Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Proiecte verzi pentru iubitorii de natură și adrenalină la Aușeu și Șinteu

Printr-un proiect în valoare de aproape 9,5 milioane de lei se va amenaja un traseu off-road la Groși și un centru de management, cercetare și educație ecologică la Șinteu.

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a susținut miercuri, 6 decembrie, o conferință de presă în teren, în comunele Aușeu și Șinteu, unde sunt în lucru proiecte pentru iubitorii de natură și adrenalină.

Prima oprire, alături de primarul comunei Aușeu, Mitică Lazăr, și reprezentanții Companiei Silvania, responsabilă de execuția lucrărilor, a fost în localitatea Groși. Aici se amenajează un traseu off-road de 1,7 kilometri pentru amatorii și profesioniștii de motociclism.

La baza traseului vor fi amplasate patru foișoare din lemn pentru observarea naturii, o zonă amenajată pentru focuri cu vetre de piatră și metal, alei și o parcare pentru mașini. De asemenea, vor fi plantați 140 de arbori și vor fi amplasate mai multe panouri de protecție a speciilor și a habitatului. În această zonă vor fi spații tehnice, grupuri sanitare și spații de management.

Traseu off-road la Groși

 „Suntem astăzi pe acest șantier la un stadiu de aproximativ 42%. Vrem să scoatem zgomotul și poluarea din aria protejată aici, la marginea ei. Pista off-road ar putea fi omologată în perioada următoare pentru competiții naționale și internaționale. Este un proiect extrem de ambițios din perspectiva faptului că s-au început lucrările în 28 septembrie și trebuie să le finalizăm în acest an, inclusiv plăți. Vreau să mulțumesc Companiei Silvania, cea care a câștigat execuția acestor lucrări, pentru modul exemplar în care s-a implicat în realizarea acestui proiect”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

Mircea Mălan și Mitică Lazăr (dreapta)

„Aici se vor pune în valoare bogățiile și frumusețile acestei comune. Ne aflăm la intrarea în aria protejată Muntele Șes, zonă în care s-a dezvoltat și are o perspectivă de dezvoltare turismul. Facem în comună drumuri, poduri, apă, canal, dar un asemenea proiect încă nu am avut. El va fi cireașa de pe tort”, a declarat Mitică Lazăr, primarul comunei Aușeu.

Centru de management și educație ecologică la Șinteu

A doua vizită a fost pe șantierul proiectului din Șinteu, cu Lasak Benedek, primarul comunei, și reprezentanții Companiei Silvania. Aici se lucrează la montarea a 13 căsuțe din lemn pentru cazare și a unei clădiri cu săli de conferințe, săli de mese și alte spații. Fiecare căsuță are o capacitate de cazare de patru locuri și are grup sanitar propriu, cu sistem de încălzire și răcire centralizat. Aici va funcționa un centru de management, cercetare și educație ecologică. Toate materialele utilizate pentru construirea acestor spații sunt naturale. De asemenea, va fi amenajat un lac, vor fi plantați arbori și se va face o parcare.

Centru de agrement și educație ecologică la Șinteu

„Proiectul se realizează pe o suprafață de 7 hectare de teren pus la dispoziție de comuna Șinteu. Suntem astăzi la un stadiu de execuție de peste 60%. Se lucrează intens și vor veni echipe suplimentare. Se începe montarea geamurilor, va fi acoperită cu șindrilă clădirea principală, se lucrează la instalații. Se lucrează în condiții foarte dificile, din pricina ploilor și a zăpezii”, a adăugat vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

„Pentru comunitatea din Șinteu va fi un lucru bun realizarea acestui centru, care va ajuta zona, prin dezvoltarea turismului. Sperăm că cei care vor veni în Șinteu se vor simți bine și vor pleca de aici cu impresii bune”, a precizat Lasak Benedek, primarul comunei Șinteu.

Cele două investiții din Aușeu și Șinteu fac parte din același proiect realizat de Consiliul Județean Bihor în parteneriat cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) – ca lider și primăriile celor două comune.

La Șinteu vor fi construite 13 căsuțe din lemn

Proiectul „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI00322 Muntele Șes” este finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, iar perioada de implementare este până la 31.12.2023. Valoarea contractului de finanțare este 9.437.417,19 lei, cu TVA, 100% nerambursabil.

 

 

 

 

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
S-a deschis programul “Surse regenerabile de energie și stocarea energiei” de la Ministerul Energiei, în cadrul căruia pot fi depuse proiecte pentru finanțare prin Fondul pentru Modernizare (FM).

Parc fotovoltaic pe Feleac

Articolul următor

Protecție climatică cu ajutorul noilor tehnologii și al soluțiilor inovatoare la SUMMIT COP28, Dubai

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share