Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Hibrizii Pioneer – stabilitate și adaptabilitate

Variațiile anuale legate de aceste fenomene sunt din ce în ce mai vizibile, cu o amprentă puternică asupra producțiilor obținute în ultimii cinci ani.

Un subiect foarte des discutat si vehiculat în sfera agricolă este sensibilitatea porumbului la condițiile de climă și mediu, în special seceta și arșița, de departe cele mai agresive din punct de vedere productiv.

Variațiile anuale legate de aceste fenomene sunt din ce în ce mai vizibile, cu o amprentă puternică asupra producțiilor obținute în ultimii cinci ani. Iar lucrurile se complică și se diversifică pe măsură ce anii trec.

Dacă până acum 20 de ani se discuta doar despre secetă, mai recent despre arșiță, acum apar noi provocări, precum creșterea temperaturilor nocturne, deoarece în 2023 s-a înregistrat un număr record de nopți cu temperaturi peste 20° C, lucru ce impactează clar producția. Cu siguranță putem adăuga și alte probleme, precum deșertificarea, creșterea temperaturilor medii anuale.

Toate acestea se adaugă și altor provocări cărora fermierii români trebuie să le facă față, precum prețurile fluctuante, modificări legislative și politici agricole din ce în ce mai complicate. În acest context, deciziile fermierilor sunt din ce în ce mai complicate, dar cu un important impact pentru viitor.

Ce putem face? Cum putem alege produse pretabile? Un studiu recent și foarte complex din SUA, a demonstrat clar cât de importantă este alegerea hibridului/ geneticii de porumb, acest aspect ocupând locul 3, după vreme și fertilizare. Alegerea hibridului potrivit este responsabilă pentru minim 20% din producție. Deci, contează mai mult decât se așteaptă majoritatea fermierilor.

De aproximativ 10 ani fermierii din România au un partener de nădejde la cultura de porumb – Optimum AQUAmax, cu siguranță cel mai cunoscut brand pentru porumb boabe, nu doar în Europa, ci pe orice piață de porumb boabe din lume, fiind de departe brandul preferat al fermierilor.

Ce anume a determinat popularitatea și încrederea acordată?

Foarte simplu: stabilitatea și adaptabilitatea, două caracteristici extrem de importante în contextul actual, obligatoriu de avut în vedere când selectăm produsele pentru înființarea noilor culturi. În cadrul testărilor RITAC, testări independente, în condiții și locații variate din toată țara, au fost demonstrate cele două caracteristici ale hibrizilor de porumb Pioneer.

Mai exact, anul acesta grupa cea mai importantă de maturitate, 300-400 FAO, ce ocupă peste 65% din suprafața cultivată, a fost testată în opt locații, cu cei mai performanți 58 de hibrizi, în condiții de neirigat, pe suprafața întregii țări, de la Caracal la Bârlad, de la Constanța la Arad. Producțiile medii obținute în aceste locații au variat de la 3,5 la 10 t/ha .

Corteva Agriscience a participat la aceste testări cu cinci hibrizi din acest segment de maturitate, iar hibrizii Pioneer au dominat pe toate segmentele:

  • Cel mai stabil portofoliu – toți cei 5 hibrizi sunt în top 10
  • Podium complet: locul 1 – hibridul P9889, locul 2 – hibridul P8834, locul 3 – hibridul P9975
  • Cea mai bună medie – 8,3 t/ha
  • Cea mai mică diferență între cel mai bine și cel mai slab poziționat hibrid – 413 kg/ha
  • Cel mai stabil și productiv hibrid, 3 ani consecutiv – P9889
  • Cel mai productiv hibrid timpuriu – P8834

Este evident faptul că nu putem alege la întâmplare viitorii hibrizi ce vor fi semănați! Între cel mai bun hibrid, P9889 – 8517 kg/ha și ultimul clasat, este o diferență de peste 2500 kg/ha, ultimul hibrid ca și medie din testări a înregistrat o producție de 5990 kg/ha. Practic, alegerea corectă a hibridului în cazul de față înseamnă un spor cantitativ de 2.5 t/ha.

Chiar și în cazul în care nu comparăm extremele, ci hibridul de pe locul 1 – P9889 cu o producție de 8517 kg/ha, cu media testărilor – 7456 kg/ha, în cazul hibridului Pioneer avem un avantaj de 1061 kg/ha, suficient cât să acopere prețul total al hibridului.

Andrei CIOCOIU
Category Marketing Manager Seeds – Corteva Agriscience România și Moldova

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Cursurile adresate IMM-urilor românești vizează o introducere în domeniile inteligență artificială (AI) și Big Data, proiectul fiind derulat de către Transilvania IT Cluster (TITC) și ARIES Transilvania.

Angajații IMM-urilor din Cluj se perfecționează în inteligența artificială

Articolul următor

25 de ani de dezvoltare regională în România, celebrați la Timișoara

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share