Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

La Universitatea de Vest Timișoara s-a inaugurat Institutul de Cercetări Avansate de Mediu – ICAM

La Universitatea de Vest din Timișoara a fost inaugurat oficial, joi, 23 noiembrie, Institutul de Cercetări Avansate de Mediu (ICAM). Noua entitate va găzdui activitatea cercetătorilor din domeniile științelor exacte, științelor naturii și cele ale pământului. Cu generozitate, vor desfășura activități de cercetare și specialiștii din zona socio-umanistă și economică. Echipe multidisciplinare vor căuta, privind din perspective multiple, soluții eficiente la probleme de mediu, sustenabilitate energetică și protejarea naturii pe termen lung.
„Universitatea de Vest din Timișoara deschide porțile către viitorul durabil. Astăzi, am inaugurat cu mândrie Institutul de Cercetări Avansate de Mediu – ICAM, un sanctuar al inovației și al angajamentului pentru protejarea mediului înconjurător” au scris reprezentanții UVT pe pagina se socializare a universității. Directorul noului institut este Profesorul Viorel Negru.
ICAM în cifre înseamnă 60 de săli unde își vor desfășura cercetarea 30 de specialiști. Inițiativa construirii ICAM este din 2010, când UVT a  întocmit dosarul necesar  demarării construcției. Lucrurile au început din 2019. Silviu Oravitzan a dat clădirii ICAM nota de noblețe de care avea nevoie. Aula ICAM este datorită lui Silviu Oravițan una dintre cele mai frumoase săli din oraș.

Marilen Pirtea, Rectorul UVT la inaugurarea ICAM

Vorbind despre avatarurile noului institut, Rectorul Universității de Vest a dat câteva detalii tehnice legate de costuri, finanțare și dotare.

„Discutăm despre un proiect finanțat european, cu o sumă de 37 524 606,34 lei, din care 78% reprezintă fonduri europene și 22% finanțare guvernamentală, 0% contribuție proprie a Universității de Vest din Timișoara. Discutăm despre 51% din toată finanțarea în echipamente și zona de dotări, și 49% clădirea efectivă. Discutăm despre 66 de laboratoare, în acest institut, pentru cercetare, dezvoltare, inovare; discutăm de 14 echipamente de cercetare-dezvoltare, a căror valoare individuală este de peste 100 de mii de euro”, a detaliat Marilen Pirtea, rectorul UVT, citat de TION. ro.

Prof. Viorel Negru, director ICAM

La conducerea institutului proaspăt inaugurat a venit Prof. Viorel Negru, de la Facultatea de Matematică și Informatică.
„Este un institut în care, pentru prima dată, mai multe colective din domenii diferite, din Universitatea de Vest, sunt puse la un loc. Atuul principal va fi cercetarea interdisciplinară. Mediu înseamnă, pe de-o parte, schimbări climatice, partea de energie regenerabilă dar și partea de sustenabilitate – atât în ceea ce înseamnă locuirea, să respectăm natura și tot ce înseamnă împrejurul nostru, dar și în domeniul economiei. Vorbim de economie circulară”, a declarat profesorul Viorel Negru, director ICAM, la deschidere.

Nadia Murad la inaugurarea institutului

Nadia Murad, laureata premiului Nobel pentru pace din 2018 a fost invitată la inaugurare, prilej cu care a primit titlul onorific de Doctor Honoris Causa a UVT și a susținut cu acest prilej o conferință. Anterior acestor momente emoționante, ea a vizitat laboratoarele ICAM.

Conf. Mădălin Bunoiu

„O adevarată saga, pornită în anul 2010, o poveste ce părea la un moment dat demnă de meșterul Manole(…). Toate aceste neajunsuri au fost însă compensate de dorința noastră de a avea acest institut si de deschiderea totala pe care am avut-o din partea tuturor reprezentanților ministerelor educației și cercetării, indiferent de denumirea acestora sau de deținătorii portofoliilor de miniștri, secretari de stat, directori sau monitori de proiect. (…)
În spatele termenilor generici de echipă, grup etc. sunt însă persoane cu nume si prenume. Astăzi suntem aici, zeci de cercetători, pregătiți să preluăm aparatura din peste 70 de laboratoare, pentru că de mai bine de 10 ani am alocat timp, energie, idei in jurul nucleului unei echipe de management extrem de motivate. Viorel Negru, Vlad Petcu și Laurențiu Georgescu – mă bucur ca astăzi am ajuns aici.
Alături de, și împreună cu celelalte facultăți din domeniul știintelor exacte și ale naturii, al științelor economice și sociale, Facultatea de Fizică – UVT va avea un rol important în dezvoltarea ICAM. În mod particular, în Laboratorul de materiale și procedee avansate pentru protecția mediului si aplicații bio-medicale, într-un colectiv ce îmbină experiența cu tinerețea (Ioan Bica, Iosif Dan Malaescu, Catalin Marin, Gabriel Pascu, Roxana Găina) ne așteaptă un echipament modern de analiză mecanică dinamică și un sistem pentru generarea și monitorizarea câmpului magnetic, cu ajutorul cărora vom avea ocazia să realizăm măsurători de caracterizare a materialelor polimerice și a elastomerilor magnetic activi, pe materiale cărora le vom găsi aplicații în domeniile protecției mediului și bio-medical” scrie Conf. Mădălin Bunoiu pe pagina sa de socializare.
.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Punct final în caravana I. L. Caragiale

Articolul următor
Transilvania IT Cluster (TITC) s-a aflat printre coorganizatorii Romanian Digital Day (RDD) de la Parlamentul European (PE), având o implicare semnificativă.

Industria IT a Clujului, promovată în Parlamentul European

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Ne dorim să fim punctul de contact pentru toți cei care vor să facă transformarea digitală – care este un drum lung și dificil, dar și să găsim cele mai bune servicii pentru a facilita acest proces”, a rezumat coordonatorul The European Digital Innovation Hub in Transilvania (TEDIHT), Bianca Muntean, manager al Transilvania IT Cluster (TITC).
Citeste mai mult

“Bursa digitală” a Clujului

Mai multe entități și furnizori IT&C și-au pus în gând să ridice nivelul de digitalizare a IMM-urilor din…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share