Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

RetuRO a deschis primul centru regional de ambalaje de băuturi din România

Centrul regional RetuRO din Bonțida reprezintă doar începutul; avem în plan deschiderea a încă 16 centre similare, fiecare contribuind la transformarea României într-o țară mai verde.
Ministerul Mircea Fechet a vizitat facilitatea de depozitare și procesare de la Bonțida | Foto: Ministerul Mediului

Depozitul din comuna clujeană Bonțida reprezintă primul pas către sistemul garanție-returnare (SGR) din România.

“Centrul regional RetuRO din Bonțida reprezintă doar începutul; avem în plan deschiderea a încă 16 centre similare, fiecare contribuind la transformarea României într-o țară mai verde. Din 30 noiembrie, fiecare ambalaj returnat va fi un pas înainte spre o Românie mai curată”, au precizat inițiatorii proiectului.

“Este un pas mai aproape pentru a transforma România din țara depozitării în țara reciclării. Am inaugurat, la Bonțida, primul centru de numărare şi sortare a ambalajelor de băuturi, înfiinţat de compania RetuRO.

Acesta va fi unul dintre locurile unde se vor număra cele 7 miliarde de doze de aluminiu, sticle şi peturi, pe care va trebui să le gestionăm în fiecare an. Fabricile de reciclare înseamnă, de asemenea, investiții și locuri de muncă. Sunt convins că principalii beneficiari ai celui mai mare proiect de economie circulară al României vor fi în primul rând românii.

Cei care vor trăi în comunități mai curate și mai verzi. Sunt optimist că, pe măsură ce vor apărea la raft ambalajele cu garanție, toți românii vor intra în marea horă a reciclării”, a spus ministrul mediului, Mircea Fechet.

Proiect de economie circulară

,,Este un eveniment cu atât mai important cu cât peste doar trei zile se va lansa SGR. Astăzi vorbim de un moment zero, pentru că acest prim centru regional va marca oficial startul programului la nivel naţional. Este un moment istoric, care va consemna cel mai ambiţios proiect de economie circulară din România şi forţa primului parteneriat public-privat funcţional”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Centrul din Bonțida este situat în interiorul parcului industrial Olympian, are 4.700 mp și este dotat cu echipamente de numărare și sortare de la Anker Andersen A/S. Următoarele centre regionale de colectare vor fi date în folosință în Timiș, Bacău și București.

SGR va fi introdus începând din 30 noiembrie. Românii vor plăti o garanţie de 50 de bani atunci când vor cumpăra o băutură îmbuteliată de la un comerciant. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă în unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi. Acesta va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.

Profitul realizat de RetuRO în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%), Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%) şi statul român, prin Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).

Centrul regional RetuRO din Bonțida reprezintă doar începutul; avem în plan deschiderea a încă 16 centre similare, fiecare contribuind la transformarea României într-o țară mai verde.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

COMUNICAT DE PRESĂ Dezvoltarea MEDIA BRIDGE SRL prin achiziționarea de echipamente

Articolul următor

Fragedo, nr. 1 pe piața cărnii de pui din România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share