Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Fondatorul Bonas și-a vândut acțiunile. 40% din firmă are alt proprietar

În noiembrie, compania Anodin Opportunity Cluj-Napoca (parte din grupul de firme care a preluat Prebet Aiud, cu afaceri în energie și imobiliare) a cumpărat de la fondatorul Bonas Dezmir, Vasile Naș, 31,53% din acțiuni

Un grup de oameni de afaceri bistrițeni a achiziționat, printr-o firmă pe care o controlează indirect, 40% din producătorul clujean de lactate.

În noiembrie, compania Anodin Opportunity Cluj-Napoca (parte din grupul de firme care a preluat Prebet Aiud, cu afaceri în energie și imobiliare) a cumpărat de la fondatorul Bonas Dezmir, Vasile Naș, 31,53% din acțiuni, conform Bistrița Business. Apoi investitorii au mai cumpărat 8,5%, ajungând la o deținere de 40,01%.

Investiția totală depășește 1,5 milioane de euro. Ca să aibă lichidități, firma recent înființată Anodin Opportunity s-a împrumutat de la WAW Investment Florești (județul Cluj). În favoarea celei din urmă a instituit două ipoteci: 8% și 5% din capitalul social al Prebet, de 1,4 milioane €, respectiv 921.600 €, în total: 2,3 milioane €.

Garant pentru acest împrumut și deținătorul de facto al acțiunilor Prebet este Anodin Assets, parte din grup. WAW Investments este o altă companie nouă, înființată în 2023, cu asociați mulți și dețineri sub 5%. Din grupul bistrițenilor cu legătură (directă sau indirectă) cu “grupul Anodin” fac parte Csaba Kerekes, Francisc Mathe, Alin Moruțan, Cristian Pungovschi, Ioan și Maria Oltean.

Bonas a obținut un profit net de 518.739 lei în trimestrul III al anului, la afaceri de 18 milioane de lei, față de o pierdere de 144.196 lei în același interval din 2022. Afacerile au crescut cu 32%, iar veniturile, cu 25%. Producătorul derulează un program de modernizare de 7,5 milioane de lei, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) asigurând o cofinanțare de 50%.

În cadrul acestui program urmează a fi achiziționate echipamente de transport, de laborator, administrative și utilaje. Din 2021, BEI este listată la Bursa de Valori București (BVB), unde are o capitalizare de 18 milioane de lei.

În 29 noiembrie, compania notifica BVB că Vasile Naș și-a vândut toate acțiunile de la Bonas, în 7 decembrie, că Anodin Opportunity, controla 40,01% din capitalul social, iar în 8 decembrie, că investitorii Horea și Livia Brad dețineau, cumulat, 5,7%.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

E de vânzare Hotelul Express din Predeal, aparținând CFR Marfă

Articolul următor

Consiliul AgriFish nu a votat Regulamentul privind noile tehnologii genomice (NGT)

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share