Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Asociația BookLand a îmbunătățit condițiile de învățământ pentru 15.000 de copii anual

După 4 ani de activitate susținută în renovarea școlilor din mediul rural, Asociația BookLand trage concluziile. 80 de școli și grădinițe au fost modernizate și echipate în 40 de județe. 70 de comunități rurale au beneficiat de investiții însumând peste 8 milioane EURO. Peste 15.000 de copii învață astăzi în condiții foarte bune, în clădiri dotate corespunzător.

După 4 ani de la lansarea programului de renovare a școlilor din satele și comunele României, Asociația BookLand prezintă rezultatele unui demers care a dovedit că și la noi se poate – cu pasiune, muncă și prin perfecționarea unui parteneriat public-privat. Mobilizarea exemplară a asociației, care a reunit în jurul său peste 700 de companii private, 70 de primării și comunități locale (profesori, părinți și elevi), a fost recunoscută de Guvernul României ca model de bune practici și inclusă în Raportul Național Voluntar al României. Iar impactul preconizat este unul sustenabil și pe termen lung.

Împreună construim oameni!

Sub acest slogan, Asociația BookLand și-a propus în anul 2020 să aducă o schimbare de mentalitate în învățământul rural și a lansat cel mai amplu program de investiții în infrastructură școlară derulat vreodată de un ONG din România. Este vorba despre programul național de renovare de școli. Patru ani mai târziu, misiunea educațională a asociației pentru o Românie cu adevărat educată, în care toți copiii au dreptul la învățământ de calitate și oportunități egale, a adus îmbunătățiri reale pentru zeci de comunități rurale și peste 50.000 de beneficiari pe an (copii, părinți și profesori). Dincolo de rezultatele imediate – 80 de școli și grădinițe modernizate, dotate și echipate pentru a răspunde nevoilor elevilor și cadrelor didactice – renovarea a avut un impact semnificativ colateral, contribuind la creșterea încrederii în sine a copiilor, reducerea abandonului școlar și îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor.

2023, anul în care BookLand a continuat să spună că nimic nu este imposibil

Anul 2023 a început cu noi planuri ambițioase pentru asociație. Având deja experiența a 68 de școli rurale modernizate în perioada 2020 – 2022, asociația și-a propus renovarea altor 8 instituții de învățământ din județele Alba, Bihor, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Sălaj, Satu Mare și Timiș. Școli vechi cu clădiri insalubre, cu mucegai și igrasie, cu săli de clasă fără încălzire și lipsite de cele mai elementare condiții, acestea aveau să cunoască o transformare completă. Ulterior, lista școlilor selectate pentru renovare a fost extinsă pentru a include alte încă 4 școli și grădinițe din județele Teleorman, Olt și Buzău, toate aflate în stare avansată de degradare, ajungând la un total de 12 școli pentru care Asociația BookLand și-a asumat în 2023 renovarea integrală și dotarea clădirilor.

În paralel, au fost continuate alte 10 școli selectate de Asociația BookLand pentru renovare în anul 2022 și care au necesitat lucrări de lungă durată, ca urmare a complexității șantierelor. De exemplu, renovarea școlii gimnaziale din comuna Valea Viilor (jud. Sibiu) a durat 11 luni (oct 2022 – aug 2023), două luni fiind alocate exclusiv procesului de eliminare a apei din pereții și pardoseala clădirii; peste 50L de apă au fost scoși zilnic din sălile de clasă folosind dezumidificatoare instalate special în imobilul vechi de mai bine de o sută de ani.

Intervenții la clădiri neterminate

Asociația BookLand nu s-a rezumat doar la modernizarea clădirilor existente, ci a și continuat construcțiile „la gri” sau părăsite (Negulești – jud Bacău, Răchitașu – jud. Vrancea, Băsești – jud. Maramureș, Rași – jud. Ialomița) și a construit de la zero un corp de clădire cu săli de clasă pentru școala renovată în comuna Săndulești (jud. Cluj) și încă unul la școala renovată din comuna Sulița (jud. Botoșani), acesta găzduind acum o sală de sport cu vestiar și grupuri sanitare, un laborator de informatică, un laborator de științe și o magazie de lemne.

Mihaela Petrovan, Președintele Asociației BookLand

În total, 22 de șantiere au fost gestionate de Asociația BookLand pe parcursul anului 2023: o provocare pentru asigurarea materialelor de construcții necesare, precum și pentru coordonarea echipelor de muncitori care au lucrat concomitent pentru a duce lucrările la bun sfârșit, ultimele școli renovate urmând să fie inaugurate în lunile decembrie 2023 – ianuarie 2024.

„Elevii și profesorii din școlile renovate de BookLand se bucură de condiții de învațământ mai ceva ca la oraș. Sălile de clasă, holurile, grupurile sanitare – totul e nou. La fel și rețeaua termică, sanitară și electrică. Construim terenuri și săli de sport, camere pentru centrala termică și transformăm WC-urile din fundul curții în magazii de lemne, montăm pardoseli din parchet-mochetă-gresie, uși, ferestre, corpuri de iluminat, prize și întrerupătoare, calorifere, pervazuri, schimbăm acoperișuri și garduri, construim alei și curți pavate. Iar în școlile care nu optează pentru finanțări suplimentare prin programe guvernamentale asigurăm noi mobilierul sălilor de clasă și al laboratoarelor de informatică pe care, bineînțeles, le și echipăm.

Nu uităm nici de spațiile exterioare, in care plantăm flori și amplasăm sculpturi care să le aducă aminte de BookLand și să-i îmbie pe copii să citească. De ce facem asta? Pentru că educația distruge minciuna și este cea mai sigură investiție în copiii noștri. Însă, cel mai mult ne bucurăm când elevii și profesorii se implică, contribuind cu picturi murale, făcând curățenie în școală, vopsind mobilierul școlar și gardurile sau creând grădini de flori/legume. Atunci știm că nu vor uita niciodată școala și că vor fi mândri pe viață de contribuția lor!” a subliniat Mihaela Petrovan.

 

Parteneriatul public-privat, o rețetă de succes într-un climat instabil

Construcțiile rămân unul dintre motoarele economice ale României. Deși piața își menține tendința ascendentă, 2023 a fost resimțit drept un an dificil, în care inflația ridicată și modificările legislative, prin eliminarea anumitor facilități fiscale și creșterea taxelor, au afectat toți jucătorii. În primele patru luni ale anului au fost demarate cu peste 30% mai puține șantiere mici pentru construcții rezidențiale, ca în ultimele luni toate șantierele comandate de statul român să intre în standby până la intrarea în vigoare a noilor reglementări bugetare.

Multe firme mici au renunțat la proiecte și echipe, iar furnizorii de materiale s-au orientat și către alte piețe. Cum a putut face față acestor schimbări un ONG care desfășoară proiecte de infrastructură școlară, gestionând costurile tot mai mari pentru materiale și manoperă? Răspunsul este un parteneriat public-privat în care Asociația BookLand aduce laolaltă peste 700 de companii private, autorități locale, comunități rurale, punând în legătură toți acești actori pentru a asigura resursele necesare și a le gestiona într-un mod cât mai eficient. Căci obiectivul a fost același pentru toate părțile: asigurarea unor condiții mai bune de învățământ pentru copiii din mediul rural.

Peste 15 milioane lei atrase de asociație în primele trei trimestre

Deși succesul depinde de implicarea activă și colaborarea tuturor, ponderea sprijinului din mediul privat rămâne esențială. În 2023, companiile private au continuat să asigure peste 80% din valoarea totală a investițiilor necesare pentru renovarea școlilor rurale, contribuind cu sponsorizări în bani și materiale de construcții. Din cele peste 15 milioane LEI atrase de asociație în primele trei trimestre, mai bine de 60% reprezintă contribuții în materialele de construcții, diferența de 40% fiind reprezentată de sponsorizările în bani făcute de partenerii Asociației BookLand, respectiv contribuția financiară a Primăriilor locale.

Primăriile au fost mai implicate în 2023

În 2023, implicarea primăriilor și comunităților rurale a crescut față de anii anteriori, acestea acoperind parțial sau integral costurile de manoperă pentru renovările realizate de Asociația BookLand, totodată asigurând un important sprijin logistic, finanțarea asigurată de autoritățile locale fiind, în unele cazuri, de până la 35% din valoare totală a investiției. Mai mult, o parte dintre primării a ales să realizeze prin propriile forțe o serie de îmbunătățiri sau dotări suplimentare.

De exemplu, Primăria Săndulești (jud. Cluj) a obținut printr-un proiect guvernamental fondurile necesare pentru a dota și utila Laboratorul de informatică construit de Asociația BookLand, iar Primăria Sălcioara (jud. Ialomița) a aplicat pentru o finanțare care îi va permite să transforme curtea din complexul școlar renovat de BookLand într-un loc modern de joacă (asta după ce, tot cu ajutorul unor fonduri guvernamentale, tocmai a finalizat de amenajat un teren de sport). Și Primăria Brestovăț (jud. Timiș) a construit un teren de sport în curtea școlii.

Leroy Merlin a contribuit semnificativ

Continuitatea misiunii pentru îmbunătățirea condițiilor și accesului la educație în mediul rural se bazează nu doar pe complexitatea rețelei de parteneri pe care Asociația BookLand a creat-o în jurul său, ci și pe stabilitatea asigurată de partenerii strategici. Parteneriatul cu Leroy Merlin a însemnat o contribuție de peste 1.300.000 lei la veniturile Asociației BookLand. Prin donațiile în bani și materiale, retailerul specializat pe construcții și decorațiuni a susținut în ultimii 1.5 ani la renovarea a 30 de școli și grădinițe din mediul rural.

Mihaela Voinea, Lider Dezvoltare Sustenabilă Leroy Merlin România

„Ne-am alăturat misiunii educaționale BookLand în mediul rural pentru că împărtășim aceleași valori în drumul nostru de a construi împreună, alături de parteneri de încredere, un viitor sustenabil. Și ce prim pas mai bun decât acela făcut în beneficiul copiilor dezavantajați de simplul fapt că s-au născut la sat, unde investițiile nu sunt la același nivel ca la oraș. Dacă învață în condiții optime, cu siguranță vin cu mai mult drag la școală! Prin educație, își dezvoltă cunoștințele, gândirea critică și competențele sociale și îndrăznesc să viseze la un viitor mai bun în propria țară, nu în afara ei.

M-am bucurat să aud că o școala începută de angajații noștri, care au lucrat în timpul liber la renovarea ei, a fost finalizată cu ajutorul partenerilor noștri, BookLand fiind catalizatorul. Avem încredere în astfel de demersuri și le vom sprijini de fiecare dată pentru asigurarea stabilității economice și sociale.” – Mihaela Voinea, Lider Dezvoltare Sustenabilă Leroy Merlin România.

2024-2025: planuri pentru viitorul învățământului dual în mediul rural

Pentru că BookLand și-a propus din 2025 să asigure un pachet complet de servicii educaționale, asociația se pregătește de construcția primului Campus Preuniversitar Profesional în sistem Dual, unde vor fi formați specialiști în producție și servicii. Campusul își va deschide porțile în 2025 în județul Argeș pentru ~300 de elevi din mediul rural și va asigura toate ciclurile de învățământ: primar, gimnazial, liceal și postliceal (profesional), funcționând ca o școală privată, dar 100% gratuită, cu o programă comparabilă cu cea din campusurile occidentale, urmând a fi dotat cu toate spațiile și facilitățile necesare: bibliotecă, laboratoare, ateliere de lucru, sală de spectacole, facilități sportive, amfiteatru în aer liber, spații de relaxare, mini-fermă de animale, cantină, brutărie, spălătorie, livadă, grădină de legume și solar.

Liceenii vor putea face practică plătită în întreprinderile sociale deschise în Campus, precum și în cadrul companiilor private, urmând ca, după finalizarea studiilor și obținerea certificării, să poată accesa oportunitățile de angajare asigurate de partenerii economici BookLand. Investiția este estimată la peste 5 milioane EURO, iar experiența dobândită în acest proiect amplu va sta la baza implementării unei rețele naționale de centre educaționale profesionale BookLand în mediul rural.

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Soluții legislative pentru Spitalul din Sighișoara

Articolul următor

Consilierul de stat László Borbély a fost ales președinte al prestigioasei organizații Rețeaua Europeană de Dezvoltare Durabilă (ESDN)

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share