Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania "Fermieri campioni la floarea-soarelui".

Într-un an dificil, cu secetă pedologică severă, producțiile de floarea-soarelui la nivel național nu au fost cele scontate de fermieri la începutul campaniei de semănat.

Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania “Fermieri campioni la floarea-soarelui”. Acest lucru a fost posibil datorită cercetării ce stă în spatele hibrizilor Pioneer și produselor pentru protecția plantelor din portofoliul companiei, priceperii fermierilor de a alege tehnologia potrivită într-o campanie cu multe provocări.

“Ne-am fi dorit ca această campanie la floarea-soarelui să aibă rezultate mult mai bune, să ne mândrim cu o producție națională mult mai mare, însă de multe ori suntem neputincioși în fața capriciilor vremii.

Ce vreau să subliniez este alegerea hibrizilor potriviți în funcție de zonă, pentru că da, în ultimii ani condițiile de cultivare s-au schimbat la noi în țară, ceea ce înseamnă că fermierii trebuie să fie atenți la deciziile pe care le iau în ferme. Cred că o atenție sporită în alegerea hibridului potrivit poate salva o campanie dezastruoasă.

De fapt nu cred, știu că așa este și drept dovadă stau fermierii campioni la floarea-soarelui din acest an. Îi felicit pentru rezultatele obținute atât pe ei, cât și pe toți colaboratorii Corteva, pe care vreau să îi asigur că mereu le vom fi alături cu soluții inovatoare care să le sporească afacerile”, a declarat Maria Cîrjă, Marketing Manager România, Republica Moldova & Ungaria.

Primul fermier campion din vestul țării este Daniel Manea care a obținut o producție de 4.000 kg/ha cu hibridul P64LE99. Acesta își desfășoară activitatea în localitatea Nădab, județul Arad, și lucrează 270 ha.

„Floarea-soarelui am avut pe 40 ha și am semănat după cultură de porumb, astfel că am intervenit cu plugul, în primăvară am pregătit terenul în două treceri cu combinatorul și am semănat în data de 1 mai, atunci am fertilizat pe rând cu 120 kg/ha de azot și 120 kg/ha de îngrășământ complex 20.20.0.

Cultura a primit un erbicid preemergent, după care am aplicat Express și încă un erbicid pentru buruienile cu frunză îngustă. De insecticide, fungicide sau orice altceva nu a fost cazul, i-am dat pace până la jumătatea lunii septembrie atunci când am recoltat”, a punctat fermierul campion. El a adăugat faptul că este foarte mulțumit de acest hibrid, îl cultivă de mult timp și vrea să îl semene atâta vreme cât va fi pe piață și îi va permite rotația culturilor, un aspect pe care îl consideră foarte important pentru obținerea recoltelor bogate în fiecare an.

Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania "Fermieri campioni la floarea-soarelui".

Următorul fermier campion este Roland Simon, din județul Timiș, care a ales hibridul P64LE162 și a obținut o producție de 3.808 kg/ha. „Lucrăm 230 ha, am avut anul acesta în jur de 50 ha cu floarea-soarelui, dintre care 30 ha cu hibridul P64LE162 și diferența cu hibridul P64LE99. Cultura premergătoare a fost orzul, jumătate din suprafață a fost arată, jumătate scarificată, la finalul iernii am discuit, iar înainte de semănat am pregătit terenul cu combinatorul.

La pregătirea patului germinativ am administrat DAP – 200 kg/ha și 200 kg/ha de uree, apoi am semănat în jur de 15 aprilie. Am erbicidat de două ori, prima oară în stadiul de 2-4 frunze, a doua trecere a fost cu Express, în stadiul de 6-8 frunze, și atunci am administrat și un fungicid.

Insecticide nu a fost cazul să administrez. Am recoltat după data de 15 septembrie și am fost mulțumit de producție, mai ales de hibridul P64LE162, dar și de hibridul P64LE99, care mi-a oferit 3.200 kg/ha, însă, din cauza condițiilor, în ultima parte am suferit pierderi, cred că cca. 400 – 500 kg/ha s-au scuturat. Pentru anul viitor am ales hibridul P64LE162 pentru 50 ha”, a declarat fermierul campion.

Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania "Fermieri campioni la floarea-soarelui".

Koller Karsten din localitatea Voiteg, județul Timiș, a obținut o producție de 3.680 kg/ha cu hibridul P64LE99 și astfel a devenit fermier campion. “Lucrez 230 ha, pentru hibridul P64LE99, parcela a avut 34 ha, însă din cauza băltirilor, capetele au rămas nesemănate, respectiv 2 ha. Cultura premergătoare a fost soia, terenul a fost scarificat în 15 noiembrie, în luna aprilie, pe 23 mai, am intervenit cu un disc ușor, am fertilizat la începutul lunii mai cu 130 kg/ha de îngrășământ complex 16:20:0 + sulf.

Următoarea zi am intervenit cu un disc ușor și în 9 mai am semănat 74.000 bg/ha. Am erbicidat următoarea zi după ce am semănat, iar a doua erbicidare a fost la început de iunie, atunci am dat Express și un insecticid. Am fertilizat în vegetație cu azotat de amoniu – 150 kg/ha. Următoarea intervenție în cultură a fost în 22 iunie, atunci am aplicat erbicid, biostimulator și îngrășăminte foliare.

La început de iulie am aplicat fungicidul Capartis și un biostimulator, după care din nou îngrășăminte foliare și biostimulator. Recoltatul a avut loc în data de 22 septembrie și pot spune că hibridul P64LE99 este unul stabil, care nu are înlocuitor și pe care îl vom semăna și campania viitoare”, a afirmat fermierul campion.

Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania "Fermieri campioni la floarea-soarelui".

Fermier campion la floarea-soarelui a devenit și Cosmin Bujora din localitatea Diniaș, județul Timiș. Acesta a ales hibridul P64LE99 și a obținut 3.600 kg/ha. “Lucrăm 1.000 ha, cu floarea-soarelui am avut 120 ha, semănate după cultura de grâu. Astfel că mai întâi am intervenit cu grouper-ul, apoi am discuit și am semănat în perioada 15-20 aprilie.

Am fertilizat cu îngrășământ complex 18.46.0 – 150 kg/ha și cu uree – 200 kg/ha. Am erbicidat cu Express, am aplicat și insecticid sistemic și de contact, în stadiul de 4-5 frunze, am administrat și un îngrășământ foliar înainte de înflorire.

Recoltatul a avut loc în jurul datei de 25 septembrie și pot spune că a fost foarte bine anul acesta, am fost mulțumit de acest hibrid, îl cultiv cred că de vreo 10 ani pentru că se pretează foarte bine la noi în zonă”, a declarat fermierul campion. Mai mult, acesta a adăugat că și următoarea campanie va semăna cca. 120 ha cu hibridul P64LE99.

Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania "Fermieri campioni la floarea-soarelui".

Tot cu producția de 3.600 kg/ha, fermier campion a devenit și Ovidiu Boroș din localitatea Gătaia, județul Timiș. Acesta lucrează 300 ha, floarea-soarelui a semănat anul acesta pe 60 ha, iar cel mai performant hibrid din fermă a fost P64LE162.

“Cultura premergătoare pentru acest hibrid de floarea-soarelui a fost porumbul, astfel că terenul arat, apoi pregătit corespunzător cu combinatorul. Am fertilizat la pregătirea patului germinativ cu 200 kg/ha de uree și am semănat cu 250 kg/ha de îngrășământ complex triplu 15. Anul acesta am semănat ceva mai târziu, la începutul lunii iunie, dar a fost benefic pentru cultură.

Am erbicidat într-o trecere, iar unde a fost nevoie am revenit cu Express în stadiul de 3-4 frunze. Am avut și două treceri cu îngrășământ foliar pe bază de bor și insecticid de contact, prima oară în stadiul de 4-5 frunze. La următoarea intervenție, atunci când plantele erau mai mari, am adăugat și un fungicid.

Nu am fertilizat în vegetație, nu am prășit, aceasta a fost toată tehnologia. Am recoltat la începutul lunii octombrie, a fost o recoltă bună, am fost foarte mulțumit și an de an semăn hibrizi Pioneer. Anul viitor cred că voi semăna floarea-soarelui tot în jur de 60-70 ha”, a precizat Boroș.

Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania "Fermieri campioni la floarea-soarelui".

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Comisia de dare în circulație a obiectivului de investiții varianta de ocolire a orașului Beclean, județul Bistrița-Năsăud a confirmat, în urma întrunirii la fața locului, că s-a îndeplinit nivelul standardelor de siguranță, fluență și integrare a centurii rutiere în Drumul Național DN 17, prin sensul giratoriu – pod peste Someș și sensul giratoriu din DN 17D cu DN 17D, în conformitate cu indicatorii proiectului.

Centura Beclean se inaugurează de Ziua Națională

Articolul următor

Regenerare urbană de 22 de milioane de euro a Cartierului Nufărul I Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share