Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

25 de ani de dezvoltare regională în România, celebrați la Timișoara

20 de miliarde de euro este suma care a fost gestionată de cele opt ADR-uri din România, în cei 25 de ani de dezvoltare regională. În această perioadă au fost procesate peste 30.000 de proiecte publice și private, transformate în peste 10.000 de contracte implementate, iar peste 75.000 de noi locuri de muncă au fost generate.

 

În prezența a 400 de invitați, Asociația Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România – ROREG și Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest au marcat, la Sala Experience, Timișoara Convention Center, împlinirea a 25 de ani de la momentul lansării în România a politicii de dezvoltare regională.

Evenimentul a fost împărți în două paneluri moderate de Cătălin Ștefănescu.

 

Panelul I

Vorbitorii panelului I – Dezvoltarea regională în România – perspectiva europeană, națională, regională și locală, au fost: Alin Adrian – Nica, președintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, Aida Liha Matejicek – șef de Unitate România – Croația Comisia Europeană, Răzvan Popescu – subsecretar de stat MIPE, Adrian Ioan Veștea – ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Roxana Mînzatu – secretar de stat Guvernul României, Lucian Dan Vlădescu – președinte Autoritatea de Audit, Ioan Ianoș – profesor la Universitatea din București, Sorin Maxim – președinte Asociația ROREG director general ADR Vest.

Cătălin Ștefănescu i-a provocat pe vorbitorii primului panel să răspundă la întrebarea: Vă uitați cu încredere la clasa politică din care faceți parte?

Alin Nica

Alin Nica a răspuns că problemele politice influențează actul administrativ, dar politica e la fel de necesară, dacă trăim într-o societate democratică, pentru a manifesta și a pune în practică viziunea. Eu cred că de prea multe ori ne dezvoltăm inerțial, fără a avea la bază o viziune. Ceea ce ne-am propus în noul program de dezvoltare este să punem în practică o viziune articulată”.   

Răzvan Popescu a negat că PNRR ar fi politizat.

Eu cred că politica se face la partid, iar în administrație ești pus să faci treabă. Fiecare eurocent pe care îl atragem trebuie să fie pentru dezvoltarea regională, plecând de la localitate la dezvoltarea regiunilor și dezvoltarea țării, a subliniat Răzvan Popescu.

Cătălin Ștefănescu a făcut observația că: Nu trebuie să înțelegem că clasa politică din România este grup de zei, dar trebuie să înțelegem că s-au făcut pași importanți și că oameni din administrație încep să meargă spre pozițiile despre care e nevoie absolut.   

Comisarul pentru reformă Elisa Ferreira

 

Comisarul european pentru coeziune și reformă, Elisa Ferreira, a transmis un mesaj video.

„Sunt 25 de ani de muncă și transformare care au contribuit la creșterea României în rândul celorlalte țări din Uniunea Europeană, de la un Produs Intern Brut la 27% față de media UE, în anul 2000, până la 77% din această medie, conform celor mai recente statistici. Acest progres se reflectă în sectoare diferite – locuri de muncă mai multe și mai bune, afaceri mai competitive, șosele, spitale și școli mai bune. Aceasta este munca politicii de coeziune a Europei și vedem acum de ce este adesea descrisă ca motorul mașinii de convergență a Europei. Agențiile pentru Dezvoltare Regională sunt cele care ajută acest motor să funcționeze și sunt convinsă că următorii 25 de ani vor fi și mai încununați de succes”, a transmis Elisa Ferreira.

 

Aida Liha Matejicek,

La rândul său, șefa Unității pentru România-Croația din cadrul DG Regio – Comisia Europeană, a apreciat evoluția agențiilor pentru dezvoltare regională din România, dar și locul de desfășurare a evenimentului.

„Nici nu se putea găsi un alt loc mai potrivit pentru găzduirea acestui eveniment decât Timișoara, în contextul în care orașul deține titlul de Capitală Europeană a Culturii. Trebuie să spun că suntem foarte mândri de succesul regiunilor din România, de calea pe care au ales-o și de progresul înregistrat de agențiile pentru dezvoltare de aici. Am lucrat foarte bine cu autoritățile regionale, atât în partea de programare, cât și în implementare, iar descentralizarea programelor regionale reprezintă un pas important care va aduce un mare câștig României”, a precizat Aida Liha Matejicek.

Adrian Ioan Veștea

Legea privind dezvoltarea regională și înființarea regiunilor de dezvoltare a fost promulgată în 1998. Atunci au fost stabilite cadrul instituţional, obiectivele, competenţele şi instrumentele specifice dezvoltării regionale ca parte a angajamentului și parcursului european al României. Adrian Ioan Veștea, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a pus punctul pe i, atunci când a vorbit despre evoluția țării noastre pornind de la acest moment.

„Fără această implicare și acest parcurs, România ar fi fost mult mai săracă”, a subliniat Adrian Veștea

 

Unul dintre momentele cheie din acești 25 de ani a fost reprezentat de descentralizarea programelor regionale, odată cu ciclul financiar 2021-2027.

Roxana Mînzatu

„În 2019, când am vorbit prima oară despre descentralizarea programelor regionale, reacțiile au fost extraordinar de reticente, ca să nu spun de respingere totală. Dar foarte important a fost parteneriatul cu Comisia Europeană, care a crezut foarte tare că banii trebuie gestionați în regiuni. Eu cred că e un pariu pe care timpul ne va demonstra că îl vom câștiga”, a spus Roxana Mînzatu, secretar de stat în Guvernul României.

Aceasta a adăugat că politica nu se poate face separat de administrație.

 

„Viitorul sustenabil pe care ni-l dorim cu toții pentru generațiile noastre viitoare începe astăzi. Construim pe bazele pe care le-am pus în acești 25 de ani, cu viziune, și vom investi banii europeni astfel încât fiecare comunitate din fiecare regiune să se dezvolte sănătos”, a declarat Sorin Maxim, președintele ROREG și directorul general al ADR Vest.

Sorin Maxim

 

Panelul II

Pentru ADR Vest, cei 25 de ani au însemnat 3.200 de proiecte în care au fost investite peste 2 miliarde de euro. Despre aceste proiecte și cum au fost investiți acești bani au vorbit cei care au pus investițiile în practică: primari, președinți de consilii județene, antreprenori.

Astfel, în panelul II – Investiții Europene în Regiunea Vest – și-au spus poveștile de succes: Ioan Popa – primarul Municipiului Reșița, Dominic Fritz – primarul Municipiului Timișoara, Iustin Cionca – președintele CJ Arad, Dan Bobouțanu – primarul Municipiului Hunedoara, părintele Nikola Laus – Episcopia Romano – Catolică Timișoara, Adrian Apostu – director Electromax și Andrei Ghinea – manager executiv Arsat Industries.

Ioan Popa – primarul Reșiței, a fost întrebat de Cătălin Ștefănescu de ce s-a apucat de administrație, fiind cunoscut ca un om de afaceri de succes?

Dacă nu era Uniunea Europeană, noi eram într-un mare rahat, acuma”, și-a început Ioan Popa pledoaria, exemplificând cu evoluția PIB-ului de la primii ani după revoluție până în prezent.

Ioan Popa, provocat de Catalin Ștefănescu

De ce? Eu am făcut macaroane 25 de ani, ajungând un brand de top cu o cifră de afaceri de 20 de milioane de euro pe an. Și m-am plictisit. Când mă plictisesc, fac altceva. După aceea am făcut și turism, și, mi-a venit în minte să modelez un oraș. Un oraș care era realmente deteriorat rău. Un oraș care a suferit foarte mult postrevoluționar. De la 20 de milioane de euro anual, am reușit să accesăm fonduri europene de 160 de milioane de euro”,  a explicat primarul Reșiței.

Dominic Fritz a fost întrebat de către Cătălin Ștefănescu: Când vor veni la viață clădirile emblematice ale Timișoarei, la fel cu cele ale Clujului?

Dominic Fritz

Este important să nu ne focusăm doar pe clădiri, pe fațade. Pe noi ne provoacă foarte mult, cum dăm spațiului public o anumită strălucire. Provocarea nu este doar să pui niște dale, să repari niște străzi, să mai pui o bandă pentru transportul în comun, ci proiecte care regândesc spațiul astfel încât să devină din nou posibil un spațiu dătător de comunitate. Trebuie să înțelegem că un oraș are nevoie de o coeziune socială. Pentru coeziune socială ai nevoi de spații, atât închise, dar și de un spațiu public. Asta ne-am propus pentru ciclul următor de finanțare”, a declarat primarul Timișoarei.  

Iustin Cionca a vorbit despre investițiile în spitale, care s-au făcut la Arad.

Acesta a lansat și un atac la ministrul Sănătății.

Iustin Cionca

Noi ne lovim cu o problemă cu noul spital de obstretică – ginecologie. Dumnul ministru a ieșit și ne-a spus că ne-a retras finanțarea. Noi avem un contract semnat cu Ministerul Sănătății. Din presă am aflat că schimbă investiția pe BEI, dar noi n-am primit nici după trei luni de zile nici un document la Consiliul Județean și te întrebi de ce nu sunt partenerii noștrii cei din Ministerul Sănătății, că până la urmă facem treabă în locul lor”, a spus Iustin Cionca.

Dan Bobouțanu, primarul Hunedoarei, a povestit cum a fost salvată Hunedoara după ce a pierdut 50.000 locuri de muncă după revoluție și cum i-a scăzut populația de la 90.000 – 100.000 de locuitori, la mai puțin de 70.000 de locuitori. Hunedoara fiind pe cale să intre în procedură de insolvență.

Dan Bobouțanu

Din 2016, când era să intrăm în insolvență, am ajuns să implementăm proiecte de peste 80 de milioane de euro. De la 100.000 de turiști care vizitau Castelul Corvinilor, am depășit 500.000 de turiști și cu sprijinul ADR Vest. Dezvoltarea României nu se poate baza decât pe Uniunea Europeană”, a concluzionat Dan Bobouțanu.

Înregistrarea evenimentului „25 de ani de dezvoltare regională în România” poate fi urmărită integral aici:

https://www.facebook.com/ADRVest/videos/317536351208730/.

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Variațiile anuale legate de aceste fenomene sunt din ce în ce mai vizibile, cu o amprentă puternică asupra producțiilor obținute în ultimii cinci ani.

Hibrizii Pioneer - stabilitate și adaptabilitate

Articolul următor

Ce să mănânci pentru imunitate: fructe și legume bogate în vitamina C

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share