Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Ministrul Mediului estimează creșterea investițiilor în industria românească de reciclare

Mircea Fechet, ministrul Mediului, estimează creșterea investițiilor în industria românească de reciclare prin dezvoltarea capacităților de producție. 7 miliarde de ambalaje/anual urmează a fi gestionate de firmele de profil din România. „Statul român nu are capacitatea să le gestioneze și nici să le recicleze, dar sunt convins că ambalajele din Sistemul Garanție-Returnare vor rămâne în România, unde vor fi procesate,” mai subliniază ministrul Mediului. 

Industria reciclatoare din România este pe cale să devină una foarte lucrativă. Ambalajele colectate prin Sistemul Garanție-Returnare, lansat de la 30 noiembrie, urmează a fi reciclate în fabricile din România. Avantajele reciclării ambalajelor din pet, sticlă sau aluminiu rezidă în reducerea poluării, îndeplinirea principiului economiei circulare, dar și oportunități noi de business, prin dezvoltarea actorilor deja prezenți în piață sau venirea altora noi. Totodată, este estimată creșterea numărului de locuri de muncă în industrie.

Mă bucur că deja piața răspunde la Sistemul Garanție-Returnare pentru că de foarte multe ori am primit întrebarea legată de gestionarea celor 7 miliarde de ambalaje de pet-uri, sticlă și doze de aluminiu. Statul român nu are capacitatea să le gestioneze și nici să le recicleze. Sunt convins că ambalajele din SGR-ul românesc vor rămâne în România unde vor fi procesate. Ideal ar fi ca acolo unde produci să și reciclezi, pentru că asta înseamnă lanțuri mai scurte de aprovizionare. Eu consider că suntem pregătiți, dar unde există un deficit de capacitate de producție în ceea ce privește aceste cantități imense de reciclabil, eu sunt convins că mediul de afaceri va reacționa și că vor identifica oprtunitatea și sunt convins că vor deschide capacități noi de producție în România,” declară Mircea Fechet, ministrul Mediului Apelor și Pădurilor, în interviul acordat TVR Info.

Un prim exemplu în acest sens este investiția făcută de BA Glass, producătorul portughez de ambalaje din sticlă, în fabrica pe care o deține în București, potrivit Ziarului Financiar. Reciclatorul a investit 70 milioane de euro într-un nou cuptor de sticlă și un depozit de 25.000 mp, cu posibilitate de extindere la 55.000 mp.

„Prin reciclarea sticlei, reducem emisiile de CO2, reducem deșeurile de la gropile de gunoi și economisim energie și mai ales materii prime, dacă luăm în considerare faptul că sticla este un material ce poate fi reciclat la infinit. Investiția BA Glass reduce emisiile de CO2 cu 12%, consumul de energie cu 15%, rata de utilizare a deșeurilor de sticlă procesate fiind de 50%, explică Mircea Fechet.

În România se pun pe piață aproximativ 457.000 tone de sticlă anual. Astăzi, această cantitate nu alimentează fabricile de reciclare cu materie primă. Din cauza greutății, ambalajul din sticlă are o valoare negativă, adică dai bani ca să ți-o ridice cineva. Dar spre deosebire de ambalajele din pet sau aluminiu, sticla odată introdusă în sistemul de reciclare prezintă o serie de avantaje. Sticla retopită față  de sticla produsă din materii prime virgine înseamnă 40% mai puțină energie consumată, gaze cu efect de seră și, implicit, mai puțină poluare.

„Dacă va fi nevoie vom da și lege, pentru că eu îmi doresc ca cele 457.000 de tone de sticlă să ajungă în industria românească de reciclare, pentru că n-avem nici un motiv să aducem pet-uri din Australia și pe ale noastre să le exportăm, sticlă din afara României și pe a noastră să o exportăm,” mai arată ministrul Mediului.

Sursă foto – Facebook Mircea Fechet

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

100% din ambalajele produselor de pe rafturi vor fi din Sistemul Garanție-Returnare până la 30 iunie 2024

Articolul următor

CIS GAZ intră în acționariatul Next Energy Distribution

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

HR-iștii s-au suit în Dealul Clujului

O comunitate a profesioniștilor din resursele umane prinde contur la Cluj prin intermediul unor evenimente nonconformiste de socializare.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share