Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Piața rezidențială în 2024. Blitz: “Tranzacțiile cu locuințe vor crește”

Pentru 2024, specialiștii în finanțări bancare estimează că activitatea pieței rezidențiale se va menține la un nivel ridicat.
Agenții imobiliari din Cluj anticipează o piață rezidențială în ascensiune pentru 2024 | Foto: Blitz România

Sectorul rezidențial va marca o majorare anul viitor ca efect al scăderii preconizate a dobânzii de referință, susțin experții imobiliari.

“Pentru 2024, specialiștii în finanțări bancare estimează că activitatea pieței rezidențiale se va menține la un nivel ridicat. Numărul tranzacțiilor cu locuințe va continua să crească, impulsionat și de scăderea ratelor la dobânzile de referință, prognozată pentru a doua jumătate a anului.

Este așteptată o creștere a construcțiilor de clădiri rezidențiale și o dinamizare pe segmentul de construcții noi, la un nivel cel puțin asemănător cu anii precedenți. Comisia Națională de Strategie și Prognoză estimează o creștere de 9,4% a sectorului construcțiilor în 2024, susținută și de majorarea salariilor și o creștere a ratei de ocupare a forței de muncă.

Estimările sunt pozitive, vom avea mai mulți bani, vom investi mai mult în proprietăți noi. Acesta a fost și trendul în 2023, când am avut o creștere de 7,59% de la salariul mediu brut de 6.831 lei în ianuarie la 7.350 lei în septembrie, cu o scădere a dobânzilor de la 9 la 5,9% în a semestrul 2”, spune fondatorul agenției Blitz, Cătălin Priscorniță, potrivit Imobiliare.ro.

Plopilor și A. Mureșanu, cele mai căutate cartiere la Cluj

Apartamentele cu 2 camere, finalizate după 2010, sunt cele mai populare în rândul cumpărătorilor din Cluj-Napoca, lucru ce sugerează un interes crescut pentru locuințele moderne și funcționale. Numărul celor dispuși să plătească peste 100.000 de euro pentru o proprietate reprezintă un sfert din totalul cumpărătorilor. O proporție similară este reprezentată de cei care încearcă să se încadreze într-un buget de 80.000-100.000 euro. Restul caută imobile sub acest plafon.

Cele mai căutate cartiere sunt Plopilor, Gheorgheni, A. Mureșanu, Zorilor, Mărăști, Între Lacuri, situate pe palierul de preț 2.200 – 2.600 euro/mp, cererea fiind mare în aceste zone. Cumpărătorii caută locuințe în apropierea mijloacelor de transport în comun, școlilor, grădinițelor și supermarketurilor.

Apartamentele în regim hotelier, mai profitabile

La nivelul pieței chiriilor din Cluj-Napoca s-a resimțit, în ultima perioadă, o efervescență tot mai mare. Interesul pentru proprietățile disponibile la închiriere s-a majorat spectaculos. Oferta nu a ținut pasul.

“Am resimțit de-a lungul anului nu doar creșteri procentuale, ci o întreagă schimbare de paradigmă. Dacă am compara 2022 cu 2023, prețurile la chirii au crescut între 40 și 50%. La Cluj, prețul mediu de închiriere este de 560 euro/lună pentru un apartament. La începutul anului a fost de 470-480 euro/lună”.

Cererea a crescut cu 50% în perioada verii, oferta s-a contractat. Pentru Blitz, oferta la închiriere a scăzut cu 75% pe plan local. “Mulți proprietari au migrat dinspre zona de închirieri pe termen lung spre cea de regim hotelier, un business mai profitabil, mai ales dacă au proprietatea în zona centrală sau semicentrală”.

Doar 10% dintre chiriași optează pentru o locuință în zonele periurbane ale orașului, strict pentru a obține mai mult confort și pentru a se încadra în bugetul la dispoziție. Cei mai mulți nu sunt dispuși să facă un compromis în privința zonei. “Chiriașii nu sunt neapărat tentați de zonele periurbane. 90%, preferă să stea în zonele convenabile pentru ei, chiar dacă proprietatea nu se ridică la standardele lor de confort”.

Brașov, Timișoara, Oradea: cele mai mici scumpiri

Majorări ale prețurilor la apartamente au putut fi observate în 2023 nu doar în Cluj-Napoca, ci și în celelalte orașe mari din țară, de 7-8%. Au existat și câteva orașe în cazul cărora avansul a fost chiar mai mic: Brașov, Timișoara și Oradea, unde locuințele s-au scumpit cu 1-3%. În cazul orașelor din eșalonul doi, Alba Iulia, Suceava, Bistrița sau Târgoviște, prețurile au crescut mai mult, cu 10-15%.

Interesul pentru locuințele cu două camere a fost tot mai mare, în timp ce în cazul locuințelor cu trei camere cererea a scăzut. O altă tendință constatată de agenții Blitz în 2023 a fost creșterea cererii pentru locuințele noi, finalizate după 2010. Interesul pentru locuințele vechi a scăzut, la fel și oferta pe acest segment.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Hunedoara, mai aproape de conexiunea cu autostrada A1, de 48 milioane euro

Articolul următor
Cartea are aproape 700 de pagini și surprinde esența marketingului, care nu dispare indiferent de diverse tendințe.

Călin Biriș și-a lansat “Antrenamentul de marketing” la Cluj

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share