Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Crișeni, satul cu aquapark de 21 de milioane de euro

Localitatea de la întretăierea orașelor Zalău, Jibou și Cehu Silvaniei care și-a dublat populația în câțiva ani aspiră să devină una dintre cele mai dorite comune din România. Parcul acvatic legat la Centura Nord – Autostrada Transilvania (A3), complexul sportiv cu stadion, terenuri și săli de sport sunt investițiile publice menite să aducă în Sălaj zeci de mii de turiști.

Comuna formată din satele Crișeni, Gârceiu și Cristur-Crișeni avea 2.443 de locuitori (două treimi români, o treime maghiari), însă numărul lor s-a dublat, în ultimii ani, la peste 4.000, conform ultimului recensământ. În vecini sunt localitățile Zalău, Hereclean, Dobrin și Mirșid, însă Crișeniul conectează rutier și orașele Cehu Silvaniei și Jibou. Aici predomină dealurile cu pante mici și folosință agricolă, pajiștile folosite ca pășuni și fânețe.

Localitatea era atestată, în sec. XIV, ca târg vestit, a fost distrusă în urma bătăliei de la Guruslău, dar ulterior reconstruită. Biserica reformată din Cristur, ridicată în stil gotic, în sec. XIII, e declarată drept monument istoric. Din fondul funciar de 3.277 ha, terenul se întinde pe 84%, iar terenurile împădurite, pe 233 ha. Terenurile arabile ocupă 1.626 ha, pășunile 704 ha, fânețele 314 ha, viile 67 ha, iar livezile 15 ha. Chiar primăria își are sediul în clădirea fostei cooperative agricole de producție. În zonă domină unitățile cu profil agricol și de producție, însă există activitate și în construcții, comerț, transport, servicii, pensiuni.

Pe ce mizează comuna

                                                       (sursă de finanțare, investiție)

Centura Zalău Nord 8,7 km                POIM                    220 mil. lei

Aquapark                                            POR                      82 mil. lei

Extindere canalizare 24 km                A. Saligny             28 mil. lei

Modernizare drumuri 14 km               AFIR                               23 mil. lei

Amenajare trotuar DN 1H 3,7 km       A. Saligny             21 mil. lei

Complex sportiv 4 ha                         CNI                       11 mil. lei

Reabilitare drumuri 8 km                    A. Saligny             16 mil. lei

Extindere rețea apă                             CAS, ABAST       5 mil. lei

Reabilitare cămine culturale               CNI                       2,3 mil. lei

Digitalizare servicii publice                POR                      2 mil. lei

Cum a apărut ideea aquaparkului?

„Crişeniul se află pe o pungă de gaz metan, din foraj iese apă cu gaz, iar din această combinaţie rezultă proprietăţi unice. În 2015, comuna a pierdut licenţa de exploatare a apei geotermale de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale, însă a redobândit-o. Institutul Naţional de Balneoclimatologie ne-a certificat calităţile apei: sodică, clorurată, hipotonă. Aceasta se pretează reumatismului, afecțiunilor locomotorii (fracturi, entorse, luxații), afecţiunilor neurologice periferice cronice. Desigur, ne-am dori să exploatăm energetic și zăcământul de gaz”, ne-a spus primarul Călin Morar. Parcul acvatic este programat pe amplasamentul fostului teren de fotbal.

„La noi, în primărie, 5-6 oameni gestionează proiecte de zeci de milioane de euro. Trebuie să gândești foarte bine bugetul pentru că, din dorința de a face mult într-un timp foarte scurt, riști să duci comuna într-o direcție nedorită. E un proiect foarte mare, pe 3,5 ha, însă avem tot sprijinul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV). Aquaparkul se va lega ombilical de Varianta Ocolitoare Zalău Nord pentru că trebuie gestionată intrarea/ieșirea ușoară a până la 1.000 de oameni pe zi. ADRNV vine cu finanțare de 50%, restul de bani trebuie să îi obținem noi”, a spus Morar.

Consiliul Județean a inclus proiectul în strategia de dezvoltare durabilă a Sălajului. Îl vrea realizat în parteneriat public-privat, pe fonduri UE, dar pretinde majoritatea în consiliul de administrație. Studiul de fezabilitate a fost realizat de biroul de arhitectură Pro Art Oradea, cel care l-a întocmit și pe cel pentru Nymphaea, în Bihor. Proiectul prevede, pe fostul teren de fotbal al comunei, un bazin acoperit pentru 650 persoane, mai multe bazine cu tobogane la exterior, zonă VIP de 35 persoane, spații verzi. Pe locul vechiul ștrand va fi amenajată o parcare de 280 de locuri.

Atracție pentru zălăuani

Primăria Crișeni a cerut avizul Agenției de Protecție a Mediului Sălaj, ultimul document înaintea trimiterii cererii de finanțare la ADRNV, sperând să finalizeze aquaparkul în 2025. Diriguitorii comunei spun că deschiderea parcului acvatic va aduce mulți oameni în zonă, iar în jurul acestui obiectiv se vor dezvolta puternic turismul, industria hotelieră, comerţul cu produse locale. Comuna grupează acum peste 1.000 de case, cu o estimare de încă 700 de locuințe noi în următorii 10 ani. Mulți zălăuani se mută din blocurile orașului industrial și își fac case lângă dealurile și pădurile verzi ale Crișeniului. Prețurile la terenurile de construcție au săltat deja foarte mult, iar primăria se vede nevoită să investească în servicii sanitare, educaționale și administrative.

Varianta Ocolitoare Zalău – Crișeni – Hereclean (8 km), alternativă la descongestionarea traficului pe Drumul Național 1H, se afla la stadiul de desemnare a câștigătorului pentru studiul de fezabilitate și proiectul tehnic. Proiectul e estimat la 44 de milioane de euro, cu finanțare europeană prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). „Se prevede fluidizarea traficului în Zalău, la intrarea dinspre Crișeni, pe DN 1H, la ieșirea spre Hereclean, în interiorul localităților Crișeni și Hereclean și scoaterea traficului greu din Crișeni, realizând legătura cu primul tronson al Centurii Zalău”, a explicat directorul Zonei Metropolitane Zalău, Cristian Taloș. În consecință,  aquaparkul ar beneficia de conexiune, prin Centura Zalău Nord și Centura Zalău I, la A3, prin tunelul Meseș, către județele Cluj și Bihor.

Noul stadion, cu nocturnă, de 500 locuri, va apărea la ieşirea spre Hereclean. E integrat într-un complex sportiv de 4 ha, cu sală de sport multifuncțională de 180 locuri, bază de pregătire, parc, terenuri sintetice, sală de bowling, terenuri de tenis și minibaschet. Proiectul de 11 milioane lei e prevăzut pentru finanțare prin Compania Națională de Investiții (CNI). De altfel, chiar fiul primarului, celebrul Vlad Morar, s-a lansat în fotbal la juniorii din Crișeni, ajungând apoi la echipe ca Beitar Jerusalem, Panetolikos, Rapid sau Dinamo. Comuna a demarat și un proiect DigiRural, de 2 milioane lei, finanțat prin ADRNV. Va digitaliza componente de siguranță publică, protecție împotriva incendiilor, identificarea terenurilor prin satelit (informații despre categoria de folosinţă, suprafaţă, utilităţile din zonă).

Top companii  Crișeni

(afaceri 2021)

West Co Impex                         articole din plastic                     53 mil. lei

Athos Com                               construcții drumuri                   49 mil. lei

Nafta-Oil Group                       comerț carburanți                      25 mil. lei

Drumuri și Poduri Sălaj            construcții drumuri                   18 mil. lei

Universal SA                            produse din carne                      14 mil. lei

Delicatesele zonei: mezeluri de vânat și lactate bio

Industria, construcțiile și producția agro-alimentară sunt domeniile care  contribuie la prosperitatea comunei. Fabrica de piscine West CO a ajuns cu gamele sale West Pools și West Spa la Pool Global Europe, cel mai mare târg mondial de profil. Societatea a intrat într-un proiect de 10 milioane euro, jumătate cu finanțare UE, pentru creșterea producției și eficiență energetică. “Ne-am tot extins, acum producem în patru locuri în zona Zalăului. Cum nu mai găseam angajați, am adus oameni din Columbia. Experiența n-a fost deloc grozavă, deci vom apela de acum înainte doar la români, care sunt mult mai serioși”, spun reprezentanții societății. West CO este specializată în producţia de căzi de baie şi de cabine sau paravane de duş, jacuzzi, piscine acrilice.

Printre firmele importante se mai numără constructorii Athos Com și Drumuri și Poduri Sălaj, “petroliștii” de la Nafta-Oil sau fabrica de preparate Universal SA, cu brandurile Silvania Gourmet – mezeluri din carne de vânat și Silvania Gusturi Bune Ardelenești – produse tradiționale ținute la saramură și afumate după rețete vechi, cu fum din lemn de esență tare.

O evoluție spectaculoasă o anunță Fermele Ecologice Silvania (FES), cu o țintă de 30 magazine și afaceri de 44 milioane euro. Agricultorii sălăjeni vor să creeze cea mai mare fermă bio din Europa. Au pornit cu 20 de animale, 50 ha și 5 angajați, au ajuns la 2.000 de animale, 2.200 ha și 120 de salariați. “De la un sistem de livrare vrac am ajuns procesator de produse bio. Aici va fi ceva unic în Europa, în următorii cinci ani. Dorim să ne dezvoltăm alături de consumatori, dar și autoritățile trebuie să ne sprijine demersurile”, a spus Sorin Terheș, cofondator al FES.

“Industria” termală, codașă în Sălaj

Băile termale din Sălaj nu se află acum într-o situație grozavă. Societatea Băi Boghiș, unde Elena Udrea deține 50%, a intrat în faliment, la Broscăria Șimleu Silvaniei, concesionată de primărie pe 49 de ani unui investitor privat, modernizarea se lasă așteptată, iar la Bizușa merg doar pensionari subvenționați. În schimb, în județele din apropiere (Bihor, Satu Mare, Bistrița-Năsăud) s-au concretizat investiții masive în complexe acvatice.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Ghidul e-Factura. Ce trebuie să știe contribuabilii pentru a emite și prelua facturi electronice

Articolul următor

O poveste de peste 300 de ani

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Romgaz repornește forajele la Caragele

Într-un comunicat al Ministerului Energiei se anunță faptul că Romgaz repornește forajele la Caragele. Investiția va depăşi 1…
Citeste mai mult

Vine Iarmarocul la Cluj

Peste 50 de meșteșugari, artiști, creatori locali, din toată România, a căror metodă de producție este complet sustenabilă,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share