Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Oradea trece la iluminat public pe LED

 Oradea va eficientiza energetic sistemul de iluminat public până la finalul anului 2025.

 În momentul de față Oradea are 24 mii de puncte luminoase (becuri stradale) în oraș. Asta înseamnă că sunt 24 mii de becuri care iluminează străzile Oradiei, din care 20 de mii sunt lămpi de sodiu și 4 mii sunt puncte de iluminat trecute pe LED.

Având în vedere faptul că schimbarea lămpilor de sodiu este oportună din mai multe considerente și anume consumul de energie este mai redusă, iar acolo unde sunt folosite deja lumini de tip LED (bulevardul Nufărul- Cantemir, Calea Aradului, etc.) vizibilitatea este mult mai bună pentru participanții la trafic, administrația locală are o serie de proiecte care prevăd schimbarea acestor lămpi vechi de sodiu în puncte de iluminat cu LED.

„Din cele 24 de mii de puncte luminoase existente acum, la finalul acestor etape de înlocuire, Oradea va avea 16 mii puncte trecute din sodiu pe LED, rămânând aproximativ 8 mii de puncte de iluminat pentru care va trebui să găsim finanțări ca să le înlocuim, astfel încât să închidem complet partea de iluminat public în municipiu. În momentul în care vom avea aceste puncte modernizate și încadrate într—un sistem vom putea regla digital și automatizat luminile în tot orașul”, a declarat primarul Florin Birta.

Schimbarea lămpilor de sodiu se va realiza în trei etape

 Etapa I prevede demontarea a 2.038 aparate de iluminat de pe arterele principale precum: Calea Borșului – Bd.-ul Dacia –  parcul Petőfi, Calea Aradului (Peța) – Aeroport,  str. Averescu și Calea Clujului până la piața Tineretului; capăt aleea Nufărul – sens ANL Sânmartin.

Pe lângă montarea a 2.038 corpuri de iluminat cu sursa LED, proiectul prevede și înlocuirea a 15 puncte de aprindere cu centrale de monitorizare și analiză energetică.

În această etapă există deja un contract în derulare, cu finanțare de la Administrația Fondului de Mediu, în valoare de 6,9 mil lei ( TVA inclus), urmând ca în primăvară să fie înlocuite aceste corpuri de iluminat.

În cadrul etapei a II-a se va realiza demontarea a 7.124 de corpuri de iluminat și înlocuirea a 20 de puncte de aprindere cu centrale de monitorizare și analiză energetică. În acest caz se află în derulare achiziția contractului de proiectare și execuție în valoare de 19,4 milioane lei ( TVA inclus), investiția realizându-se din finanțarea obținută de la Banca Europeană de Investiții. Conform estimărilor făcute, în toamna anului viitor va intra în execuție și acest contract.

În ceea ce privește etapa a III- a, aceasta presupune schimbarea a încă 2.044 aparate de iluminat și înlocuirea a 15 puncte de aprindere cu centrale de monitorizare din zona străzilor de dealuri și cartiere.

 Administrația locală pregătește și acest proiect, în valoare de 9,7 mil lei (TVA inclus), pentru a-l depune la AFM atunci când se deschide axa de finanțare.

 

 

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Bosch Cluj: Un deceniu de inovație și excelență

Articolul următor

La Oradea se produce cea mai ieftină energie termică

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share