Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Bosch Cluj: Un deceniu de inovație și excelență

Amplasate în inima Transilvaniei, cele două facilități Bosch au devenit piloni strategici de inovație și producție. Din 2013, Fabrica Bosch Cluj și Centrul de Inginerie Bosch din Cluj au jucat un rol esențial în modelarea peisajului tehnologic din România și în promovarea prezenței Bosch la nivel global. De-a lungul anilor, Fabrica Bosch Cluj s-a impus ca un element important al capacității de producție Bosch în România. Demonstrând dedicare față de calitate și inovare, fabrica produce o gamă largă de produse moderne pentru industria auto și depune eforturi pentru a crea soluții de ultimă generație pentru clienți internaționali. Tot în 2013, Bosch și-a extins prezența în Cluj prin deschiderea Centrului de Inginerie, care a devenit rapid un nucleu al inovației tehnologice. Acest centru este esențial pentru propulsarea Bosch în viitor deoarece expertiza Centrului de Inginerie acoperă un spectru divers de tehnologii de ultimă generație, inclusiv conducere automatizată, mobilitate electrică și conectată, IoT și transformare digitală.

Tobias Matter, director, Centrul de Inginerie Bosch din Cluj (st) alături de Monica Constantinescu, director comercial, Fabrica Bosch Cluj (centru) și Hüseyin Özmeral, director general, Fabrica Bosch Cluj (dr), detaliază strategii și atuuri pentru succesul Bosch în România.

Monica Constantinescu, director comercial,  Fabrica Bosch Cluj

Cât de complexă a fost înființarea acestei fabrici în Transilvania și cum a evoluat rolul său în cadrul grupului în acest prim deceniu de existență?

Înființarea fabricii Bosch Cluj a reprezentat o provocare, dar, mai ales, o oportunitate pentru noi. Am inaugurat prima hală de producție în 2013, cu ajutorul a peste 300 de angajați dornici să creeze produse noi pentru industria auto.

În 2017, am deschis un Centru de formare, cu facilități moderne și ateliere de ultimă generație, utilizate pentru formarea elevilor din sistemul de învățământ dual, dar și pentru dezvoltarea personală și profesională a angajaților Bosch. 2019 a fost un alt punct important din istoria fabricii noastre, deoarece am reușit să ne extindem capacitatea de producție și logistică, ca urmare a dezvoltării constante a portofoliului de produse și clienți. De la doar câțiva clienți, atunci când am început, astăzi avem peste 50, integrând și produse de mobilitate electrică pe parcursul evoluției noastre. În 2021, am deschis a treia hală de producție și ne-am extins centrul logistic, implementând o serie de proiecte de eficiență energetică pentru o producție sustenabilă. În prezent, avem trei hale de producție, două centre logistice, laboratoare, un Centru de formare și clădiri administrative care funcționează în perimetrul unității, în total vorbind de o suprafață construită de 140.000 de metri pătrați. În plus, suntem mândri că mai mult de jumătate dintre colegii care au fost aici de la începuturi au rămas alături de noi în ultimul deceniu.

Astăzi, avem câteva mii de colegi cărora le mulțumim pentru toată pasiunea pe care o arată zi cu zi la fabrica Bosch Cluj. Inspirați de pasiunea noastră pentru electronice, ne-am dezvoltat continuu, consolidându-ne poziția de cel mai dorit angajator din Cluj pentru comunitatea de ingineri și profesioniști din zona în care operăm. În zece ani, am reușit să fim nu doar una dintre cele mai importante fabrici auto din divizia noastră, ci și una dintre cele mai mari din România, evoluând în paralel cu transformările industriei din care facem parte și mândrindu-ne că produsele noastre made in Jucu ajung în întreaga lume, predominant în Europa.

Care sunt principalele provocări în formarea unei echipe solide și calificate și cum a creat Bosch oportunități pentru angajați și pentru comunitate?

Considerăm că astfel de echipe reprezintă un element esențial pentru succesul nostru. Prin urmare, ne concentrăm eforturile pe formarea lor și ne propunem să depășim provocările care pot apărea în acest proces. Atunci când vorbim despre crearea de echipe puternice, pot apărea provocări precum: atragerea și păstrarea angajaților potriviți pentru diferite roluri, gestionarea diferențelor de competențe, asigurarea unei comunicări eficiente sau adaptarea la schimbare. În același timp, este necesar să acordăm atenție deosebită conceptului de diversitate și incluziune. Luând în considerare toate aceste aspecte, suntem determinați să abordăm aceste provocări, să le transformăm în oportunități și să creăm un mediu de lucru în care toți angajații se pot dezvolta.

Avem mai multe inițiative care ne ajută să ne atingem acest obiectiv important, iar rezultatele vorbesc de la sine. Am implementat un proces de recrutare și promovare echitabil, deoarece credem că toată lumea ar trebui să aibă șansa de a reuși, indiferent de mediul sau circumstanțele de viață. Le oferim colegilor noștri sprijin pe tot parcursul carierei lor, având o gamă variată de programe și inițiative variate de dezvoltare profesională și personală, inclusiv programe de dezvoltare a abilităților de leadership. Așa cum am menționat, avem propriul nostru Centru de formare și propria noastră echipă de traineri, care oferă programe adaptate la diverse nevoi, ajutând angajații să dobândească abilitățile și cunoștințele de care au nevoie pentru a reuși. De-a lungul anilor, am văzut rezultatele directe ale acestor inițiative și putem spune că acum avem o echipă eficientă, pasionată și motivată. În plus, echipa este completată de trainerii de la Școala Duală, care contribuie la formarea profesională atât a elevilor din liceele tehnice partenere, cât și a colegilor din zona operațională, prin integrarea unor traininguri tehnice specifice cu scopul de a dezvolta competența și expertiza în zona tehnică.

În același timp, am observat și o evoluție a mediului de lucru, care este unul pozitiv și antrenant. Nu suntem doar un angajator important în regiune, ci contribuim activ la construirea unei comunități mai puternice și mai prospere prin intermediul ofertelor de locuri de muncă atractive și a numeroaselor oportunități de dezvoltare.


Cum contribuie fabrica Bosch Cluj la dezvoltarea noilor generații?

În ultimii zece ani, fabrica Bosch Cluj s-a implicat activ în formarea și dezvoltarea noilor generații de profesioniști prin diverse inițiative. Am investit și continuăm să investim în educație, tehnologie și sustenabilitate.

Angajamentul nostru pentru educație este unul ferm și am implementat multe măsuri pentru a promova învățarea în comunitatea noastră. Una dintre cele mai importante contribuții ale noastre la educație este programul de învățământ dual vocațional, Școala Duală Bosch Cluj. Dedicat elevilor din liceele tehnologice partenere din județul Cluj, programul nu numai că îi ajută pe tineri să dobândească abilități valoroase, dar le și deschide ușa spre viitoarele lor cariere. De-a lungul celor nouă ani de activitate, Școala Duală a fost un punct de pornire relevant pentru dezvoltarea a aproximativ 350 de absolvenți, 90% dintre aceștia alegând să își continue cariera în companie, în diverse poziții. În plus, mulți dintre ei au fost promovați în roluri cheie din cadrul fabricii. Acest program este un punct de pornire important în dezvoltarea viitorilor noștri colegi – doar anul trecut, 32 de absolvenți au fost angajați ca tehnicieni în fabrica noastră.

Mai mult, parteneriatele noastre cu universitățile din Cluj-Napoca sunt foarte importante atunci când vine vorba de sprijinirea studenților. Am dezvoltat și implementat programe pentru studenți, inclusiv stagii de practică, la care au participat sute de tineri de-a lungul anilor. În plus, am inițiat și programe pilot promițătoare, care le oferă studenților experiență reală în activitățile practice din cadrul companiei și oportunitatea de a utiliza cele mai noi tehnologii în fiecare etapă universitară – fie că este vorba de primul an, de anii universitari intermediari sau de anul final al masteratului. Am contribuit și la dezvoltarea unui spațiu propice învățării practice prin inaugurarea unui laborator dedicat Industriei 4.0 la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, unde studenții pot fi instruiți de experții Bosch.

Suntem mândri că facem parte din Consorțiul de învățământ dual din Cluj, care reunește cele patru universități mari din Cluj-Napoca, instituții relevante și autorități publice locale ce au un scop comun: susținerea și promovarea educației, asigurarea formării profesionale inițiale în sistem dual, prin dezvoltarea de parteneriate cu operatori economici sau alți parteneri relevanți pentru adaptarea educației și formării profesionale la nevoile pieței muncii.


Hüseyin Özmeral,
Director General, Fabrica Bosch Cluj

În acest context internațional în schimbare, care sunt rolurile cheie pentru fabrica Bosch Cluj și principalii săi piloni și clienți/industrii care o vor menține competitivă?

Unul dintre pilonii cheie pentru menținerea competitivi­tății constă în angajamentul nostru față de tehnologiile avansate de producție. Înțelegem că industria evoluează rapid către producție digitală, automatizare, învățare automată și analiză de date. Prin urmare, ne aflăm într-un proces extins de implementare a acestor ultime tehnologii. Prin aceasta, nu numai că ne îmbunătățim eficiența, ci și reducem costurile și ridicăm calitatea produselor noastre. Această mișcare strategică ne menține competitivi și ne asigură că suntem în fruntea evoluțiilor tehnologice.

Dezvoltarea talentelor este un alt element cheie al strategiei noastre. Într-o industrie marcată de schimbări continue, este esențial ca angajații noștri să aibă abilitățile și cunoștințele digitale și tehnice necesare pentru a ține pasul cu noile tehnologii și cu tendințele din industrie. Atragerea și păstrarea celor mai buni oameni în inginerie, tehnologie și management este esențială pentru noi. De asemenea, ne concentrăm pe dezvoltarea abilităților mecanice și electrice ale tehnicienilor noștri de service și operatorilor cu abilități multiple prin programele Școlii Duale.

Fabrica Bosch Cluj are un rol privilegiat în industria auto. Suntem mândri că produsele noastre, reprezintă „creierul” pentru milioane de vehicule. Asta înseamnă că majoritatea caracteristicilor de siguranță, confort și eficiență ale mașinilor prezentate la marile saloane auto sunt atinse datorită produselor pe care le producem noi. Contribuția noastră în sectorul auto depășește simplul proces de fabricație – suntem parte integrantă din inovația care propulsează industria înainte. Cred că vorbește de la sine faptul că suntem considerați producătorul preferat de unități de control electronic (ECU) de către clienții noștri. Am reușit să atingem acest nivel prin livrarea de produse de înaltă calitate, pe care le îmbunătățim continuu. Această recunoaștere este încă o dovadă a angajamentului nostru față de excelență. Nu numai că ne motivează să menținem viteza și adaptabilitatea care ne diferențiază de concurenții noștri, dar ne alimentează și determinarea de a investi continuu în tehnologii care depășesc limitele a ceea ce credem că este posibil.

Cum au evoluat activitățile de producție în ultimul deceniu și cum vor continua să evolueze în viitor?

Activitățile de producție din fabrica Bosch Cluj au trecut prin transformări remarcabile, iar această evoluție va continua. Călătoria pe care am început-o reflectă angajamentul nostru față de inovație, sustenabilitate și adaptabilitate. Pe lângă aceasta, de-a lungul anilor am construit sinergii între producție și dezvoltarea locală, ceea ce ne-a permis să ținem pasul cu cerințele clienților care se modifică constant.

În 2022, am realizat o creștere semnificativă, prin accelerarea producției de unități de control electronic pentru componentele esențiale ale vehiculelor, precum airbag-urile, sistemele multi-cameră, sistemele de asistență a șoferului, dar și sistemele de propulsie pentru eBike-urile, comparativ cu anul precedent. Această realizare este încă o dovadă a angajamentului nostru pentru excelență și a dedicării de a livra produse de înaltă calitate clienților noștri internaționali.

De la începutul producției din Cluj, în 2013, ne-am dezvoltat constant portofoliul de produse de ultimă generație. Aceste unități de control electronic joacă un rol esențial în îmbunătățirea siguranței și a confortului la conducere. Am furnizat cu mândrie peste 350 de milioane de piese auto clienților internaționali, iar istoricul nostru vorbește de la sine despre dedicarea noastră de a livra soluții fiabile și de vârf industriei auto.

Mai mult, adaptabilitatea a fost îmbunătățită considerabil prin încorporarea de tehnologii avansate. Introducerea de roboți autonomi și automatizați în procesele logistice din fabrica noastră, pentru livrarea de materii prime și unelte către liniile de producție, este o dovadă a soluțiilor eficiente de optimizare a costurilor și reducere a timpilor de livrare. Acest grad ridicat de automatizare a proceselor ne poziționează bine pentru îndeplinirea cerințelor specifice ale unei piețe aflate în schimbare rapidă.

Pentru că se pune un accent tot mai mare pe sustenabilitate și eficiență energetică, vă rugăm să explicați care sunt tehnologiile inovatoare pe care le-a implementat fabrica din Cluj.

Având un angajament ferm față de sustenabilitate, fabrica Bosch din Cluj a adoptat proactiv tehnologii inovatoare care nu numai că ne reduc amprenta asupra mediului prin creșterea eficienței energetice și generarea propriei energii din surse regenerabile, dar ne și sporesc eficiența operațională. Acest angajament este profund înrădăcinat în practicile noastre de producție. Unul dintre pașii esențiali pe care i-am făcut către un proces de producție eficient din punct de vedere energetic este implementarea unor sisteme avansate de gestionare a energiei, care sunt utilizate pentru a monitoriza și optimiza utilizarea energiei în timp real. Prin analizarea continuă a datelor, am reușit să identificăm zonele în care energia poate fi conservată sau utilizată mai eficient. Măsurile de eficiență energetică implementate ulterior au avut ca rezultat atât economii de costuri, cât și de emisii de CO2.

O altă inițiativă pe care am întreprins-o este integrarea surselor de energie regenerabilă, în special a panourilor fotovoltaice. Aceste panouri sunt amplasate pe fabrica noastră pentru a capta energie de la soare. Numai în ultimul an, aceste panouri au produs aproximativ 7% din consumul de electricitate al fabricii. Investiția totală se ridică la 5 milioane de euro. Prin generarea propriei noastre energii din surse regenerabile și prin achiziționarea de electricitate din surse regenerabile (electricitate verde), am reușit să contribuim la reducerea emisiilor de carbon.

Mai mult de 50% din energia termică necesară pentru locație este produsă intern prin intermediul răcitorului cu pompă de căldură și, de asemenea, recuperăm căldura produsă de compresoarele de aer. Aceste mișcări se aliniază perfect cu angajamentul nostru de a produce în mod eficient din punct de vedere energetic. În plus, am implementat sisteme de colectare a apei de ploaie în cadrul fabricii. Prin utilizarea apei de ploaie, am redus presiunea asupra resurselor locale de apă și contribuim la o abordare mai sustenabilă a gestionării apei.

Tobias Matter, Director, Centrul de Inginerie Bosch din Cluj

Care au fost argumentele strategice și oportunitățile oferite de piața din Cluj atunci când Centrul de Inginerie Bosch din Cluj a fost lansat, în 2013?

Ideea de a extinde rețeaua de centre de inginerie în Europa de Est s-a născut la sfârșitul anului 2012, în Budapesta, Ungaria. Succesul și dezvoltarea Centrului de Inginerie din Budapesta, care și-a început activitatea în 2005 și a devenit al doilea cel mai mare centru de inginerie din Europa, după Germania, au inspirat managementul Bosch să extindă prezența în regiune, iar în septembrie 2013 a fost înființat oficial Centrul de Inginerie Bosch din Cluj. Orașul Cluj-Napoca a fost ales din mai multe motive strategice, inclusiv amplasarea apropiată față de fabrica Bosch din Jucu, ceea ce permite o colaborare strânsă între echipele de inginerie și producție, precum și localizarea sa în România.

Pe lângă argumentele strategice, Grupul Bosch a sesizat o serie de oportunități de piață în Cluj-Napoca, în particular, și în general în România. Industriile auto și software din România se dezvoltă rapid, iar cererea de servicii de inginerie din partea companiilor naționale și internaționale este în creștere. Centrul de Inginerie Bosch din Cluj este bine poziționat pentru a satisface această cerere, cu expertiza pe care o avem într-o gamă largă de tehnologii de vârf, inclusiv conducere automatizată, mobilitate electrică și conectată, IoT și transformare digitală.

De la înființarea sa, Centrul de Inginerie a avut un rol semnificativ în creșterea industriei auto românești și în rețeaua internațională de inginerie Bosch. Centrul a contribuit la dezvoltarea mai multor produse și soluții inovatoare, de la unități de control electronic pentru sisteme de asistență auto și până la sisteme de propulsie eBike. Centrul a colaborat, de asemenea, îndeaproape cu alte hub-uri de inginerie și dezvoltare Bosch pentru a aduce pe piață noi produse într-un mod rapid și eficient. Astăzi suntem un contribuitor important la gama de drepturi de proprietate intelectuală ale Bosch, cu peste 100 de invenții patentate în fiecare an.

Pe lângă contribuțiile din industria auto, Centrul de Inginerie din Cluj a avut un impact pozitiv și asupra economiei locale. Centrul a creat sute de locuri de muncă și a contribuit la creșterea atractivității Clujului pe piața globală. Centrul a susținut, de asemenea, dezvoltarea sistemului de învățământ al orașului și a colaborat cu universități locale oferind programe de internship, programe de pregătire dedicate studenților, proiecte de cercetare și burse. Pot spune că Centrul de Inginerie din Cluj este o dovadă a angajamentului companiei față de inovație și excelență. Prin combinarea celor mai bune elemente din cele două universuri tehnice – producție și inginerie – Bosch Cluj este un vector important pentru viitorul mobilității și contribuie la formarea unei lumi mai sustenabile.

Suntem deciși să jucăm un rol de lider în dezvoltarea industriei auto românești, dar și în rețeaua globală Bosch. Centrul poate atinge acest obiectiv, având o echipă redutabilă de ingineri, facilități de ultimă generație și un angajament clar față de inovație. Vreau să subliniez faptul că Centrul din Cluj este mai mult decât un centru de inginerie. Este un hub al inovației și un catalizator pentru creșterea economică, iar dezvoltarea lui transformă Clujul într-un centru global de inginerie și tehnologie auto. Centrul de Inginerie din Cluj poate fi definit și ca o viziune a viitorului, unde inovația și excelența se întâlnesc pentru a crea o lume mai bună.

Cum a evoluat Centrul, care au fost reperele dezvoltării? Care ar fi domeniile cheie și proiectele pe care echipele au reușit să le realizeze?

Centrul de Inginerie Bosch din Cluj are 10 ani de creștere sustenabilă, atât în ceea ce privește numărul de angajați, cât și numărul de proiecte, devenind unul dintre cele mai mari și mai importante centre de inginerie din regiune. Cu peste 1.500 de angajați care lucrează pe o gamă variată de proiecte legate de mobilitatea electrică, conectată și automatizată, Centrul a jucat un rol esențial în dezvoltarea industriei auto din România.

Acest succes poate fi atribuit unui număr de factori, inclusiv forța de muncă înalt calificată, angajamentul față de inovație și colaborarea strânsă cu alte centre de inginerie Bosch din întreaga lume. Sunt mândru că pot spune că suntem un promotor cheie al inovării în industria auto, iar echipele noastre lucrează la tehnologii de vârf într-o varietate de domenii. Dezvoltăm tehnologii pentru conducerea automatizată, inclusiv sisteme avansate de asistență a șoferului (ADAS) și mobilitate electrică și conectată, IoT și transformare digitală.

Succesul centrului a arătat, de asemenea, că este posibil să construiești un centru de inginerie de succes într-o locație non-tradițională. Cluj-Napoca este un oraș cu un sistem de învățământ puternic și un mediu de afaceri vibrant, dar nu este la fel de cunoscut ca alte hub-uri de inginerie, precum Silicon Valley, Bangalore sau München. Cu toate acestea, Centrul de Inginerie Bosch din Cluj a arătat că este posibil să atragi și să reții talente de top într-o locație non-tradițională, oferind proiecte provocatoare și pline de satisfacții, un mediu de lucru favorabil și oportunități de dezvoltare profesională.

Centrul este un exemplu strălucit a ceea ce se poate realiza atunci când combini inovația, excelența și colaborarea. Mantra noastră internă, „creștem împreună”, reunește toate aceste elemente.

Ce definește cel mai bine rolul Centrului în cadrul rețelei internaționale de inginerie Bosch? Care sunt principalele avantaje pe care le oferă angajaților și comunității locale?

Centrul de Inginerie Bosch din Cluj este un partener de încredere și un jucător cheie în rețeaua internațională de inginerie Bosch. Are un rol strategic în Clusterul de Inginerie Bosch din Europa Centrală și de Est, alături de centrele din Budapesta și Sofia. De asemenea, are responsabilitatea completă pentru multe proiecte de dezvoltare din domenii precum mobilitate electrică, conectată și conducerea automatizată. Pot spune că suntem unul dintre cei mai atractivi angajatori pentru specialiștii în inginerie și IT din Cluj. Le oferim colegilor noștri proiecte tehnice complexe, oportunitatea de a contribui la dezvoltarea produselor Bosch la toate nivelurile, de la idee până la producție, salarii competitive, condiții de lucru excelente, flexibilitate și autonomie.

Centrul de Inginerie are un rol important și în comunitatea locală. Derulăm trei programe de masterat și patru cursuri universitare în colaborare cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și Universitatea Babeș-Bolyai și, de asemenea, organizăm numeroase proiecte pentru studenți și elevi.

În contextul actual al pieței, cu transformări rapide în economie, afaceri și societate, ce s-a schimbat în rolul unui centru de cercetare și dezvoltare (R&D)/ inginerie, care sunt oportunitățile care îi solidifică dezvoltarea și ce tip de proiecte și servicii vor fi implementate din Cluj-Napoca?

Centrele de inginerie joacă un rol tot mai important din punct de vedere strategic în susținerea companiilor în procesele de inovație și adaptare la noile condiții de piață. Trecerea la o abordare mai centrată pe software în multe industrii, inclusiv industria auto, creează noi oportunități pentru centrele de inginerie de a dezvolta și implementa soluții software noi. Relevanța tot mai mare a datelor și a analizei de date creează, de asemenea, noi oportunități pentru centrele de inginerie de a ajuta organizațiile să colecteze, să analizeze și să utilizeze datele pentru a-și îmbunătăți operațiunile și produsele.

Noile autoturisme bazate pe software au două avantaje remarcabile. Primul este viteza de dezvoltare, pentru că, în loc ca acest proces să dureze ani, implementarea de noi funcții în sistemele existente va fi doar o chestiune de zile în viitor. Al doilea este decuplarea dezvoltării software de hardware, ceea ce înseamnă că mașinile vor părea noi pentru mai mult timp datorită actualizărilor de software. Un avantaj important pe care îl avem este că, la Bosch, ne simțim la fel de acasă atât în domeniul software cât și în hardware. Fie că este vorba de frâne, sisteme de direcție sau sisteme de propulsie ecologice – unde Bosch urmărește o abordare neutră din punct de vedere tehnologic cu pile de combustie, baterii și motoare pe hidrogen – suntem un furnizor de tehnologie și servicii care dezvoltă și fabrică sub același acoperiș componentele cheie ale vehiculelor moderne.

Centrul de Inginerie Bosch din Cluj este bine poziționat pentru a capitaliza aceste tendințe. Avem experiență relevantă în dezvoltarea de soluții software și hardware pentru industria auto. De asemenea, avem o înțelegere profundă a datelor și a analiticii, elemente pe care le folosim pentru a dezvolta noi produse și servicii pentru clienți. Lucrăm la mai multe proiecte în Cluj-Napoca care sunt aliniate cu aceste tendințe, cum sunt dezvoltarea de software pentru vehicule centrate pe software – conducere automatizată, vehicule conectate și electrice – soluții IoT pentru industria auto – gestionarea flotei – soluții de date și analize pentru industria auto – controlul calității, optimizarea proceselor și întreținerea predictivă.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

De Ziua Națională, patru trenuri ale CFR vor purta numele unor personalități

Articolul următor

Oradea trece la iluminat public pe LED

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share