Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

La Oradea se produce cea mai ieftină energie termică

Cu toate acestea orădenii consideră că plătesc mult în comparație cu alte orașe unde se produce energie termică mai scumpă. Diferența rezultă din subvențiile pe care le acordă primăriile din orașele respective. Oradea preferă să dea subvenții mai mici și să investească în modernizarea rețelelor.

Potrivit primarului Florin Birta, tarifele de termoficare pentru iarna 2023 – 2024 vor crește cu 6,5%. Asta înseamnă că tariful plătit de orădeni va crește de la 373 de lei Gigacaloria la 397 de lei Gigacaloria.

Primarul a făcut o comparație între tarifele la termoficare între Oradea și alte localități și subvențiile acordate de primăriile din orașele respective.

Clasamentul tarifelor de producție a energiei termice

Doar în trei orașe din România dintre cele analizate se plătește o Gigacalorie mai scumpă: Craiova – 499 de lei (subvenția de 233 de lei – 29%), Timișoara – 438 de lei (subvenția de 435 de lei – 50%) și Tulcea – 397 de lei (subvenția 548 de lei – 58%). Însă pentru toate aceste trei localități tarifele sunt cele pentru iarna anului trecut, acestea neactualizându-și încă tarifele conform reglementărilor ANRE.

„Primăria Oradea și-a menținut aceeași subvenție ca anul trecut. Prețul total al Gigacaloriei în Oradea este de 465 de lei, cel mai mic preț de producere din țară, din care subvenția este de 68 de lei (15%). Aici, partea de investiții realizate în ultimii 10 ani din fonduri europene, peste 200 de milioane de euro, și-a spus cuvântul. Săptămâna trecută am avut o întâlnire cu ministrul Energiei și am anunțat că lucrăm la un studiu de fezabilitate din etapa a IV-a de termoficare, urmând ca în ianuarie să-l depunem spre finanțare, astfel încât să continuăm modernizarea sistemului de termoficare”, a precizat Florin Birta.

Strategia Oradiei de a da o subvenție mai mica la termoficare ține de faptul că aceste subvenții nu se vor acorda la nesfârșit, municipalitatea ținând să investească în modernizarea sistemului de termoficare.

„Prin investițiile pe care le-am făcut și pe care le vom face în continuare în apă geotermală, modernizarea rețelelor de termoficare nu vom fi afectați când vor dispărea aceste subvenții. Noi, acum suntem la 80% rețele primare reabilitate. Prin etapa a IV-a de termoficare vom închide 100% reabilitarea rețelei primare și vom trece pe reabilitarea rețelelor secundare. Asta înseamnă reduceri de pierderi. De aici rezultă cel mai mic preț de producție din România, pentru că s-au redus pierderile de la 50% în 2008 la circa 20%. Acele pierderi erau calculate în tarif. Aveam două variante. Să fim populiști și să acordăm subvenții mai mari și să stăm cu rețeaua nereabilitată sau să încercăm să ținem un preț sustenabil,  pe care populația să-l poată plăti, dar să avem și o subvenție mica, astfel încât să investim în rețele de termoficare. Am ales varianta a doua și cred că am făcut un lucru bun”, a subliniat primarul.

 

Oradea – cei mai mulți clienți casnici racordați la termoficare

Edilul orădean a prezentat și un tabel cu numărul clienților casnici racordați la sistemul central de termoficare (fără București). Oradea se clasează pe primul loc cu 73.000 de clienți. Urmează Timișoara cu 54.772 de clienți, Craiova – 50.300 de clienți, Ploiești – 50.000 de clienți, Constanța – 48.500 de clienți, Arad – 26.500 de clienți, Cluj Napoca – 21.407 clienți.

Clasamentul orașelor după numărul de clienți casnici racordați la termoficare

Primarul a făcut și o analiză a costului de căldură pe un apartament comparând încălzirea cu pompe de căldură, lemne, peleți, sistemul de termoficare, gaz și energie electrică. Au rezultat tarife comparabile la gaz metan, lemne de foc și termoficare, dar sistemul de termoficare fiind cel mai practic și mai comod.

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Oradea trece la iluminat public pe LED

Articolul următor
Experții de la Promelek XXI au finalizat instalarea unei stații de încărcare Ekoenergetyka la Compexit Trading Cluj, dealer autorizat Skoda.

Proiect de e-mobility la Compexit: stație de reîncărcare în showroom

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share