Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Topul județelor în care cele mai multe firme și-au sistat activitatea. Analiză Transilvania Business

E tot mai greu să fii antreprenor în România. Asta ne arată datele pe ultimele 10 luni din 2023. Raportul dintre înmatriculări de firme și suspendări, dizolvări plus radieri este pe minus cu 17%. Imaginați-vă că județul Bihor nu ar mai avea firme active. Atâtea și-au încetat activitatea, aproximativ 26.250. Vestea optimistă este că trendline-ul rămâne la același nivel față de anul trecut. Transilvania Business a analizat în amănunt situația firmelor din zona de interes, respectiv regiunea intracarpatică, Banat, Crișana și Maramureș, realizând topul celor mai afectate județe.

La nivel național, în intervalul ianuarie – octombrie 2023, deficitul de firme depășește cu puțin 17%. Adică 26.250, în valoare absolută. În 2022, valoarea înregistrată era cu puțin sub procentul contabilizat.

Ritmul înmatriculărilor de noi firme în 2023 versus 2022 este în scădere cu 6%, iar numărul firmelor care și-au încetat activitatea, indiferent de formă, a scăzut cu 5 procente, însă insuficient pentru a acoperi deficitul de 17%.

Atractivitatea piețelor, competitivitatea firmelor, deciziile strategice, contextul concurențial, status quo-ul geopolitic sau măsurile guvernamentale se numără printre motivele care generează acest impuls în economia din România. În tot cazul, putem vorbi de un mediu dinamic, cu intrări și exit-uri în și din sectoarele economice.

Domeniile de activitate cele mai afectate

Cele mai multe radieri și dizolvări de firme se înregistrează în domeniile de activitate (după codurile CAEN versiunea 2008) precum intermedieri financiare și asigurări, informații și comunicații, învățământ, agricultură, silvicultură și pescuit, sănătate și asistență socială, industria extractivă, transport și depozitare, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat.

Industriile cu cele mai multe firme noi

Pe de altă parte, rata cea mai ridicată de înmatriculări de firme noi este contabilizată în cazul domeniilor agricultură, silvicultură și pescuit, intermedieri financiare și asigurări, activități de servicii administrative și activități de servicii suport. Acest fapt denotă o relativă lejeritate în penetrarea piețelor amintite.

Topul județelor după numărul de firme care și-au încetat activitatea

Analiza Transilvania Business aplecată asupra județelor din zona vestică a țării scoate în evidență faptul că față de perioada de referință din anul 2022, în 2023, cea mai mare creștere a numărului de firme suspendate a fost înregistrată în județul Cluj (42%), urmat pe locurile 2 și 3 de Maramureș (28%) și Alba (25%). Iar județele „verzi” sunt cele care avut mai puține firme suspendate în aceeași perioadă din 2023 raportată la anul anterior (vezi graficul de mai jos).

Cluj ocupă prima poziție în regiunea luată în analiză și locul al doilea la nivel național, după București (1475 demersuri de suspendare). În valoare absolută, cel mai bine stă Satu Mare, care a înregistrat doar 212 suspendări în 2023, urmat de Bistrița Năsăud și Hunedoara (vezi graficul de mai jos).

Situația privind radierea firmelor în dinamică regăsește județele Bistrița-Năsăud și Sălaj pe primele două locuri, cu mai multe firme radiate în 2023 față de 2022. În schimb, Bihor, Arad și Brașov se situează în fericita situație de a înregistra o diminuare a numărul de radieri cu 22%, 12%, respectiv 10% (vezi graficul de mai jos).

În valoare absolută, la capitolul radieri, județul Cluj este campion cu un număr de 2608 firme, în timp ce la nivel național ocupă locul al doilea, tot după București (9073). Este urmat destul de aproape de Timiș și la o distanță liniștitoare de Brașov (vezi graficul de mai jos).

Partea bună constă în faptul că tendința deficitului de firme nu sugerează o creștere în 2023 față de aceeași perioadă din anul anterior. Mai mult, Ministrul Mediului estima o creștere a capacităților de producție în industria reciclatoare în următoarea perioadă.

La realizarea analizei au fost consultate datele publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului și site-ul de specialitate Lista Firme.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
În cadrul parteneriatului de specializare inteligentă Go4Cosmetics, susținut de proiectul Horizon Europe ACTT4Cosmetics, au avut loc, la Lublin (Polonia), întâlniri cu reprezentanții Regiunii Lubelskie și a patru universități de profil.

Se profilează un hub de produse cosmetice inovative la Cluj

Articolul următor

Varianta ocolitoare Sânmartin – primele grinzi montate la pasajul de pe Centura Oradea

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share