Conexiunea Hunedoarei cu A1, etapa pe documente. Consilierii Județeni au votat adoptarea Notei conceptuale și Temei de proiectare pentru obiectivul de investiții „TransRegio Hunedoara – Sântuhalm – A1”.
Proiectul de investiții care vizează realizarea accesului rutier la autostrada A1 parcurge pași de etapă în vederea materializării. Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Județean, proiectul de hotărâre privind aprobarea Notei conceptuale și a Temei de proiectare pentru obiectivul de investiții „TransRegio – Hunedoara – Sântuhalm – A1” a fost votat de consilieri.
Prin această investiție se asigură conectivitatea la rețelele principale de transport din România și țările vecine prin rețeaua de transport European TEN-T. Totodată, se va asigura creșterea calității vieții în cadrul municipiului Hunedoara și a localităților limitrofe, prin atragerea investitorilor, crearea de noi locuri de muncă.
Traseul descris în teren de drumul de acces către A1 va crește atractivitatea parcurilor industriale din Hunedoara (20,23 ha), respectiv Călan (40 ha). Mai mult, gradul de accesibilitate al celor mai apropiate aeroporturi din Sibiu sau Timișoara va fi ridicat.
Valoarea și sursa de finanțare a drumului de conexiune Hunedoara – A1
Anterior, Consiliul Județean a semnat un parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în vederea realizării proiectului.
Valoarea totală estimată pentru execuția obiectivului de infrastructură rutieră este de 240.000.000 lei (fără TVA). La această sumă se adaugă costurile necesare pentru implementarea intersecțiilor de tipul sensurilor giratorii și nodurilor rutiere, determinate ulterior de către proiectant.
Finanțarea execuției drumului TransRegio Hunedoara – Sântuhalm – A1 se va face prin Programul Operațional de Transport 2021 – 2027, Axa 2 Îmbunătățirea conectivității prin dezvoltarea infrastructurii rutiere pentru accesibilitate teritorială, prin CNAIR.
Datele tehnice ale drumului de acces la A1
Traseul drumului de conexiune Hunedoara – A1 traversează 4 unități administrativ teritoriale, respectiv Hunedoara, Deva, Simeria, Hărău.
Lungimea traseului proiectat ajunge la 13,8 km, din care:
- sectorul de 9,35 km existent va fi modernizat și adus la standardul de drum TransRegio și se suprapune cu DJ 687 până la intersecția cu DN 7;
- al doilea sector, în lungime de 4,45 km drum nou, pornește din dreptul Sântuhalm până la Hărău, făcând legătura cu A1.
Profilul transversal al drumului de conexiune este unul standard. Are o lățime de 19 m (9,5 m/sens)și care cuprinde patru benzi de circulație (4 x 3,5 m) și două zone de acostament (2x 2,5 m).
Durata minimă de funcționare prevăzută este de 20 de ani.
Sursă foto – Google Maps