Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Casa Barac din Șchei Brașovului a reintrat în patrimoniul muzeal al orașului

Sursa foto: Consiliul Județean Brașov

Fundația Prima Școală Românească și Muzeul Bisericii „Sf. Nicolae” din Şcheii Brașovului – Prima Școală Românească au salvat Casa Barac și 1.500 de bunuri culturale din colecţia Colegiului „Andrei Şaguna”. Au fost susținuți financiar de Consiliul Judeţean Braşov, unde au aplicat pentru două proiecte în valoare totală de 160.000 de lei.

Lucrările de reparaţii au fost finanţate de Consiliul Judeţean Braşov cu suma de 100.000 de lei. Autoritatea judeţeană a mai alocat în acest an fonduri nerambursabile în cuantum de 60.000 de lei pentru continuarea proiectului de protejare și valorificare a patrimoniului cultural material reprezentat de colecția de carte veche care a aparţinut Liceului „Andrei Șaguna”.

Pr. Sebastian Pârvu, directorul Muzeului Bisericii Sf. Nicolae din Şcheii Brașovului – Prima Şcoală Românească a făcut publice rezultatele celor două proiecte în cadrul unei conferinţe de presă, organizată în 12 decembrie 2023, la care au participat Todorică-Constantin Şerban, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, pr. Dănuţ Benga, protopopul Braşovului, pr. paroh Vasile-Filip Prodea, alături de Ioan Cornea, curatorul Muzeului Primei Şcoli Româneşti, reprezentantul firmei constructoare şi specialişti din cadrul muzeului.

Casa Barac și 1500 bunuri culturale salvate

Proiectele derulate în 2023 de Fundația Prima Școală Românească și Muzeul Bisericii „Sf. Nicolae” din Şcheii Brașovului – Prima Școală Românească au avut ca obiect bunuri mobile și imobile de patrimoniu.

Primul obiectiv a fost Casa Barac, un  monument istoric din prima jumătate a secolului al XIX-lea, Casa se află în curtea Bisericii „Sfântul Nicolae” din Şcheii Braşovului şi a aparţinut protopopului de Braşov, Iosif Barac. Lucrările executate pentru aducerea clădirii la nivelul cerut pentru circuitul muzeal brașovean au constat în reparații, igienizare, tencuire şi zugrăvire. De asemenea, instalaţiile electrice, termice şi de asigurare a microclimatului sunt acum adecvate, au fost instalate aparate de dezumidificare, respectiv de umidificare a aerului. După terminarea lucrărilor interioare, casa poate fi utilizată pentru manifestări expoziţionale, dar și pentru activități de cercetare sau depozitare a obiectelor de patrimoniu.

În momentul de faţă, o încăpere dintre cele şapte ale „Casei Barac” a fost amenajată ca spaţiu expoziţional, una dintre vitrine adăpostind o carte veche de mare importanţă salvată în acest an, şi anume singurul volum de poezii de Andrei Mureşanu publicat în timpul vieţii poetului şi care fusese dăruit cu dedicaţie chiar lui Iosif Barac.
Lucrările au fost executate, utilizându-se doar materiale aprobate de Ministerul Culturii pentru intervenţiile la monumentele istorice.

În decursul anului 2023, în cadrul celor două proiecte au fost evaluate, supuse unor intervenții de conservare activă și preventivă, 1500 de cărţi, documente şi alte bunuri din vechea colecţie a Liceului „Andrei Şaguna”. Documentate științific, fotografiate și catalogate, acestea pot face acum obiectul cercetării sau expunerii în spaţiile special amenajate.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

27 de artiști vor urca pe scena din Orașul Faptelor Bune de la Oradea

Articolul următor

Austeritatea, doar pentru căței

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share