Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Consiliul AgriFish nu a votat Regulamentul privind noile tehnologii genomice (NGT)

Sursa foto: Cuget liber

Propunerea de regulament privind noile tehnologii genomice (NGT) nu a trecut, luni, de votul Consiliul de miniștri AgriFish. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu a făcut anunțul chiar de la Bruxelles. România a avut alături Croația, Polonia, Ungaria, Slovacia, Austria și Slovenia care au votat împotriva acestui proiect în forma sa actuală, iar Bulgaria și Germania s-au abținut.

Tema principală a Consiliului AgriFish, desfășurat în perioada 10-11 decembrie 2023 a fost legată  de posibilitățile de pescuit pentru 2024.

Miniștrii pescuitului au încercat să ajungă la un acord politic cu privire la propunerea privind posibilitățile de pescuit în Oceanul Atlantic și în Marea Nordului pentru 2024, precum și pentru 2025 și 2026 în cazul anumitor stocuri, precum și cu privire la propunerea privind posibilitățile de pescuit în Marea Mediterană și în Marea Neagră pentru 2024. În cadrul unei sesiuni publice, Consiliul a încercat să ajungă la o abordare generală (o poziție comună a statelor membre) cu privire la propunerea de regulament privind tehnicile genomice noi.

Florin Barbu a transmis poziția României noile tehnologii genomice (NGT)

Din poziția sa din cadrul Consiliului AgriFish, ministrul agriculturii a arătat că România susține introducerea NGT1, însă cu respectarea  unor condiții esențiale. Acesta sunt protecția și separarea completă a culturilor și produselor convenționale și ecologice de NGT1, precum și asigurarea unei etichetări explicite, pentru o informare corectă a cetățenilor.

„România nu susține propunerea de regulament în forma actuală. România solicită separarea completă a producției ecologice și a celei convenționale față de NGT1. Pentru România nu sunt negociabile următoarele aspecte:

Separarea completă a culturilor și produselor convenționale și ecologice de NGT1;

Trasabilitatea și etichetarea acestora până la capătul lanțului alimentar;

Analizele de risc ale fiecărei plante NGT în raport cu sănătatea umană, animală și de mediu, garantarea sănătății fiind pe primul loc;

Asigurarea acceptării echivalării NGT1 de către statele terțe vechi partenere de export ale țării noastre, Turcia, Orientul Mijlociu, Nordul Africii” a spus Florin Barbu în cadrul Consiliului AgriFish din zilele trecute.

„Am spus, ca de fiecare dată, că voi proteja interesele fermierilor și procesatorilor români și sănătatea populației!”, a scris Florin Barbu pe pagina sa de socializare.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
În noiembrie, compania Anodin Opportunity Cluj-Napoca (parte din grupul de firme care a preluat Prebet Aiud, cu afaceri în energie și imobiliare) a cumpărat de la fondatorul Bonas Dezmir, Vasile Naș, 31,53% din acțiuni

Fondatorul Bonas și-a vândut acțiunile. 40% din firmă are alt proprietar

Articolul următor
Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) nu a mai putut compensa singură erori și indecizii majore în politicile academice naționale, susțin aceștia. 

Babeș-Bolyai și Universitatea din București sunt din nou pe primele 2 locuri, în topul universităților din România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share