Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Investițiile în energia eoliană vs. impactul asupra mediului. Ministrul Mediului: „Ar trebui să avem o viziune echilibrată asupra raportului”

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a vorbit la COP28 Dubai despre provocările sistemice în aprobarea investițiilor în energie regenerabilă. Energia eoliană vs. păsările migratoare.   

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a condus, în perioada 8-11 decembrie, delegația României la cea de-a 28-a Conferință a Părților Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice, în Dubai.

Abordarea echilibrată a raportului dintre efectele investiției și impactul asupra mediului, precum și practicile unitare la nivel național, sunt temele abordate de ministrul Mediului, în cadrul discuției la nivel înalt organizată de Danemarca.

Energia eoliană vs. păsările migratoare

„Am avut nenumărate discuții la minister cu dezvoltatori pregătiți să investească în capacități de producție a energiei eoliene, iar aceștia îmi spuneau că în apropierea zonelor vizate se aflau zone naturale protejate și se suprapuneau cu traseele de zbor ale păsărilor migratoare. Am avut discuții cu colegii mei despre faptul că bineînțeles acest tip de investiții va genera un impact care trebuie estimat, dar trebuie luat în considerare faptul că fiecare MW instalat va înlocui, cel mai probabil, un MW produs cu combustibili fosili,” a subliniat Mircea Fechet, în plenul dezbaterii.
„Cu gândul la această perspectivă cred că ar trebui estimat impactul generat de acest tip de investiții. Și cred că în România suntem în această etapă,” mai arată ministrul Mediului.

Soluțiile propuse de oamenii de știință

Practicile în domeniu ale altor state cu o experiență mai îndelungată în abordarea problemei vizează două soluții, expuse de Green Report.

Soluțiile propuse de oamenii de știință, au fost oprirea la cerere a centralelor eoliene și montarea unor dispozitive de modificare a direcției, semnalizate la fiecare 20 de metri pe liniile electrice.

Soluțiile au fost deja testate la centrala eoliană El Zayt (Egipt). Potrivit specialiștilor, în 2014 pe deasupra parcului eolian, au zburat circa 290.000 de păsări migratoare. Aici, guvernul împreună cu dezvoltatorii parcurilor eoliene au testat un sistem de oprire la cerere a turbinelor, proiectat să se oprească în momentul în care pe radar sunt detectate păsări.

În septembrie 2016, la El Zayt s-au montat două radare pentru păsări. De la sol, mai multe echipe de ornitologi, poziționate pe distanțe cuprinse între  2,5 și 5 km  față de parcul eolian, supravegheau procesul. În momentul în care radarele detectează păsările, sistemul se declanșează și turbinele eoliene se opresc din funcționare timp de patru minute. Potrivit celor care au prezentat detaliile proiectului în cadrul conferinței de la Bonn, testul a avut succes.

„Toate instituțiile ar trebui să vorbească aceeași limbă”

În cadrul Summitului s-au prezentat modele de lucru, s-a făcut schimb de bune practici, în eficientizarea birocrației din domeniu.

„Aș vrea să mai menționez cât de important este ca toate instituțiile din România să vorbească aceeași limbă. Spre exemplu, un reprezentant al unei companii spune că nu a avut nici o problemă în trei județe, însă în al patrulea da. Există o companie mare de retail în România care intenționa să instaleze mii de metri pătrați de panouri fotovoltaice pe acoperiș. A discutat cu instituțiile de profil și a primit undă verde, până ce o singură instituție din București a solicitat companiei să realizeze o evaluare de mediu care durează câteva luni. Compania s-a adresat Ministerului reclamând legitimitatea unei astfel de evaluări,” explică ministrul Mediului.
„Cred că în România mai avem de lucrat la acest aspect,” concluzionează Fechet, subliniind totuși: „suntem norocoși că avem un sistem energetic mix. O parte semnificativă este produsă din resurse regenerabile, pentru că geografia țării ne permite. Și, bineînțeles, estimăm viitoare proiecte în energie verde. În calitate de ministru al Mediului, am văzut o serie de proiecte pe care le aștept să intre în etapa de maturizare și care presupun GW de energie solară și eoliană.”

Energia hidroelectrică are o pondere de circa 25% din totalul de energie electrică produsă în România. Din 2000, producătorul de energie hidroelectrică din România este Hidroelectrica. Compania este deținută majoritar de statul român, prin Ministerul Energiei – 80% din acțiuni.

Digitalizarea avizării de mediu

Dezbaterea a atins și subiectul digitalizării procedurilor de avizare de mediu. Schimbul de opinii axându-se pe modelul și experiența în domeniu a Regatului Danemarcei.

„Deși avem în cadrul Uniunii Europene aproximativ aceeași legislație sau, în tot cazul, aceleași directive pentru statele membre, când se ajunge în etapa de aprobare, de evaluare a impactului asupra mediului, lucrurile stau cu totul diferit în fiecare țară. Sunt situații când persoane merg de la o instituție la alta și se confruntă cu o birocrație cronofagă și consumatoare de energie, care solicită dosare voluminoase, când, de fapt, toate aceste instituții se află sub umbrela Ministerului Mediului. Pentru mine, este inacceptabil. Ceea ce sper este să urmăm exemplele altor state, iar Danemarca este un bun exemplu din această perspectivă, să învățăm și să preluăm din practicile bune și utile,” arată Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Citește și despre Protecție climatică cu ajutorul noilor tehnologii și al soluțiilor inovatoare la SUMMIT COP28, Dubai

Sursă foto – Facebook Ministerul Mediului

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Prima ”clădire verde” de birouri de clasă A din Târgu Mureș și-a schimbat proprietarul

Articolul următor

Fonduri de peste 80 de milioane de euro atrase pentru UAV din Arad

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share