Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Prima dronă românească de deminare, creată de o companie clujeană

Hyper Drone poate zbura 75 de minute, cu 80 km/h și poate transporta 25 kg | Foto: OVES
Hyper Drone poate zbura 75 de minute, cu 80 km/h și poate transporta 25 kg | Foto: OVES

Aceasta este destinată utilizării militare și oferă suport complet armatelor și organismelor guvernamentale implicate în operațiuni de deminare.

OVES Enterprise, dezvoltator clujean de software, a lansat Hyper Drone, prima dronă pentru deminare produsă de o companie din țară. Ea este menită să vină în sprijinul eforturilor UE și a diferitelor state și organisme internaționale pentru deminarea zonelor periculoase. Hyper Drone este vândută către companii private care au în derulare contracte și angajamente asumate față de organisme guvernamentale implicate în operațiuni de deminare.

Soluția este bazată pe platforma OVES Octocopter (primul model de dronă al companiei), ce poate avea diferite configurări multirotor (quad-, hexa-, octo-coptere), fiind dotată cu senzori multipli și echipamente utile pentru detectarea, cartografierea și neutralizarea minelor și a dispozitivelor explozive improvizate.

Drona este concepută pentru echipele EOD (Explosive Ordnance Disposal), având o structură din fibră de carbon și aluminiu, adaptată pentru operațiuni în orice condiții meteorologice și medii urbane sau rurale. Sistemul modular facilitează întreținerea și repararea, asigurând siguranța și fiabilitatea necesare.

„Folosim tehnologie de ultimă generație  pentru a detecta minele care au metal în compoziție, dar și un spectrometru și un AI foarte avansat, utile în cazul detectării minelor de plastic, interzise la acest moment. Avem senzori în fiecare componentă a dronei și un dashbord inteligent, cu ajutorul cărora pot fi optimizați parametrii dronei sau ai flotei de drone”, spune Mihai Filip, CEO al OVES Enterprise.

Drona poate fi dotată cu diverse opțiuni de deminat, de detectat radioactivitate, camere super avansate, relee de telecomunicații. Hyper Drone poate desfășura misiuni ce implică zboruri de 75 de minute, cu o viteză de 80 km/h și poate transporta echipamente de până la 25 kg, la o altitudine de 1.000 m.

Drona poate fi configurată pentru diferite scopuri și tipuri de mine și permite detectarea, cartografierea și neutralizarea lor într-o singură misiune, cu sarcini variate (apă, gel, încărcături de titan explozibile). Ea dispune de sisteme de gestionare a energiei și colectare a datelor, software de planificare a misiunilor. Senzorii de detectare includ magnetometre, senzori pentru plastic, senzori termici, radar penetrant de sol.

Aceasta poate efectua sondaje de înaltă rezoluție pentru identificarea minelor, creând date geoetichetate pentru cartografierea rapidă a locațiilor acestora. Hyper Drone este echipată cu sisteme independente de declanșare și un sistem de țintire pentru disruptoare, inclusiv un pointer laser și o cameră de înaltă definiție pentru stabilirea exactă a țintei.

Cercetarea și dezvoltarea Hyper Drone au presupus investiții de 400.000 de euro, care se adaugă celei inițiale, de 500.000 de euro, realizată de OVES Enterprise pentru dezvoltarea acestei noi linii de business.

„Odată ce platforma a fost gata, partea mai dificilă a fost să integrăm senzorii și tehnologia necesare dezvoltării unui produs de top în acest domeniu. Potrivirea între platformă și pistolul necesar pentru declanșarea de la distanță a încărcăturii minei, senzori a durat șase șase luni. Lucrăm de peste un an la această soluție”, mai spune Mihai Filip.

OVES Enterprise a anunțat extinderea cu o nouă linie de business, ce vizează producția de drone. Compania dezvoltă nouă modele, de diferite dimensiuni, atât cu rotoare, cât și cu aripi fixe, în colaborare cu o firmă din Marea Britanie. Produsele sunt finanțate din fonduri proprii, OVES asigurând și partea de cercetare și dezvoltare, cu focus pe inovație și pe identificare de noi modalități de utilizare a dronelor.

Recent, compania a testat cu succes partea de inteligență artificială în cazul dronelor, capabile să zboare autonom în spații închise, soluții de montare de mini panouri solare, pentru creșterea autonomiei sau modalități de utilizare a motoarelor cu combustie internă, făcute din aliaj de magneziu, pentru a reduce greutatea dronelor.

Anul viitor, OVES are în plan începerea producției de drone și în România, într-o fabrică de lângă București, estimarea companiei fiind ca, la final de an, 30% din cifra de afaceri să fie generată de vânzările de drone și de software necesare pentru operarea acestora. OVES Enterprise are 200 de angajați și birouri în România, Germania, Emiratele Arabe Unite și SUA.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Încă un pas pentru traseele de cicloturism din regiunea Vest

Articolul următor

Noua casă a ”Institutului Inimii” Târgu Mureș, de la vis la realitate

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share