Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

100% din ambalajele produselor de pe rafturi vor fi din Sistemul Garanție-Returnare până la 30 iunie 2024

100% din ambalajele produselor de pe rafturi vor fi din Sistemul Garanție-Returnare până la 30 iunie 2024. Noul program pornește, în decembrie, de la maximum 2%. Producătorii, distribuitorii și comercianții vor avea răgaz 7 luni pentru a-și epuiza stocurile de produse cu ambalaje nemarcate SGR. „În luna decembrie mai puțin de 2% vor fi ambalaje SGR. Restul de 98% vor fi ambalajele vechi pentru că epuizăm toate stocurile existente. Statistic vorbind, din momentul în care este pus pe piață un produs și momentul în care acel ambalaj ajunge într-o fabrică de reciclare durează câteva săptămâni sau chiar luni,” explică Mircea Fechet, ministrul Mediului.  

La câteva zile de la punerea în funcțiune a Sistemului Garanție-Returnare, gradul de colectare prognozat pentru luna decembrie nu depășește 2% din totalul ambalajelor puse pe piață. Ministrul Mediului explică de ce: „În această lună (n.r. decembrie), tocmai pentru că există stocuri consistente fie la producători, fie la distribuitori, fie la magazinele mai mici sau mai mari, deocamdată le epuizăm pe acestea, iar ambalajele SGR probabil că vor începe să apară pe rafturi în a doua jumătate a lunii decembrie, urmând ca în perioada primăverii să ocupe din ce în ce mai mult spațiu în magazine, până la vară când, teoretic, ar trebui să avem doar ambalaj SGR. Mai exact, de la 30 iunie vom avea doar ambalaj SGR pe rafturi.”

Producătorii și retaileri au la dispoziție aproximativ 7 luni pentru epuizarea stocurilor de produse cu ambalaje nemarcate SGR.

„Dacă plecăm de la 2% în decembrie și ajungem la 100% la 30 iunie 2024, probabil că această creștere va fi una liniară. Nu am nici un motiv să cred că cineva nu va respecta legislația,” mai arată Mircea Fechet.

 

Valoarea garanției va fi trimisă în contul firmei plus de 100 de ori acea sumă

În această fază de testare, calibrare și armonizare a activităților și relațiilor dintre compania RetuRO și actorii din piața de profil, sunt sesizate inadvertențele inerente. Gradul de colectare în mediul rural este o problemă care va fi rezolvată prin introducerea unor instrumente de control și trasabilitate.

„Sacii și sigiliile care asigură trasabilitatea ambalajelor sunt trimiși de către compania RetuRO, dar, din păcate, în multe cazuri coletele s-au întors pentru că la momentul înscrierii micii comercianți au introdus adresa sediului social. Acum suntem în plin proces de retrimitere a acestor colete cu saci sigilați. Cum funcționează? Sigiliul este scanat iar sistemul informatic al companiei RetuRO știe că a venit sacul de la firma X, din comuna Y, din județul Z. Utilajul numără ambalajele și se știe câte garanții vor fi trimise în cont plus de 100 de ori acea sumă de bani pe care magazinul o primește pentru fiecare ambalaj gestionat, pentru că sunt o serie de cheltuieli,” explică ministrul Mediului.

În această perioadă, cu deadline de câteva zile, se lucrează la dezvoltarea și implementarea unei aplicații care să ajute comercianții să identifice mai ușor ambalajele SGR. „Dacă în cazul colectării automate acest lucru nu prezintă o problemă, pentru că acei senzori din RVM sunt de mare precizie și identifică din multe puncte de vedere un ambalaj, e posibil la colectarea manuală, din greșeală, să plătim garanții pentru ambalaje care nu fac parte din Sistemul Garanție-Returnare. Aplicația se poate instala pe telefon și poate scana orice ambalaj pentru a ne asigura că e un ambalaj SGR. Săptămâna aceasta va fi gata,” mai precizează Mircea Fechet.

Sistemul Garanție-Returnare va funcționa cu 17 centre logistice în toată țara, unde vor lucra în total aproximativ 500 de angajați. Primul centru a fost deschis la finalul lunii noiembrie, în comuna clujeană Bonțida. După ce vor fi gestionate în aceste centre, ambalajele vor ajunge ca materie primă la procesatori, în baza licitațiilor.

Până la jumătatea anului 2024, vor fi puse în funcțiune șase centre mari în Timișoara, Târgu-Mureș, București, Bacău, Craiova și Ploiești, respectiv alte 10 centre mici în Oradea, Brașov, Deva, Baia Mare, Miercurea Ciuc, Constanța, Pitești, Suceava, Galați și Călărași.

Sursă foto – RetuRO

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Volumul Bani și libertate se lansează la Universitatea de Vest din Timișoara

Articolul următor

Ministrul Mediului estimează creșterea investițiilor în industria românească de reciclare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share