Profitul net al grupului informatic cu sediul la Cluj s-a majorat doar cu 4% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Cea mai mare companie de tehnologie listată pe Bursa de Valori București, AROBS, a raportat afaceri de 349 milioane lei la nivel consolidat în primele nouă luni din 2023, o creștere cu 67% față de aceeași perioadă a anului trecut. Profitul net normalizat s-a situat la 49,4 milioane de lei, o apreciere cu 4% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
„Perioada actuală în industria IT & C este plină de provocări, dar am reușit să navigăm cu succes prin contextul economic prezent datorită parteneriatelor de lungă durată în servicii și produse software, experienței și expertizelor existente în cadrul echipelor noastre și gestionării cu responsabilitate a finanțelor noastre.
Suntem rezilienți, avem resursele necesare și un grad ridicat de adaptabilitate într-un context de piață dificil. Ne continuăm implementarea planului de creștere organică îmbinat cu achiziții strategice și investiții greenfield, ce ne-a permis să integrăm competențe noi la nivel de grup și să explorăm noi specializări în tehnologie”, a declarat Voicu Oprean, fondator și CEO al AROBS.
În ceea ce privește cifra de afaceri la nivel consolidat, în primele nouă luni ale anului curent, serviciile software au înregistrat o creștere de 62% față de aceeași perioadă din 2022, având o contribuție de 76% la cifra de afaceri, 266,3 milioane de lei. Segmentul de produse software a înregistrat o majorare cu 22%, pe fondul atragerii de noi clienți, contribuția acestuia la cifra de afaceri fiind de 15%, 51,3 milioane de lei.
Noua linie de business a grupului, AROBS Systems, a avut o contribuție de 9% la cifra de afaceri, generând venituri de 30,3 milioane lei. Acest segment de business se axează pe implementarea serviciilor hardware și software pentru sectorul public.
„La nivel de grup, am adoptat o abordare riguroasă în gestionarea resurselor noastre financiare, chiar și în contextul unei expansiuni accelerate prin tranzacții de achiziții și fuziuni (M&A). În cadrul acestui proces de extindere, unul dintre principalele noastre obiective a fost utilizarea eficientă a tuturor surselor de finanțare.
Prin urmare, la sfârșitul celui de-al treilea trimestru al anului, am înregistrat o rată a datoriei de finanțare bancară raportată la EBITDA normalizată de 1,14, grupul având o poziție financiară solidă. Aceasta ne conferă flexibilitatea de a valorifica noi oportunități în piață, pentru continuarea dezvoltării sustenabile a grupului AROBS”, a declarat Bogdan Ciungradi, CFO al AROBS.
În cei aproape doi ani de activitate pe piața de capital, compania a crescut accelerat în mod organic, prin investiții de tip greenfield, precum și prin realizarea a nouă tranzacții de M&A, prin care au fost aduse în grup companii care operează în aceeași industrie și care aduc valoare adăugată prin consolidarea și extinderea domeniilor de expertiză și a amprentei geografice a AROBS.
AROBS Transilvania Software este listată pe Piața Principală a Bursei de Valori București, categoria Premium, din septembrie 2023. În prezent, capitalizarea companiei este de 820 milioane de lei.