET Oradea.

Proiectul a presupus realizarea următoarelor șapte obiective: stația termică geotermală (STG) din strada Făgărașului, rețea de apă geotermală, racord la rețeaua de transport M2 situată pe b-dul Decebal; Treapta 2: Pompe de căldură;  Treapta 3: (STG) necesară pentru aportul de energie termică din SACET; racord electric de alimentare a STG și rețeaua de agent termic de la STG la consumatori.

 

 

 

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a aprobat prospectul de admitere la tranzacționare pe Piața Principală a AROBS Transilvania Software.

AROBS: “Navigăm într-un context de piață dificil”

Articolul următor

Știința cu și în folosul cetățenilor – un webinar marca EU GREEN European Alliance

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share